2010. szeptember 21., kedd

XXXVII. vkf!!! minden gomba jó gomba: sült rizses gomba – überbackene pilze mit reis

alíz kiírása szerint minden gomba jó gomba. én ebben korántsem vagyok biztos, így a macsek által fényképezett gombákról sem tudnám eldönteni, melyik ehetö és melyik nem. ezért aztán biztosra megyek és vagy a piacon veszem vagy mélyhütve. ebböl is kiderül, hogy nem vagyok nagy gombaszakértö, a gomba amolyan gyüjtönév nálam (bár ez némi képzavar, mert ugye nem én gyüjtöm). ebböl logikusan kkövetkezik, hogy  az alábbi recepthez bármilyen (ehetö) gomba használható. cserébe vigasztaló, hogy bármilyen gombával nagyon finom lesz és egészen biztosan nem lehet elrontani. ráadásul gyors és egyszerüen elkészíthetö.

macsek gombái

hozzávalók: 20 dkg rizs, csipetnyi só és sáfrány, 30 dkg gomba, 1 fej salotta, 2 ek olívaolaj, só, bors, 1/2 petrezselyem, 10 dkg reszelt sajt. 

mialatt megfö a rizs (dupla mennyiségü vízben só és sáfrány hozzáadásával) egy salottát apróra vágva olívaolajon üvegesre pirítok, hozzáadom a gombát és 5 perc alatt közepes tüzön kevergetve megsütöm, sózom, borsozom, megszórom petrezselyemmel, végül hozzákeverem a fött rizst. egy tüzálló kivajazott tálba öntöm a gombás rizst, reszelt sajttal megszórom  és 15 perc alatt 180-200 C°-on aranysárgára sütöm. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ich bin kein pilz-kenner, also kann ich auch nicht entscheiden, was essbar ist und wovon man lieber den finger lassen sollte. ergo kaufe ich pilze auf dem wochenmarkt, schlimmstenfalls tiefgekühlt. das nachstehende gericht  erinnert mich an meine kindheit, damals hatten wir jahr für jahr ende sommer bzw. anfang herbst einen großen sack mit stroh o. ä. gefüllt, woraus die pilze sprießen. die mussten natürlich gegessen werden, so kam der überbackene reis des öfteren auf den tisch.

das schöne ist, dass man dieses gericht variiren kann, je nachdem, was man für pilze nimmt, schmeckt das ergebnis völlig anders. aber immer sehr lecker. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

man nehme: 200 g reis, eine prise salz und einer prise safran. während der reis kocht, eine schalotta würfeln und in etwas olivenöl andünsten, die ppilze dazugeben, bei mittlerer hitze ca. 5-10 minuten garen, salzen, pfeffern, ein halbes bund petersilie dazugeben. die fertigen pilze unter den reis rühren. alles in eine ofenfeste form geben und mit geraspeltem parmesan bestreut für ca. 15  minuten in den ofen schieben (ca. 180-200°C). mit einem glas weisswein das perfekte abendessen für zwei…

4 comments:

Ziebi írta...

Akkor jelentkezik a blog hivatalos gombaszakértője (nem vicc, tényleg van képesítésem).

Bal felső és jobb nagy kép: tintagomba. Ehető, de csak amíg nem folyósodik el. Ha meg elfolyósodott úgysem néz ki jól. Szabály: tintagomba mellé nem szabad alkoholt inni!

A fehér gombát ennyiből nem mondom meg micsoda, de nem gyilkos galóca.

Jobb oldalon középső: őzláb gomba, ehető.

Nagyon fontos, hogy aki nem ismeri a gombákat, csak bevizsgálás után süssön-főzzön velük, bár bevallom még én is el szoktam vinni anno mikor otthon gombásztuk, több szem többet lát alapon.

Még egy fontos szabály: gombát azonnal csináljuk meg, és ne tartogassuk a hűtőben, csak frissen jó, gombás kaját MAXIMUM 2 napig tároljunk.

Bianka írta...

Nagyon guszta ez az étel. Gombához nem értek, csak csiperkét merek enni :)

Macsek írta...

Orsi,
igazán guszta lett :)) Sajna a rizs miatt nekem nem pálya.. :(

Ziebi,

én csak fotóztam őket, ráadásul az összeset a szomszédos, üres telken :)) Az őzlábakra nagyon fenekedtem, de másnapra valaki leszedte az összeset... gombászni régen sokat gombásztam, sajna már erre nincs lehetőségem, pedig hiányzik.. :))

Bianka,
piacon sokszor lehet kapni nagyon finom és főleg bevizsgált erdei gombákat. Rókagomba, őzláb, vargánya...aki szereti a gombát, annak már csak az aromája miatt is kötelező.. :D a csiperke a nyomukban sem jár, ha zamatról van szó! :))

Pyry írta...

Bianka, bizony, a piaci gombák mind bevizsgáltak, ajánlom a rókagombár kipróbálásra, az valami mennyei, nem is kell belőle sok, ami jó mert nagyon drága... De ottaniakból bátran lehet kísérletezni, csak úgy árulhat valaki a piacon, hogy előtte a helyi ellenőr átnézte a gombákat!

Megjegyzés küldése