2012. február 6., hétfő

Görög mézes és citromos sütemény

Megfogadtam, hogy többet nem süthetek a netről, mert annyi szakácskönyv van itthon, hogy igazán gonosz dolog nem azokat lapozni és használni.

Így ma a Zsírszegény Sütés azaz  Low-fat BAKING (Linda Fraser) szakácskönyvet vettem elő. Az igazat megvallva még elől is volt, mert csak éppen tegnap került hozzánk. Bocsi régebbi szakácskönyvek… :)

Hozzávalók 16 szelethez:

40 g margarin

60 ml méz

1 citrom leve és reszelt héja

150 ml tej

150 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

50 g búzadara (semolina)

2 tojásfehérje

2 teáskanál szezámmag

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy 19cm-es szögletes tepsi ( hát az enyém nem ilyen volt) alját olajjal kikenjük és az aljára sütőpapírt teszünk).

Egy lábasban a margarint és a méz egy részét (45 ml) lassan megolvasztjuk.

A citromléből is félreteszünk 15 ml-t és a nagyobbik részét hozzáöntjük a margarinos mézhez, belekeverjük a reszelt citromhéjat, tejet, majd átöntjük egy keverőtálba.

Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a őrölt szerecsendiót és jól összekeverjük és a búzadarát is belekavarjuk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és egyenletesen belekeverjük a tésztába.

Belekanalazzuk a tepsibe és 25-30 percig  (aranybarnára) sütjük.

Közben a maradék mézet és citromlevet összekeverjük és majd a sütőből kivett, meleg sütemény tetejére öntjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni és szeleteljük.

Egész finom lett, azt mondta Tib :)

Greek Honey and Lemon Cake from the book Low-fat Baking - made by timi... :)   Görög mézes, citromos sütemény a Zsírszegény süteményes szakácskönyvből :) :)

 

4 comments:

Unknown írta...

Timi ez nagyon guszta! Ezt is meg kellene már sütnöm, de még a banánossal is tartozom a családnak! Na majd talán ma! :)

Éva írta...

Rengeteg szakácskönyvem van itthon, ha ne sütök-főzök, akkor is pihentető " regényként" olvasom őket. Mind a béke szigete nekem. Netről is szerezek recepteket, ez is tetszik, ami itt olvastam nálad. Köszönöm.:-)

Éva írta...

Hatásodra, én is a receptes könyveim fogom olvasgatni!:-) A lapoknak, a könyveknek nincs párjuk!

Euthymia írta...

Csilla: hihi, nagyon fincsi ám, szóval, megéri kipróbálni :) :)

@Éva: ihi néha én is csak úgy olvasgatom, forgatgatom a szakácskönyveinket, de végül mindig valamit a netről halászok :) De majd mostantól, próbálok a papírlapkról sütni, főzni :)

Megjegyzés küldése