2012. június 26., kedd

Pozsonyi kifli

Vagy egy hónapja diós pozsonyi kiflit ennék. A Jégbüfében (Pesten) mindig isssteni volt, friss, jóóó sok töltelékkel. Ha már nem jutok el a Jégbüfébe, kénytelen vagyok magamnak megsütni... :)

Hozzávalók:

-30 dkg liszt
-13 dkg vaj
-3 ek cukor
-1 tojás sárgája
-1 dl tej
-csipet só

+1 tojás a kenéshez

Töltelék (diós):
-25 dkg dió
-marék mazsola
-15 dkg cukor
-1 narancs reszelt héja
-0,5 dl tej
- rum aroma

(A mákos töltelék ugyanígy készül, ha vegyesen készítjük, akkor fele-fele az arány)

Elkészítés:

A tölteléket készítjük el először, ledaráljuk a diót, a többi összetevővel összekeverjük, majd mikróban vagy alacsony lángon összemelegítjük. Félretesszük, lehűtjük.

A vajat belemorzsoljuk a lizstbe, bele a csipet sót, közben az élesztőt a cukros, langyos tejjel elkeverjük. Hozzáöntjük a vajas liszthez, bele a tojás sárgája, összegyúrjuk. Ha kell, még lehet hozzá lisztet adni, egy nem ragacsos, rugalmas tésztát kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
A csatolt videón látható módon megtöltjük (nekem 14 darab kifli lett ekkora mennyiségből, jó vastag töltelékkel, nagyon vékony tésztával.) Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.  Először tojás sárgájával kenjük le, majd ha megszáradt, a tojás fehérjével is.
180 fokon, előmelegített sütőben kb 20-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!


1 comments:

andra írta...

Kedves Recept író!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi élesztő kell bele? kb. 1dkg?
Köszönettel:
Angi

Megjegyzés küldése