Hozzávalók:
sütés előtt
- 50 dkg sima liszt (BL 55 )
- 1+1 db tojás
- 25 gr friss élesztő
- 1.75 dl tej
- 1.75 dl víz
- 3+1 ev. k. cukor
- 175 gr tejföl
- 0.5 dl olaj
- pici só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 szem szilva( vagy ízlés szerint)
- olaj a tepsi kikenéséhez
- porcukor a tetejére
A tejet kevés cukorral és a vízzel meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.Ezt követően a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadunk egy egész tojást, 3 kanál cukrot, a vaníliás cukrot, és jól megdagasztjuk. amikor kezd összeállni a tésztánk, hozzáadjuk az olajat, és lágy rugalmas tésztát dagasztuk belőle. Tetejét enyhén megszórjuk liszttel, tiszta konyharuhával lefedjük, és duplájára kelesztjük.
A szilvákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, eltávolítjuk a magokat. A tojást is kettéválasztjuk, a fehérjét az egy kanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a habot.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, és elterítjük az előzőleg kiolajozott tepsiben 8 legközelebb munkalapon fogom kinyújtani, mert így elég macerás), rákenjük a tejfölös-tojásos keveréket, majd szépen rárakjuk a félbevágott szilvaszemeket, a vágott felükkel lefelé!
Hideg, gőzös sütöben készre sütjük. ( Mérsékelt hőfokon). A tetejét porcukorral szórjuk, és kihűlés után szeleteljük!
Jó étvágyat!
0 comments:
Megjegyzés küldése