2012. február 29., szerda

Amerikai fánk


Azért tetszett meg ez a recept, mert nem olajban kellett kisütni, hanem a sütőben, sütőpapiron. Az ize nem olyan mint amit várunk egy fánktól, de nagyon finom, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
3 dl meleg tej
2,5 kiskanál száritott élesztő
1 evőkanál vaj
150 gramm cukor
2 tojás
600 gramm liszt
1 csipetnyi só

A megforgatáshoz és a meghintéshez 1,5 dl olvasztott vaj, porcukor és 2 kiskanál őrölt fahéj.

Elkészités:

Egy deci meleg tejbe keverd bele az élesztőt, szórj bele egy kiskanál cukrot és tedd félre mig felfut. Keverd össze a maradék tejet a cukorral, a tojásokkal és a vajjal. A liszthez adj egy csipetnyi sót, öntsd hozzá a cukros-tojásos tejet és add hozzá a felfuttatott élesztőt is. Dolgozd jól össze a tésztát, nagy cipóvá formázva duplájára kelesztjük. Tenyerünkkel kissé kilapitjuk a tésztát és kiszaggatjuk, sütőpapirral kibélelt tepsibe rakjuk, majd letakarva még kelesztjük kb. 30 percet. 180 fokra előmelegitett sütőben kisütjük, 8-10 perc alatt! Még forrón olvasztott vajjal megkenjük és fahéjas porcukorral meghintjük a tetejét.

A receptet a Webcukrászda oldalon találtam!

2012. február 25., szombat

Ausztral szilvas pite (Plum crumble)

Az elnevezessel bajban voltam, mert ugyan 'crumble' a hivatalos elnevezese a sutinek, megsem 'morzsas' a tesztaja, inkabb pitehez hasonlo... A tv-ben lattuk a receptet, amit tortenetesen egy (neve alapjan) magyar szarmazasu szakacs dobott osssze 2 perc alatt. Tenyleg egyszeru a recept, es tenyleg nagyon finom!

Hozzavalok:

Toltelek:
1 kg szilva (itt epp szezonja van, de mashol nem igazan, ugyhogy ez lehet alma is nyugodtan)
3 evokanal liszt
150 g barna cukor (ezt izles szerint lehet modositani)
1 teaskanal fahej

Teszta:

260 g liszt
50 g cukor
150 g vaj
120 g tejfol
1 csomag vanilias cukor

A szilvakat megmossuk, felkockazzuk, majd raszorjuk a lisztet, cukot, fahejat, osszekeverjuk, felretesszuk.
A tesztahoz lisztbe a szobahomersekletu vajat belemorzsoljuk, majd a tobbi hozzavaloval egyutt puha tesztava gyurjuk. Nem kell pihentetni, azonnal ki lehet nyujtani ket sutopapir kozott.
A szilvat egy pite formaba (vagy epp amilyen keramia/uveg edeny keznel van) elegyengetjuk, a tesztat csikokra/absztrakt formakra vagjuk, majd ossze-vissza rarakosgatjuk a tetejere, hogy nagyjabol befedje a tetejet.
A sutoben 180-190 fokon 45-50 percig sutjuk, amig a tetejen a teszta aranybarna nem lesz.
Izles szerint lehet fahejas porcukorral, vanilias fagyival, tejszinhabbal talalni...

2012. február 17., péntek

Turókörkép Belgiumból

Irtam egy bejegyzést, de most a mi blogunkra tettem fel mert ott aktuálisabb! Ha kiváncsi vagy milyen turóból lehet sütni-főzni Belgiumban, akkor itt elolvashatod:

2012. február 6., hétfő

Görög mézes és citromos sütemény

Megfogadtam, hogy többet nem süthetek a netről, mert annyi szakácskönyv van itthon, hogy igazán gonosz dolog nem azokat lapozni és használni.

Így ma a Zsírszegény Sütés azaz  Low-fat BAKING (Linda Fraser) szakácskönyvet vettem elő. Az igazat megvallva még elől is volt, mert csak éppen tegnap került hozzánk. Bocsi régebbi szakácskönyvek… :)

Hozzávalók 16 szelethez:

40 g margarin

60 ml méz

1 citrom leve és reszelt héja

150 ml tej

150 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

50 g búzadara (semolina)

2 tojásfehérje

2 teáskanál szezámmag

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy 19cm-es szögletes tepsi ( hát az enyém nem ilyen volt) alját olajjal kikenjük és az aljára sütőpapírt teszünk).

