2012. április 11., szerda

LAZACKRÉM

A halak közül az egyik legkedveltebb fajta a lazac. Sok halat nem kedvelő ismerőstől hallottam már, hogy a halat nem szereti, de a lazacot igen. De a lazac is hal. De ahogy az egyik megfogalmazta: "A lazacnak nincs halíze!". Jah, hát kérem szépen, ezzel nem lehet vitatkozni. 
Ha pedig egy finom krém formájában kínáljuk friss baguette mellé, azt hiszem még kevésbé lehet találni kivetnivalót benne!
Tovább a lazacos ételekhez >>



HOZZÁVALÓK

20 dkg lazac,
5 dkg vaj
2 ek creme fraiche,
1 ek torma
1 ek citromlé
só, bors,


ELKÉSZÍTÉS

A lazacszeletet pároljuk meg - majd távolítsuk el a bőrét ha rajta van. Tegyük egy késes mixerbe a vajjal, a creme fraiche-vel és a tormával. Aprítsuk össze, majd ízesítsük a citromlével, és egy csipet sóval és borssal.

2012. április 10., kedd

Altwiener almásrétes

Az almás rétes gyakori vendég nálunk, föleg, ha kiadós leves elözi meg. Többnyire kész tésztából készítem, csak a töltelék a enyém. Most azonban hozzájutottam egy igazi osztrák Strudel recepthez, aminek a tésztája nem a nálunk megszokott pergamentszerü, töredezös, hanem kissé keményebb, ropogós állagú. Elsö harapásra talán szokatlan, de aki valaha is evett almás rétest Ausztriában, az tudja, hogy ezt nem szabad kihagyni. Érezhetö volt benne valami csipetnyi az un. altwiener hangulatból. Legalábbis az elsö szelet után, ezt véltük felfedezni...
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg sima liszt
1/16 l langyos víz
2 ek napraforgó olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 kg savanykás alma
1 ek porcukor
fahéj
pár csepp citrom
1 ek mazsola
1 ek vaj
3 ek zsemlemorzsa
3 ek tejföl
2 ek darált dió
2 ek olvasztott vaj
 1 tojás
porcukor
A tésztához az összes hozzávalókból gyors mozdulatokkal síma, közép kemény tésztát gyúrok. Kerekre formázom, egy belisztezett tányérra teszem, olajjal kissé megkenem és átlátszó fóliával betakarom. 1/2 órára mehet a hütöbe pihenni.
A almákat meghámozom, kivágom a magházukat és vékony lapokra vágom. Porcukorral, fahéjjal, citrom levével és a mazsolával óvatosan összekeverem. A vajat egy serpenyöben felforrósítom és a morzsát megpirítom benne. Közben a tésztát egy kilisztezett konyharuhán kinyújtom és óvatosan, kézzel, vékonyra húzigálom. A széleit levágom.
A vékony tészta 2/3-ára rákenem a megpirított zsemlemorzsát, elosztom rajta az almát. Tejföllel megkenem és rászórom a diót. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerem. A vajat a tojással felverem és a tésztát megkenem vele.
Egy sütöpapírral kibélelt tepsibe helyezem és 190 fokos sütöben kb. 30 percig sütöm. A kész Strudel-t porcukorral alaposan megszórom és langymelegen tálalom.

Gombóc

Amikor itthon van az egész család, akkor mindig nagyban kell gondolkodnom. Hát, hiába, hatan vagyunk, szerencsére! :)

Ma gombócot készitettem nekik bögyörővel (Édesapám hivta igy). Mivel nagyban gondolkodom, ezért próbálom mindenből a legegyszerübbet kihozni. Mint most is!


Hozzávalók:

héjában főtt krumpli
pici só
liszt
1-2 kanál vaj
zsemlemorzsa
ha lehet, akkor sütésálló lekvár

Elkészités:


A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, krumplinyomón átnyomom. Mennyiségtől függően tegyünk bele 1-2 kanál vajat, én ehhez a nagyobb mennyiséghez 2 evőkanállal tettem. A lisztet óvatosan adagolva alaposan összekevertem. Fogalmam sincs mennyi lisztet tettem hozzá (bocsi), de közepesen lágy tésztává gyurtam. Vigyázzni kell, ha tul kemény lesz, akkor a gombócunk is inkább a harcipuffancsra hasonlithat keménységben.

Ketté mértem a kész tésztát, az egyikből gombócokat készitettem, melyeket süthető lekvárral töltöttem meg, mert igy legalább nem folyik ki a forró vizben a gombócból. A másik felét ujjnyi csikokra vágtam és liszten egyenként átsodorva kifőztem.

A gombócokat mindig forrásban lévő vizbe kell tenni, óvatosan meg lehet kavarni egyszer, nehogy leragadjon a fazék aljára, és csak akkor lehet kivenni, ha már feljöttek a viz tetejére és egy picit még főtt ott is. Ha késlekedünk, akkor szétfőhet a gombóc.

Már közben piritottam zsemlemorzsát kevéske vajon és a kifőtt gombócokat, bögyörőket arra szedtem, megforgattam benne és már kész is.

Porcukorral tálaltam, bár most Dávid fiam tett rá tejfölt is, azt mondta nagyon finom volt azzal is.