2011. április 2., szombat

Mozart torta

Amint megláttam a receptet Móni blogján, azonnal tudtam, hogy ezt nekem meg kell csinálnom. íme a recept Max konyhájáról:

Tészta:
4 egész tojást 25 dkg szoba hőmérsékletű margarinnal krém sűrűre keverünk, utána beleteszünk 25 dkg porcukrot, tovább keverjük. Folyamatos keverés mellett a masszához adunk 5 dkg keserű kakaóport, 1 tk. szódabikarbónát, 30 dkg megszitált lisztet és 2 dl tejfölt. A Zila torta formát kifújjuk a leválasztó spray-vel, beleöntjük a masszát (a forma tetejétől legalább 1 cm hagyjunk szabadon). 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot pedig vegyük vissza 160°C-ra. Kb. 25-30 perc alatt megsül a tészta. (szerintem ezt az időt alsó hangon lehet duplázni) Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:
4 egész tojást habosra keverünk 20 dkg cukorral és 2 cs vaníliás cukorral. Belekeverünk 1 keserű mandula aromát, 2 ek. megszitált finomlisztet, felöntjük 2 dl tejjel. Kis lángon – vagy gőz fölött – állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk. Ha a krém elkészült, levesszük tűzről, esetleg hideg vizes edénybe állítva, többször megkeverve kihűtjük. 10 dkg puha vajat 1 ek cukorral habosra keverünk, majd a langyosra hűlt krémbe dolgozzuk.

Összeállítás:
A tésztában a formának köszönhető kis mélyedéseket porcukron vékonyra nyújtott marcipán masszával kibélelem, habzsákkal beletöltöm a krémet, a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan megcsíkozom. Díszítésnek még használhatunk negyedbe vágott Mozart golyót.
Ha nem Zila tortaformában sütjük és nem leválasztó sprayt használunk, akkor kivajazott, tetszőleges formát is alkalmazhatunk. A kihűlt tésztát félbe vágjuk, ide kenjük be a krémet. A marcipánt meg tetszőlegesen használhatjuk akár a krém alá is nyújthatunk egy vékony lapot, de az összeállított kész tortát is burkolhatjuk vele, attól függően, hogy mennyi masszával rendelkezünk. Ha több krémet készítünk a tortát is bekenhetjük ezzel a finom krémmel, és a tetejét olvasztott csokival díszíthetjük. A Mozart golyók díszítésnek itt is bátran alkalmazhatóak

2 comments:

ORsi írta...

ha maradt belöle egy szelet, elküldfhetnéd nekem fénypostán;)

JuditAu írta...

Magam is meglepődtem rajta, de elfogyott... :D A gyerekeknek elsőre nem jött be, de aztán rendesen rákaptak. :)

Megjegyzés küldése