

A quebeci konyha egyszerű, nem használ sok hozzávalót. Mivel a nőknek ki kellett venniük a részük a farm körüli egyéb munkákból is, ezért a legtöbb étel gyorsan elkészíthető vagy a tűzhelyen fortyogott hosszú órákon át. Az eszközök és az edények öntöttvasból készültek, amelyek különleges ízt adnak a ételeknek.

Habár ők sok mindent hoztak otthonról, alkalmazkodniuk kellett az itteni életformához, viszonyokhoz, éghajlathoz, és nagyon sokat tanultak az őslakosoktól a vadászatról, helyben található gyümölcsökről, zöldségekről. Vannak olyan feljegyzések, amelyek szerint egyesek azért haltak éhen, mert nem voltak hajlandóak az ismeretlen ételeket megenni.
Ahogy teltek az évek, a telepesek elkezdték megtermelni a saját zöldségeiket, nevelni a saját állataikat, és úgy készítették el az ételeket, mint otthon, Franciaországban, ám ha kellett, itt elérhető hozzávalókkal pótolták azt, amit nem tudtak beszerezni. Miután 1759-ben Quebec angol uralom alá került, elkerülhetetlen volt, hogy az angolok receptjei és az általuk használt hozzávalók befolyásolják a már kialakult szokásokat.

Manapság Quebec még a sajtjairól híres, nemrégiben éppen egy itt készített kecskesajtot, a Le Cendrillon-t (Hamupipőke) kiáltottak ki a világ legjobbjának.
Elsőként egy édesség, a Nagypapa receptjét osztom meg veletek így "tavasz" tájékán.
Nagypapa
(Grandpère)
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
3 teáskanál hideg vaj
1/2 csésze tej
1 1/4 csésze juharszirup
1 csésze víz
1 csésze magas zsírtartalmú tejszín
1. Keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót, majd a vajat apró darabokra vágva keverjük bele a száraz hozzávalókba (amíg morzsás lesz). Adjuk hozzá a tejet és keverjük ki egyenletesre. (Ez az egész megoldható géppel is természetesen).
2. Egy mélyebb lábosban, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a juharszirupot és a vizet. Ebben fogjuk kifőzni a gombócokat, amelyeket kanállal szaggassunk bele. Amikor az összes tésztát beledobáltuk, állítsuk alacsonyra a gázt, fedjük le az edényünk és hagyjuk 15 percig. A gombócok akkor jók, amikor a fogvájó tisztán jön ki belőlük.
3. Hűtsük le langyosra és mélyebb tálban tálaljuk a gombócokat a sziruppal együtt. A tejszín opcionális, anélkül is nagyon finomak.
0 comments:
Megjegyzés küldése