hozzávalók 2 személyre:
25 dkg fehér szárazbab
babérlevél, só
2-3 nagyobb fej hagyma
4 ek olaj
pirospaprika
(alternatív: szalonna vagy házi kolbász)
gyors (már ha a babot elözö este nem felejtettük el beáztatni), szinte el nem rontható erdélyi étel.
szóval a babot elözö este beáztatom. másnap leöntöm róla a vizet és friss vízben teszem fel só nélkül, 2 babérlevéllel föni. addig fözöm, amíg a paszulyszemek kezdenek szétmenni. a levét leszüröm egy külön edénybe és félreteszem. mixerrel pépesítem, sózom és adok hozzá egy kis csípös paprikát. a fözöléböl is öntök rá, annyit, hogy elég híg legyen. melegen tartom.
a vékony szeletekre vágott hagymát olajon megpirítom.
a tört paszulyt tényérokba szedem, jó sok hagymát teszek rá, megszórom pirospaprikával és jó sok savanyú káposztával tálalom. nem kötelezö, de szerintem nagyon jól illik hozzá egy kis kisütött szalonna vagy házi kolbász.
für 2 personen:
250g weisse bohnen
lorbeerblätter, salz
2-3 mittelgroße zwiebeln
4 el öl
paprikapulver
(alternatív: speck oder ungarische knoblauch-paprikawurst)
die bohnen für die nacht einweichen, am nächsten tag das wasser abgießen und im frischen wasser ohne salz, mit 2 lorbeerblättern weich kochen, bis sich die dünne haut der bohnen anfängt aufzuplatzen. das wasser abgießen, das kochwasser dabei auffangen. mit einem stabmixer die bohnen pürieren, salz, scharfes paprikapulver und etwas vom kochwasser hinzugeben. warm stellen.
die in dünnen ringen geschnittenen zwiebeln in etwas öl goldgelb anbraten.
die bohnen auf tellern anrichten, die zwiebeln darauf verteilen, mit etwas paprikapulver bestreuen und mit sauerkraut servieren. ein wenig ausgelassener speck und angebratene ungarische wurst passt wunderbar dazu – auch ohne schmeckt jedoch dieses einfache und schnelle (sofern man eingeweichte bohnen im haus hat) essen aus siebenbürgen köstlich.
3 comments:
A kedvencünk! Én annyiban készítem másképp, hogy belefőzöm a sót, viszont babérlevél nélkül! Valóban savanyúkáposztával a legfinomabb , és friss házikenyérrel!!! Nyamm!:)
Uh, igazi kalóriabomba! Ez sajnos nálunk nem lehet még csak kóstolóban sem, de biztos finom lehet!
Nagyon gusztán ábrázoltad ezt a "ronda és finom" ételt, gratulálok hozzá!
Csak ajánlani tudom mindenkinek, fenséges:))))
Megjegyzés küldése