Egy lábasban a margarint és a méz egy részét (45 ml) lassan megolvasztjuk.

A citromléből is félreteszünk 15 ml-t és a nagyobbik részét hozzáöntjük a margarinos mézhez, belekeverjük a reszelt citromhéjat, tejet, majd átöntjük egy keverőtálba.

Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a őrölt szerecsendiót és jól összekeverjük és a búzadarát is belekavarjuk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és egyenletesen belekeverjük a tésztába.

Belekanalazzuk a tepsibe és 25-30 percig  (aranybarnára) sütjük.

Közben a maradék mézet és citromlevet összekeverjük és majd a sütőből kivett, meleg sütemény tetejére öntjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni és szeleteljük.

Egész finom lett, azt mondta Tib :)

Greek Honey and Lemon Cake from the book Low-fat Baking - made by timi... :)   Görög mézes, citromos sütemény a Zsírszegény süteményes szakácskönyvből :) :)

 

2012. február 2., csütörtök

Camembert és csirke

Amikor próbáljuk kienni a hűtőből a dolgokat…akkor összekutyulok ezt-azt, de néha egész jó sül ki belőle.

Már egy ideje várt sorsára ez a camembert sajt, csirkemellet hét elején vettem, salátához akartam megpirítani. Volt még itthon pár szem alma, ami valamiért nem akart elfogyni már egy ideje, hagyma (új és lila) meg amúgy is mindig van itthon, olaj és fűszer is.

Nokedlis oldalán láttam annak idején ezt a sült camembert receptet, és ma ez volt az alapja a vacsorának (vagy legalábbis ennek hatására készült a mai).

A hagymát felaprítottam, kevés olajon megpirítottam rádobtam a nem túl apróra vágott csirkemellet és a megpucolt, felszeletelt almát, megfűszereztem (só, bors, szerecsendió, fokhagyma, majoranna) kicsit összesütöttem.

Átöntöttem egy üvegtálba, fóliával letakartam és 30 percig 170 fokon sütöttem, majd utána rákockáztam a camembert sajtot és visszatettem még 20 percre, de most már 200 fokra.

És kész is volt.

Én szívem szerint rizst ettem volna hozzá, de Tib közölte, hogy nem kéne hozzá semmi köret, együk csak így köret nélkül. Mondjuk, valami finom ropogós kenyeret is el tudnék mellé képzelni, bár tény laktató volt így is…

camembert

Az én születésnapi tortám!


Összeszedve minden eddigi tudományomat az alábbi tortát sikerült összehozni.


Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás
3 kanál hideg viz
tojásonként 50 dkg cukor
tojásonként 50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaniliás cukor

Krémhez:
2 csomag vaniliás pudingpor
6 dl tej
250 gramm vaj
250 gramm cukor
500 grammos belga turó lecsepegtetve, kb. 400 gramm

Tetejére: 1 doboz Hulala
csokidiszek

A tojások fehérjét és a hideg vizet keményre verem, belekeverem a cukrot, egyenként a tojások sárgáját majd óvatosan a lisztet. Sütőpapirral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, előmelegitett sütőben 180 fokon kb. 20-30 percig sütöm. Ha kész, akkor se vegyük ki a melegről, egy kicsit még hagyjuk bennt, mert akkor nem esik össze a tészta.

Közben elkészitem a pudingot, megfőzöm a tejben, majd hideg helyre teszem. Mivel mi Belgiumban élünk, itt más a turó (ne akarjátok tudni milyen, szörnyü, de ez van), ezért az egész dobozzal beleboritom egy szürőbe, hogy jól lecsöpögjön a tejfölszerü lé, igy marad, kb 3-400 grammnyi turó. A vajat és a cukrot habosra keverem, beleteszem a turót, majd a kihült pudingot, ha kell, akkor még hideg helyre teszem.

