2011. november 21., hétfő

Magyaros házi pizza

Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl viz
1 evőkanál olaj
cukor

Az élesztőt meleg cukros vizben felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Tésztát készitünk belőle, egy órát meleg helyen pihentetjük.

Szósz hozzávalói:

1 közepes vöröshagyma
kevés olaj vagy vaj
2,5 dl paradicsompüré
1 kávéskanál bors
sok majoránna
2 gerezd fokhagyma
kevés cukor

A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztom, ebbe beleöntöm a paradicsompüré felét. A másik részébe beleteszem az apróra vágott fokhagymát, borsot, a sok majorannát, izlés szerinti cukrot. Összesütjük, addig forraljuk mig elforrja a benne lévő folyadékot.

További hozzávalók:

6 db tojás
kolbász izlés szerint
1 doboz konzerv gomba
15 dkg gépsonka apróra vágva
40 dkg reszelt sajt, lehet felesen füstöltsajttal
tejföl
só bors
paprika
1 üveg lecsó

A gombát vajon megpárolom a törött borssal, gépsonkával. Sót ne tegyünk hozzá, mert a gomba összeesik.

Ha a tészta megkelt, akkor olajos tepsibe olajos kézzel elnyujtjuk a tésztát. Erre a pizza szósz, karikára vágott kolbász, sonka-gomba, ezeket megsózzuk.
Utána főtt tojás, a lecsó és az reszelt sajt.

Forró sütőbe tesszük és megsütjüki. Mikor már pirosodik a sajt teteje, akkor az összekevert tejfölt, borsot, paprikát a tetejére kenjük. Mikor beissza a sajt, akkor lekapcsoljuk a sütőt és még kb. 5 percig a sütőben hagyjuk a pizzát.

Nekem elfogyott a tejfölöm igy két joghurtot összekevertem reszelt mozzarrellával és a füszerekkel, ezt öntöttem a tetejére, igy is nagyon finom volt!

2011. november 20., vasárnap

Vendégváró egytálétel francia izekkel

Hozzávalók:

500 dkg darált hus, lehet vegyesen is
Provanszi füszerkeverék
750 dkg izlés szerinti zöldségkeverék
közepes fazék főtt krumpli
bors
1 fokhagyma
2 dl tej
mustár izlés szerint
kevés szerecsendió
20 dkg reszelt sajt

A krumplit feltesszük sós vizben főni.

A darált hust kevés zsiradékon megsütjük, hozzákeverjük a zöldségkeveréket, sok-sok provanszi füszert, borsot és összesütjük.

A megfőtt krumplit mebpucoljuk és egy kiolajozott tepsibe szeleteljük. Erre rátesszük a sült husi-zöldség keveréket, majd befedjük a reszelt sajttal.

A tejet az összetört fokhagymát, mustárt és szerecsendiót összekeverünk és a sajt minden részét meglocsoljuk vele. Forró sütőbe tesszük, kb. 30 perc alatt összesül.

Ezt vendégváró meleg ételnek is el lehet késziteni, egyszerü mégis izletes egytálétel!

2011. november 19., szombat

Önmagukkal töltött kannibál csiperkék

Mushrooms

A hétfői ebéd készült vasárnap kora délután. Hétvégi idill lengte be a házat, a napsugarak vidáman szikráztak a hegyeket borító havon, valahol fenn síelők kezdték a szezont, lenn a falevelek kergetőztek és borították be ismét a járdát, Oszi undorral otthagyta az ebédre kitett tejszínt - azaz minden ment a maga útján.

Tökéletes Hannibal Lecter-i ebéd készült: a gombák fejébe töltöttük vissza a saját törzsüket. Ennél csak az volt rosszabb, amikor egy ismerősöm vacsoráról visszamaradt libamájjal etette a Dunaparton a kacsákat. Igaz, ő nem ette meg őket utána, mi pedig ezt terveztük a gombákkal.

