2011. augusztus 21., vasárnap

Lekváros bukta

Hani receptje alapján készítettem el ezt a buktát, amibe tettem többféle lekvárt, és olaj helyett zsírt használtam. 
 Az  én receptem így hangzik:
 Hozzávalók:

  • 4 dcl tej
  • csapott kávéskanál só
  • 3 kanál tyúkzsír
  • 3 kanál cukor
  • 70 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • eper-, cseresznye és diólekvár
A tejet langyosra melegítjük, kelesztő tálba öntjük, hozzáadjuk az apróra          morzsolt élesztőt, cukrot, sót, a zsírt, a liszt egy részét, és jól elkeverjük.Ezután ráütjük a tojást, majd kézzel, vagy kanállal sima tésztává dolgozzuk. Kissé furcsa volt nekem, mert sok dagasztás után  is elég lágy maradt a tészta, nokedlinél kicsit keményebb, de a végeredmény meglepően jó volt! Körülbelül fél órát kelesztjük. Én kiborítottam a munka asztalra, rátettem a kelesztő tálat, és addig hagytam , amíg a tál széle felemelkedett. Ezután kiborítjuk, jelen esetben, én csak levettem róla a tálat, és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Téglalapokat vágunk, amelyekre lekvár kupacokat rakunk, majd kettőbe hajtjuk, olajozott tepsibe rakjuk őket, tetejüket és oldalaikat  megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, majd hideg sütőben előbb 180 °C-on, majd amikor már kissé kezdenek pirulni feljebb emeljük a hőfokot és készre sütjük. Nagyon finom puha buktáim lettek. Még másnap is isteni puha volt!











2 comments:

Anazar írta...

De szerettem!! Mama üstben készült szilvalekvárral sütötte.

Marika írta...

Hát... igen, úgy lenne az igazi, de a nagyszüleim sajnos már nem élnek, nekünk nincs lehetőségünk üstben főzni a szilvalekvárt, a frissből még csak ezután készülök lekvárt főzni a gáztűzhelyen lábasban! :)

Megjegyzés küldése