A tésztát kiboritom, középen ketté vágom, hagyom kihülni. Amikor már minden hozzávaló hideg, akkor az alsó lapot visszateszem a kapcsos formába, erre kenem a turós-pudingos krémet, de egy keveset hagyjunk a tetejére is. Rátesszük a másik piskótalapot, majd megkenjük a maradék krémmel és hütőbe tesszük pár órára.

Tálalás előtt levesszük óvatosan a kapcsot a formáról és tejszinnel vagy hulalával megkenjük a tetejét, oldalát, tetszőlegesen diszitjük.

Hát igy született meg ez a nagyon egyszerü és igazán gyors tortám a kislányomnak. Kb. 1 órát vett igénybe! És állitólag nagyon fini! :)

Bolognai csigák és virslis kiflik

  A bolognai csigák azért kapták ezt az elnevezést, mert előző napról maradt meg bolognai szószunk, amit szintén házilag készítettem, és azzal töltöttem meg a csigákat.
   A kelt tészta hozzávalói a következők:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 4 tojás
  • 1 ev.k. cukor
  • egy csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 3  ev.k. étolaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg trappista, vagy bármilyen reszelhető sajt
  Elkészítés: A tejet és a vizet egy kis lábasban meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot , majd belemorzsoltam a friss élesztőt. Hagytam felfutni, ez kb. 10 perc.  Az előzőleg egy nagy edénybe átszitált liszt közepébe fúrt mélyedésbe öntjük az élesztős  keveréket , ehhez hozzáadjuk a sót, és a tojásokat, valamint az olajat, majd elkezdjük a dagasztást( én csak kézzel dagasztok). Addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. Ezután kicsit meglisztezzük a tetejét, majd konyharuhával letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. fél óra (nem szoktam az órát nézni, mert közben mást is tudok csinálni). Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Jelen esetben , egyik feléből a csigák készültek, másikból a virslis kiflik.




 Az egyik gombócot  lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a bolognai szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd,  akárcsak a kakaós csigánál, feltekerjük, és 1,5 cm-es csigákat vágunk belőle. 

 Ehhez találtam egy nagyon jó tippet  valamelyik gasztroblogon, a nevére nem emlékszem: varrócérnából levágtam egy kb.10 cm-es darabot és azt dugtam óvatosan a henger alá, beállítottam a kívánt szélességhez a cérna két végét, majd hurkot tekertem rá, és átvágtam vele a hengert. Így nem lesz gyűrött, vagy egyenetlen a csigánk ( nekem sosem sikerültek egyformára, régebben, hiába vágtam bárhogy a késsel).


 A bolognai szószhoz nem tudok pontos receptet írni, mert csak szemmértékre készítettem. A darálthúst kevés olajon párolt hagymán megpirítottam, majd fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, kevés oregánóval, és ajándékba kapott különböző fűszerekkel, amiknek a nevét sajnos nem tudom. Majd öntöttem rá egy kevés sűrített paradicsomot , kevés vizet, épphogy ellepje, és puhára főztem.
  A kész csigákat kiolajozott tepsibe fektettem, és hagytam kb. 20 percig kelni, majd a kissé felvert tojással lekentem,szórtam a tetejére is a reszelt sajtból, és 180°C-ra előmelegített sütőben ( aminek az aljára kis tálban vizet tettem, ettől finom puha lesz a kelt tészta) szép világos, aranybarnára sütöttem.

A tészta másik feléből, amit szintén ujjnyi vastagságúra nyújtottam, virslis kiflik készültek . A kinyújtott tésztát a képen látható módon felvágtam( ezt nem kötelező így, én csak próbálgattam a fantáziám, de nem az jött ki, amire gondoltam), megkentem mustárral a kis kockákat, rátettem a negyedekre vágott kiflidarabokat, majd feltekertem, ezeket is olajozott tepsire fektettem, hagytam kelni 20 percig, lekentem a tojással, megszórtam reszelt sajttal és kisütöttem.




A kiflik csak egy kissé fértek bele a képbe, fönn a jobb sarokban látható 2 darab! Sajnos külön nem készült róluk fotó, kisülés után!:(
Ez elég nagy adag lett, de 3 nap alatt elfogyott, és 3. nap is ( nylon zacskóban tárolva) ugyanolyan finom puhák voltak.