Elkészültek a gombák, vigyorogva hordozták fejükben a törzsüket. Annyira jól néztek ki, hogy töröltük a hétfői gombaebédet és azon melegében elfogyasztottuk őket még vasárnap délután.

Mushrooms


Önmagával töltött gomba

- csiperkegomba (fej, törzs)
- kakukkfű
- fokhagyma
- só
- bors
- paprika
- fehérbor
- parmezán
- vaj

1. A gombáknak letéptük a fejét.
2. A törzsüket szétcincáltuk.
3. A szétcincált törzseket vajon a fokhagymával együtt megpároltuk. Megszórtuk kakukkfűvel, sóval, borssal, paprikával, majd fehérborban öt percet főztük.
4. Beleszórtunk annyi parmezánt, amennyi felvette a folyadékot.
5. A gombák fejét vajjal kenegettük.
6. A fejekbe beletöltöttük a parmezános masszát.
7. Négy percig a sütőben grilleztük.
8. Nem törődtünk a holnappal és azonnal megettük a gombákat.

2011. november 15., kedd

Szivárvány torta gyerekeknek


http://mintamokus.com/szivarvany-torta/

ez tetszik, gondoltam megosztom Veletek!


2011. november 6., vasárnap

Turótorta


Csak nagyon friss tojásból ajánlom elkésziteni, mivel ez a finomság sütés nélkül készül!

Hozzávalók nagy gyümölcstorta formához:

50 dkg friss turó
5 tojás sárgája
30 dkg porcukor
1 vaniliás cukor
125 dkg margarin

5 teáskanál zselatinpor
2 dl tej
vaj a tepsi kikenéséhez

diszitéshez:

bármilyen gyümölcs és gyümölcskocsonya, tejszinhab

Elkészités:

A porcukrot, a tojások sárgáját és a vaniliás cukrot alaposan összekeverem, majd a vajat is hozzáadom és habosra keverem. Egy kisebb tál aljára öntök 1 dl vizet és belekeverem az 5 kanál zselatinport, állni hagyom. A turót belekeverem a vajas masszába. A nagyobb gyümölcstortaformát kicsit vastagabban kikenem vajjal. Figyelni kell, hogy a kisebb fodrok se maradjanak ki, mert különben nem fog szépen kijönni a formából a sütemény. 2
dl tejet forrásig melegitek és ráöntöm a megszilárdult zselatinra, ha folyós már akkor beleöntöm a turós masszába. Beleöntöm a tepsibe, vigyázni kell, mert nagyjából tele is lesz a forma! Óvatosan betesszük a hütőbe, és hagyjuk megszilárdulni, legalább egy órát.

Egy tálcát ráboritunk a tepsire, majd hirtelen megforditjuk. Egyik oldalon óvatosan felemeljük a tepsit mintha alá akarnánk kukucskálni, hegyes késsel megkarcoljuk az egyik fodor szélét és óvatosan emeljük tovább a sütit, szépen el kell, hogy válljon a tepsitől a sütemény.

Ekkor lehet izlés szerint disziteni, gyümülccsel, gyümölcskocsonyával, tejszinhabbal. Nálunk ez a része kimaradt, mert mivel Belgiumban nincs rendes turó, ezért csak a magyarországiból tudom csinálni. A bolti tojásból sosem volt merszem elkésziteni, de most összejött a friss tojás és a friss magyar turó. A család nem tudta megvárni a diszitést, ebéd után szó szerint hült helye lett a
sütinek percek alatt, igy csak ide merem betenni ezt a csupasz süti fényképet! :)


2011. október 31., hétfő

Fantás süti

Halloween alkalmából sütöttem ezt a szép, narancssárga sütit. :)

Hozzávalók:

-6 tojás
-6 evőkanál cukor
-4 ek liszt
-2 ek cukrozatlan kakópor
-1 csomag sütőpor
-1 dl étolaj

-25 dkg vaj vagy margarin
-25 dkg porcukor
-25 dkg túró (vagy ricotta)
-1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héjja

