2011. április 17., vasárnap

spenót indiaiasan - spinat indische art

a koriander szeretete (vagy éppenséggel utálata) megosztja az embereket. állítólag genetikailag ki így, ki úgy kódolt. koriander szempontjából (is). nem tudom, mit gondoljak erröl. eddig spec azt hittem, hogy a genetikailag adott dolgok nem változnak életünk során. ehhez képest félévvel ezelöttig a koriandert utálók csoportjához tartoztam. ha újabban egy korianderes receptet látok, ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy elkészítsem és jól megszórhassam korianderrel.  

spinat indische art

a spenótot megmostam, lecsepegtettem. egy kis fej hagyát, egy fokhagymacikket és egy darab gyömbért egy kevés oívaolajon aranysárgára pirítok. hozzáadtam a mozsárban frissen megtört füszereket (1 tk római kömény, 4-5 szem feketebors, 4 kardamom-mag, 1 tk fahéj) egy babérlevelet és egy feldarabolt paradicsomot, mindezt  2 percet pirítottam a hagymával, majd hozzáadtam a spenótot és 5-10 percig föztem. hozzáadtam 1 dl tejszínt és 1 ek sürített paradicsomot, összeforraltam és jó sok korianderrel megszórtam.

spinat

die geschmäcker sind verschieden. besonders deutlich wird es beim koriander. entweder man liebt ihn oder man hasst ihn. angeblich ist es genetisch codiert, ob man zur ersten oder zweiten gruppe gehört. soweit ich weiss, verändern sich genetisch gespeicherte informationen ein leben lang nicht. um so erstaunter bin ich, dass ich von notorischer koriander-hasserin zur koriander-genießerin wurde. das ganze fing so vor einem halben jahr an. immer wenn ich ein rezept mit koriander sehe, kann ich es kaum erwarten, wieder mal koriander zu essen. merkwürdig, oder?

den spinat waschen, abtropfen lassen. eine kleingehackte zwiebel, eine knoblauchzehe und ein stück ingwer in etwas olivenöl anbraten. die gewürze (1tl kreuzkümmel, 4 schwarze pfeffer, 4 kardamomsamen, 1 tl zimt) frisch mörsern und mit einem lorbeerblatt und einer tomate (in stücke geschnitten)  etwa 2 minuten mitbraten.   den spinat dazugeben und 5-10 minuten köcheln lassen. 0,1 l sahne und ein esslöffel tomatenmark dazugeben, einmal kurz aufkochen lassen. den fertigen spinat mit viel koriander bestreut servieren.

2011. április 11., hétfő

medvehagymás juhtúrós újkrumpli édesköménnyel - neue kartoffeln mit bärlauch, fetakäse und fenchel

flatcat blogján olvastam a receptet, amelyet azonnal ki kellett próbálnom. szokásom szerint kicsit változtattam a receptem. nem azért, mert az eredeti nem lett volna jó, hanem mert volt egy édesköménygumó a hütöben, amelyet fel kellett használni. mellékesen tényleg jó is lett, így nem utoljára készült.

6 új krumplit alaposan megmostam, cikkekre vágtam és egy kiolajazott tüzálló tálba tettem, megszórtam jó maréknyi csíkokra vágott medvehagymával, sóztam, alufóliával szorosan lefedve 200 °C-on 35 percet sütöttem/ pároltam.

ekkor óvatosan levettem az alufóliát (érdemes vigyázni, mert a forró göz  veszélyes lehet), rátettem a csíkokra vágott édeskömény gumót,  meglocsoltam 1 dl tejföllel, megszórtam 10 dkg fetasajttal és a forró sütöben további 15 percet sütöttem, míg a teteje pirulni kezdett. tálaláskor még jól megszórtam friss medvehagymával.

bärlauch-kartoffeln_1

ein schnelles samstag-essen. man schnippele kartoffeln in spalten und gebe sie in eine auflaufform. etwas salzen, ein wenig olivenöl und eine handvoll bärlauch dazugeben. mit alufolie gut zugedeckt ca. 35 minuten bei 200°C backen. man nehme die auflaufform aus dem ofen und entferne vorsichtig (wegen des heissen dampfes) die alufolie. man verteile darauf eine fenchel-knolle (in scheiben geschnitten),  0,1 l créme fraiche und 100 g fetakäse. weitere 15 minuten im ofen backen (ohne alufolie), bis es leicht zu bräunen beginnt. zum servieren noch einmal mit frischem bärlauch bestreuen.

überbackene pastinaken mit cashew-nüssen und ziegenkäse - pasztinák kesúdióval és kecskesajttal sütve

mialatt egy kis fej hagyma egy kevés napraforgóolajon aranysárgára pirult, 3 pasztinákot lereszeltem, majd hozzáadtam a hagymához. megsóztam, tekertem rá fehér borsot, csipetnyi cukorral megszórtam, hozzákevertem jó maréknyi apróra vágott petrezselyemzöldet, majd egy kivajazott tüzálló tálba szedtem. egy tojást összekevertem 10 dkg kecskesajttal, ráöntöttem a pasztinákra. a tetejére tettem néhány szelet camembert és megszórtam  durvára vágott kesúdióval. 180 °C-on 30-40 percet sütöttem.

