2011. április 7., csütörtök

Zsemle készítés otthon

ZSEMLE KÉSZÍTÉS OTTHON

Az illata... Az íze... és a ropogása... hmmmm :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
fél evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás
+ 1 tojás tetejére kenve

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos víz felében kis cukor kíséretében felfuttatjuk.
Az összes többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, jól megdagasztjuk míg sima tésztát nem kapunk. Letakarjuk és fél óráig pihentetjük (a legjobb, ha langyos helyre teszed, pl.: picit bekapcsolt sütőbe). Egy tepsit kiolajozunk (ne papírt tegyünk bele, mert ráragad) A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk és kis labdákat formázunk. A labdákat egymástól egy kicsit távol belehelyezzük és lekenjük a felvert tojással és még visszatesszük a sütőbe fél órára, hogy a kis labdák még tudjanak magukban kelni. Pihentetés után újra megkenjük őket a maradék tojással. (tetszés szerint szezámmag, mák, kömény, szotyi kerülhet a tetejére)
Kb. 180-190 fokon (én légkeveréssel sütöttem) kb. fél óra alatt pirultak meg.
Mit is mondhatnék még róla: ebben van anyag (nem mint a boltiban), ropog, serceg, friss... ellenállhatatlan :)
Jó étvágyat!

1 comments:

Névtelen írta...

kipróbáljuk :)

Megjegyzés küldése