-7 dl fanta
-2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A tojás sárgáját 5 evőkanál cukorral kikeverem, a tojás fehérjét habbá verem, közben 1 evőkanál cukrot teszek bele, majd a sárgájával habosra keverem robotgéppel. Ezután hozzáadom az olajat is, majd a sütőporos lisztet, kakaóport kanalazom hozzá óvatosan. Miután az egészet összedolgoztam, kivajazott és kilisztezett tepsibe teszem (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe), és 180 - 200 fokos előmelegített sütőben, 20 - 25 perc alatt készre sütöm. Megvárom, míg teljesen meghűl.
Közben a krémet is elkészítem: a puha vajat és a porcukrot összedolgozom, majd hozzáadom az áttört túrót, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat. A kihült tésztára kenem egyenletesen.
A máz következik:a fanta üditőben elkeverem a vaníliás pudingot, közepes lángon felfőzöm. Ha lehűlt, simára keverem. (ha egy folpack darabot ráteszek közvetlen a fantás mázra, akkor nem bőrösödik meg a teteje)
A túrós krém tetején egyenletesen elterítem, majd néhány órára a hűtőbe teszem.

Jó étvágyat hozzá!

Sós rizottó tortácskák

A tv-ben az egyik főzőműsorban csinálta az ausztrál szakács fickó az alábbi remek ételt, amit azon nyomban én is megcsináltam, annyira guszta volt. Kicsit macerás, de legalább olyan finom, mint amilyen jól néz ki...

Hozzávalók:

-1 csésze (2,5 dl) arborio rizs
-2 és 1/2 csésze csirkehúsleves (kockából is remek)
-1 fej vöröshagyma
-200 g  reszelt mozzarella
-100 g reszelt cheddar sajt
-100 g reszelt parmezán (ebből lehet kevesebb is)
-100 g bacon vékony csíkokra vágva
-1 kisebb póréhagyma vékony karikákra vágva
-1 tojás
-só, bors (esetleg oregánó, bazsalikom, ami még eszedbe jut)
-olíva olaj

Elkészítése:

A hagymát felkockázom, és a felhevített olajra dobom, majd a rizst is ráöntöm. Addig pirítom, míg a rizs ki nem fehéredik. Ezután kis adagokban öntöm hozzá a húslevest, mindig épp annyit, hogy ellepje, és mindig akkor öntök utána, mikor a rizs felszívta azt. Közepes lángon, állandóan kavargatva, kb 15-20 perc alatt készrefőzöm. Félreteszem, esetleg egy tálcára kiterítve (hogy gyorsabban hűljön), megvárom, míg teljesen kihűl.
A tojást egy tálba töröm, majd megsózom, borsozom (a többi fűszer is ekkor jöhet hozzá), majd a mozzarella felét belekeverem, és hozzáöntöm a rizottót. Egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsiben, kb 10 cm átmérőjű köröket formázok a masszából (a tükörtojáshoz használatos fém karikák kiválóan alkalmasak erre), kb fél-1 cm vastagon. Nekem ebből a mennyiségből 8 db kör lett.  200 fokra előmelegített sütőben, kb 30-40 percig (amíg nem kezd barnulni) készre sütöm.
Közben a bacon-t kevés olajon elkezdem pirítani, miután félig megpirult, hozzákeverem a felvágott póréhagymát is. Pár percig pirítom, majd egy tálba öntöm. Megvárom, míg meghűl, majd az összes sajtot hozzákeverem (kézzel a legjobb összekeverni).
A megsült rizottó körök felére ráhalmozok tisztességes adagot a sajtos-bacon-ös keverékből, majd a másik felével lefedem. Kicsit lenyomkodom, majd visszateszem a sütőbe kb 10 percre, épp csak annyira, hogy a sajt megolvadjon benne (ne várjuk meg, hogy kifollyon).
Próbáljuk meg kivárni, míg nem égeti meg a szánkat, és ehetjük is! :)

Jó étvágyat!

