Vagy egy hónapja diós pozsonyi kiflit ennék. A Jégbüfében (Pesten) mindig isssteni volt, friss, jóóó sok töltelékkel. Ha már nem jutok el a Jégbüfébe, kénytelen vagyok magamnak megsütni... :)
Hozzávalók:
-30 dkg liszt
-13 dkg vaj
-3 ek cukor
-1 tojás sárgája
-1 dl tej
-csipet só
+1 tojás a kenéshez
Töltelék (diós):
-25 dkg dió
-marék mazsola
-15 dkg cukor
-1 narancs reszelt héja
-0,5 dl tej
- rum aroma
(A mákos töltelék ugyanígy készül, ha vegyesen készítjük, akkor fele-fele az arány)
Elkészítés:
A tölteléket készítjük el először, ledaráljuk a diót, a többi összetevővel összekeverjük, majd mikróban vagy alacsony lángon összemelegítjük. Félretesszük, lehűtjük.
A vajat belemorzsoljuk a lizstbe, bele a csipet sót, közben az élesztőt a cukros, langyos tejjel elkeverjük. Hozzáöntjük a vajas liszthez, bele a tojás sárgája, összegyúrjuk. Ha kell, még lehet hozzá lisztet adni, egy nem ragacsos, rugalmas tésztát kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
A csatolt videón látható módon megtöltjük (nekem 14 darab kifli lett ekkora mennyiségből, jó vastag töltelékkel, nagyon vékony tésztával.) Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Először tojás sárgájával kenjük le, majd ha megszáradt, a tojás fehérjével is.
180 fokon, előmelegített sütőben kb 20-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
1 comments:
Kedves Recept író!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi élesztő kell bele? kb. 1dkg?
Köszönettel:
Angi
Megjegyzés küldése