pastinaken

eine kleine zwiebel klein hacken und in etwas sonnenblumenöl andünsten. währenddessen 3 pastinaken schälen und raspeln, zu den zwiebeln geben. eine prise zucker, salz, frisch gemahlenen weissen pfeffer sowie eine handvoll petersiliengrün darunterrühren. in eine gebutterte ausflaufform geben.  ein ei mit 10 dkg ziegenfrischkäse verrühren und auf die pastinaken geben.  camembert-streifen oben darauf legen, mit grob gehackten cashewnüssen bestreuen. bei 180°C ca. 30-40 minuten fertigbacken

pastinaken 1

2011. április 7., csütörtök

Zsemle készítés otthon

ZSEMLE KÉSZÍTÉS OTTHON

Az illata... Az íze... és a ropogása... hmmmm :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
fél evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás
+ 1 tojás tetejére kenve

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos víz felében kis cukor kíséretében felfuttatjuk.
Az összes többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, jól megdagasztjuk míg sima tésztát nem kapunk. Letakarjuk és fél óráig pihentetjük (a legjobb, ha langyos helyre teszed, pl.: picit bekapcsolt sütőbe). Egy tepsit kiolajozunk (ne papírt tegyünk bele, mert ráragad) A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk és kis labdákat formázunk. A labdákat egymástól egy kicsit távol belehelyezzük és lekenjük a felvert tojással és még visszatesszük a sütőbe fél órára, hogy a kis labdák még tudjanak magukban kelni. Pihentetés után újra megkenjük őket a maradék tojással. (tetszés szerint szezámmag, mák, kömény, szotyi kerülhet a tetejére)
Kb. 180-190 fokon (én légkeveréssel sütöttem) kb. fél óra alatt pirultak meg.
Mit is mondhatnék még róla: ebben van anyag (nem mint a boltiban), ropog, serceg, friss... ellenállhatatlan :)
Jó étvágyat!

Csőben sült brokkoli vagy karfiol

Csőben sült brokkoli vagy karfiol

Ez az étel nagyon-nagyon egyszerű. Önálló ételként és köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
1 fej brokkoli vagy karfiol
1 nagy doboz tejföl (500gr)
2 tojás
sajt
bors, vegeta

Elkészítés:
A brokkolit vagy karfiolt rózsáira szedem, megmosom és felteszem főzni vegetás vízben.
Amikor már kezd puhulni, akkor egy kivajazott vagy kiolajozott jénaiba (kisebb magas falú tepsibe) elhelyezem a rózsákat.
A tejfölt a tojásokkal, a kicsi borssal és kicsi vegetával jól elkeverem.
(pikánsabbak tehetnek bele zúzott fokhagymát, egy kis chillit vagy erőspistát)
Ezt a szószt ráöntöm a zöldség tetejére, és beteszem a sütőbe sülni. (180 fok)
Amikor már kezd pirulni a zöldség teteje, és a szósz felemelkedett (felhabosodott), akkor rászórjuk a lereszelt sajtot és úgy még visszatesszük sülni. Én ilyenkor grillre kapcsolok és akkor a teteje szépen megpirul. (esetleg egy kis bacon kockák vagy szeletek a tetejére még... hmmm, lehet fokozni, fantáziára van bízva)
Kész is! jó étvágyat! :)

2011. április 2., szombat

Mozart torta

Amint megláttam a receptet Móni blogján, azonnal tudtam, hogy ezt nekem meg kell csinálnom. íme a recept Max konyhájáról:

Tészta:
4 egész tojást 25 dkg szoba hőmérsékletű margarinnal krém sűrűre keverünk, utána beleteszünk 25 dkg porcukrot, tovább keverjük. Folyamatos keverés mellett a masszához adunk 5 dkg keserű kakaóport, 1 tk. szódabikarbónát, 30 dkg megszitált lisztet és 2 dl tejfölt. A Zila torta formát kifújjuk a leválasztó spray-vel, beleöntjük a masszát (a forma tetejétől legalább 1 cm hagyjunk szabadon). 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot pedig vegyük vissza 160°C-ra. Kb. 25-30 perc alatt megsül a tészta. (szerintem ezt az időt alsó hangon lehet duplázni) Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:
4 egész tojást habosra keverünk 20 dkg cukorral és 2 cs vaníliás cukorral. Belekeverünk 1 keserű mandula aromát, 2 ek. megszitált finomlisztet, felöntjük 2 dl tejjel. Kis lángon – vagy gőz fölött – állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk. Ha a krém elkészült, levesszük tűzről, esetleg hideg vizes edénybe állítva, többször megkeverve kihűtjük. 10 dkg puha vajat 1 ek cukorral habosra keverünk, majd a langyosra hűlt krémbe dolgozzuk.

Összeállítás:
A tésztában a formának köszönhető kis mélyedéseket porcukron vékonyra nyújtott marcipán masszával kibélelem, habzsákkal beletöltöm a krémet, a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan megcsíkozom. Díszítésnek még használhatunk negyedbe vágott Mozart golyót.
Ha nem Zila tortaformában sütjük és nem leválasztó sprayt használunk, akkor kivajazott, tetszőleges formát is alkalmazhatunk. A kihűlt tésztát félbe vágjuk, ide kenjük be a krémet. A marcipánt meg tetszőlegesen használhatjuk akár a krém alá is nyújthatunk egy vékony lapot, de az összeállított kész tortát is burkolhatjuk vele, attól függően, hogy mennyi masszával rendelkezünk. Ha több krémet készítünk a tortát is bekenhetjük ezzel a finom krémmel, és a tetejét olvasztott csokival díszíthetjük. A Mozart golyók díszítésnek itt is bátran alkalmazhatóak