2011. október 13., csütörtök

Vargabéles


Hozzávalók 6 személyre:

500 gramm cérnametélt
1 csomag fagyasztott réteslap
500 gramm turó minimum, de lehet több is
6 tojás
2 dl tejföl
2 citrom reszelt héja
2 csomag vaniliáscukor
250 gramm cukor
2-3 evőkanál margarin
olaj
izlés szerint mazsola

porcukor a tetejére

A tésztát megfőzöm, de csak 4-5 percig főzöm, nehogy tulfőjjön! Legalább 2-3 evőkanál vajjal összekeverem és hagyom kihülni! Amig elkészül a többi hozzávaló addig többször is megkavarom.

Közben 5 tojássárgáját szétválasztok, külön tálba teszem, a 6. tojás fehérjét is beleteszem a külön tálba, de a sárgáját félre teszem, mert kell a végén a tészta tetejére. A sárgákat simára keverem a cukorral, porcukorral, majd a turót, tejfölt is hozzákeverem (itt Belgiumban a turónak más az állaga, ha itt csinálja meg valaki, akkor elég hozzá 1,5 dl tejföl, de a magyar turóhoz kell szerintem a 2 dl). Ha legalább langyosra hült a tészta, akkor belekeverhetem a turós masszát. A 6 tojás fehérjét keményre verem és óvatosan belekeverem a turós-tésztás masszához. A tepsit kiolajozom és az első réteslapot beleteszem, ezt is olajozom, majd még egy réteslapot, és ujra, majd erre teszem a tésztás masszát, majd a tetejére is legalább három réteg réteslap megolajozva. A tetejére tettem a 6. tojás sárgáját miután összekevertem 3 evőkanál olajjal. Egyenletesen bekentem a tészta tetejét és előmelegitett sütőbe toltam, 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöttem.

Miután kivettem a sütüből meg lehet volna még szórni porcukorral, én ezt kihagytam, elég cukorbomba volt igy is. Viszont nagyon finom és egyszerü elkésziteni!

2011. október 8., szombat

Hamis turógombóc

Sajnos nincs mindig időm sok időt tölteni a konyhában, de ha mégis meleg ételt szeretnék tenni az asztalra, akkor ezzel a gyors kajával mindig sikerem van!


Hozzávalók 6 főre:

500 dkg turó
5 tojás
liszt
pici só

vaj
zsemlemorzsa

Egy nagyobb fazékban odateszünk vizet forrni a tüzhelyre.

Közben egy tálban ki tudjuk keverni a hozzávalókat. A liszt mennyiségét azért nem irtam, mert fogalmam sincs, addig teszem bele, amig egy kicsit sürübb tésztát nem kapok, mint a nokedli tésztája. Ha felforrt a viz, akkor kanállal beleszaggatom a tészta egy részét. Ha feljön a viz tetejére, akkor még egy picit hagyjuk forrni, majd piritott zsemlemorzsára kiszedem, megforgatom és még forrón tálalom tejföllel, cukorral.

Ez igy kb. 30 perc!

2011. október 7., péntek

A mai ebéd: Rakott zöldség rizzsel


Ma diétás ebédünk lesz:

Hozzávalók

rizs,
karfiol
brokkoli
cukkini
paradicsom
vagy bármilyen zöldség, ki milyet szeret
füszerek

Elkészités:

A rizst megpároljuk, a zöldségeket ugyancsak megpároljuk. A cukkinit, paradicsomot ujjnyi vastagságur szeleteljük és vajon kicsit meggrillezzük.

Egy jénait kivajazunk, a rizs felét elteritjük az aljára, rá a párolt zöldség, ezeket megfüszerezzük, rá pár karika grillezett cukkini, paradicsom, majd befedjük a maradék rizzsel. A tetejét betakarjuk pár szelet grillezett zöldséggel, majd sütőbe tesszük. 180 fokon fél óra alatt összesül. Lehet rá tenni esetleg joghurtot, tejfölt, sajtot, ki mit szeretne hozzá!