2011. október 31., hétfő

Sós rizottó tortácskák

A tv-ben az egyik főzőműsorban csinálta az ausztrál szakács fickó az alábbi remek ételt, amit azon nyomban én is megcsináltam, annyira guszta volt. Kicsit macerás, de legalább olyan finom, mint amilyen jól néz ki...

Hozzávalók:

-1 csésze (2,5 dl) arborio rizs
-2 és 1/2 csésze csirkehúsleves (kockából is remek)
-1 fej vöröshagyma
-200 g  reszelt mozzarella
-100 g reszelt cheddar sajt
-100 g reszelt parmezán (ebből lehet kevesebb is)
-100 g bacon vékony csíkokra vágva
-1 kisebb póréhagyma vékony karikákra vágva
-1 tojás
-só, bors (esetleg oregánó, bazsalikom, ami még eszedbe jut)
-olíva olaj

Elkészítése:

A hagymát felkockázom, és a felhevített olajra dobom, majd a rizst is ráöntöm. Addig pirítom, míg a rizs ki nem fehéredik. Ezután kis adagokban öntöm hozzá a húslevest, mindig épp annyit, hogy ellepje, és mindig akkor öntök utána, mikor a rizs felszívta azt. Közepes lángon, állandóan kavargatva, kb 15-20 perc alatt készrefőzöm. Félreteszem, esetleg egy tálcára kiterítve (hogy gyorsabban hűljön), megvárom, míg teljesen kihűl.
A tojást egy tálba töröm, majd megsózom, borsozom (a többi fűszer is ekkor jöhet hozzá), majd a mozzarella felét belekeverem, és hozzáöntöm a rizottót. Egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsiben, kb 10 cm átmérőjű köröket formázok a masszából (a tükörtojáshoz használatos fém karikák kiválóan alkalmasak erre), kb fél-1 cm vastagon. Nekem ebből a mennyiségből 8 db kör lett.  200 fokra előmelegített sütőben, kb 30-40 percig (amíg nem kezd barnulni) készre sütöm.
Közben a bacon-t kevés olajon elkezdem pirítani, miután félig megpirult, hozzákeverem a felvágott póréhagymát is. Pár percig pirítom, majd egy tálba öntöm. Megvárom, míg meghűl, majd az összes sajtot hozzákeverem (kézzel a legjobb összekeverni).
A megsült rizottó körök felére ráhalmozok tisztességes adagot a sajtos-bacon-ös keverékből, majd a másik felével lefedem. Kicsit lenyomkodom, majd visszateszem a sütőbe kb 10 percre, épp csak annyira, hogy a sajt megolvadjon benne (ne várjuk meg, hogy kifollyon).
Próbáljuk meg kivárni, míg nem égeti meg a szánkat, és ehetjük is! :)

Jó étvágyat!

0 comments:

Megjegyzés küldése