2012. február 25., szombat

Ausztral szilvas pite (Plum crumble)

Az elnevezessel bajban voltam, mert ugyan 'crumble' a hivatalos elnevezese a sutinek, megsem 'morzsas' a tesztaja, inkabb pitehez hasonlo... A tv-ben lattuk a receptet, amit tortenetesen egy (neve alapjan) magyar szarmazasu szakacs dobott osssze 2 perc alatt. Tenyleg egyszeru a recept, es tenyleg nagyon finom!

Hozzavalok:

Toltelek:
1 kg szilva (itt epp szezonja van, de mashol nem igazan, ugyhogy ez lehet alma is nyugodtan)
3 evokanal liszt
150 g barna cukor (ezt izles szerint lehet modositani)
1 teaskanal fahej

Teszta:

260 g liszt
50 g cukor
150 g vaj
120 g tejfol
1 csomag vanilias cukor

A szilvakat megmossuk, felkockazzuk, majd raszorjuk a lisztet, cukot, fahejat, osszekeverjuk, felretesszuk.
A tesztahoz lisztbe a szobahomersekletu vajat belemorzsoljuk, majd a tobbi hozzavaloval egyutt puha tesztava gyurjuk. Nem kell pihentetni, azonnal ki lehet nyujtani ket sutopapir kozott.
A szilvat egy pite formaba (vagy epp amilyen keramia/uveg edeny keznel van) elegyengetjuk, a tesztat csikokra/absztrakt formakra vagjuk, majd ossze-vissza rarakosgatjuk a tetejere, hogy nagyjabol befedje a tetejet.
A sutoben 180-190 fokon 45-50 percig sutjuk, amig a tetejen a teszta aranybarna nem lesz.
Izles szerint lehet fahejas porcukorral, vanilias fagyival, tejszinhabbal talalni...

5 comments:

Névtelen írta...

Ide vele!

tücsi írta...

Ismerősnek hangzik a süti, de majd ha eljön a szilva időszak, elmentem arra az időre. Nagyon guszta azon a képen,mivel imádom a szilvát, mindenféle felhasználásban.:))

Unknown írta...

Ó, ez nagyon guszta, nyami-nyami, lehet elkészitem almából, ahogy ajánlottad!

Ruby írta...

Nem tartott sokáig. Megettük 10 perc alatt. Nagyon finom volt. Köszönöm a receptet. Ruby

JuditAu írta...

Nagyon szivesen! :)))

Megjegyzés küldése