2011. június 12., vasárnap

Francia hagymaleves


Sok családban van tuti francia hagymaleves recept. Csak többen azt felejtik el, hogy ez a leves honnan és miért született meg. A francia hagymaleves a szegények étele volt. Valóban kevés zsiradékon megsütték-főzték sóval, majd száraz kenyérrel ették. A lehető legegyszerübb étel volt ez. Az enyém is már turbósitott változat a tetejére kerülő sajt miatt, de a tejszines és ilyen-olyan nagyon finom leveseknek állitólag nem sok köze van az eredeti francia hagymaleveshez (nem saját vélemény!!!)

Hozzávalók:

500 g vöröshagyma
1 l erőleves
kevés vaj
személyenként egy szelet sajt
személyenként egy szelet piritós
bors

A hagymát nagyon vékonyra felkarikázzuk és vajon kevés sóval, fedő alatt pépszerüre pároljuk.
Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, borsozzuk
és addig főzzük, mig a hagyma szinte teljesen felszivódik.

Tálalás előtt kenyeret piritunk, egy szelet sajtot fektetünk a kenyérre és igy helyezzük a tányérra, majd a forró levest rászedjük. Tetejét esetleg egy kis friss petrezselyemmel megszórhatjuk, tálaljuk.

Nagyon egyszerü, laktató étel.

0 comments:

Megjegyzés küldése