2012. március 22., csütörtök

Turótorta-muffin sütés nélkül



Meg szeretném osztani veletek ennek a nagyon finom, dekorativ sütinek a receptjét. Az elkészitése nem bonyolult, hamar meg van, csak a hütőben kell állnia a puhulás miatt, de előre is el lehet késziteni. Bármilyen alkalmon megállja a helyét!



Hozzávalók:
Kekszes réteg:

15 dkg háztartási keksz összetörve (nem darálva!)
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál eperlekvár
3-4 evőkanál tej

Turókrém:


25 dkg turó
1,5 dl hideg tejszin
12,5 dkg mascarpone
1 csomag vaniliás cukor
5 dkg cukor
20 dkg eper apró kockákra vágva

Tetejére:
fehér csokiforgács
eper


Elkészités:

A kekszes réteg hozzávalóit jól kikeverjük majd állni hagyjuk, hogy megszivja magát, igy könnyebb lesz a formába nyomni őket.

Muffinformába muffinpapirokat helyezünk és az aljára ujjnyi vastagon egyenletesen beletömködjük a kekszréteget. Kb. fél órára hütübe tesszük.

Ez alatt elkészithetjük a turókrémet. A mascarponét a vaniliás cukorral és a cukorral jó alaposan kikeverjük robotgéppel, majd belekeverjük a turót is. A tejszint is felverjük majd óvatosan a már elkészitett masszához keverjük.

A hütőből kivett alapra halmozzuk a turókrémet ugy, hogy kicsi eperdarabokat keverünk közé.

A végén fehér csokoládét reszelhetünk a tetejére és diszithetjük eperrel is.

Jaj, majdnem elfelejtettema legfontosabbat, a receptet a NoSalty oldalon találtam!

Mexikói savanyúleves

Tomatillo stew

Cseh haverom, M, ha valami bonyolult, összetett, esetleg zavaros helyzetet látott, annyit mondott rá:

- Goulash.

Ezzel ő mindent kifejezett. Ezért is gondoltam a hozzávalók elolvasása után arra, hogy a tomatillo levest mexikói gulyásnak nevezem el. Pirosaranyat leszámítva szinte minden volt benne, ami egy gulyásba kell. Sőt.

Tomatillos

Aztán elkészült a szövetkezetben kapott rengeteg tomatillo feléből a leves. Megízleltük. Meglepődtünk. Ha ismeretlen ételt készítek, van rá bizonyos esély, hogy abból akkor is pörkölt és gulyás lesz, ha a legmagyarosabb hozzávaló a fecsekfészek. Egy gulyás jellegűnek kinéző étel esetében ezért is volt meglepő, hogy nem gulyás lett belőle, hanem hihetetlenül finom székely savanyúleves.

De vajon honnan van a székelyeknek tomatillo-juk?

Tomatillos


Mexikói savanyúleves

- két kanál olaj
- 3/4 kiló pörkölthús sertésből
- só, bors
- 3/4 kilo tomatillo, apróra vágva
- két nagy, apróra vágott zellerszár
- 1 apróra metélt vöröshagyma
- 1 csilipaprika (mégis van benne paprika!)
- 2 szem apróra vágott fokhagyma
- 2 kanál pirospaprika (ez is van benne!)
- csipetnyi oreganó
- három csipetnyi kömény
- 2 pohár húsleves
- 1.5 pohárnyi apróra vágott répa
- 2-3 kockára vágott krumpli
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- ízlés szerint csípőspaprika
- apróra vágott korianderlevél

Tomatillo stew

1. Az olajat felforrósítjuk. Beletesszük a sertést, sózzuk, borsózzuk. Két perc után megforgatjuk és mindkét oldalát megbarnítjuk.
2. Beleszórjuk a zellert, hagymát és úgy hét percig pároljuk közepes hőmérsékleten.
3. Beletesszük az összes paprikát, fokhagymát, köményt, oréganót és három percig kevergetjük, majd ozzátesszük a húslevest és felforraljuk.
4. Beleöntjük a krumplit és a répát, paradicsomot és a tomatillót.
5. Alacsony hőmérsékleten 35 percet alacsony hőmérsékleten főzzük.
6. Korianderlevéllel díszítve tálaljuk.

Tomatillo stew

2012. március 21., szerda

Legujabb barátom a konyhában a SEB Actifry

Mikor az embernek vannak olyan családtagjai, akiknek nem mindegy, hogy mit esznek, akkor sokat jár az esze, hogy csinálja, mint csinálja ugy, hogy jó is legyen, izletes is legyen, változatos is legyen. Nálunk a négy gyerekből kettő nem ehet állati zsiradékot, Gyuszinak meg már évek óta magas a koleszterinszintje, pedig küzd nagyon a kilók és a finomságok ellen.

Már pár hónapja szemezgettem ezzel a géppel, rengeteget olvastam róla, leginkább véleményeket olyanoktól akik már kipróbálták. És meggyőztek! Az is bizakodással töltött el, hogy bár sokszor néztem az e-bay-on, hátha ráakadnék egy olcsóbb készülékre, most nem volt szerencsém. Csak hébe-hóba került fel pár gép, az is közel a bolti áron. Tehát aki megszerezte az nem adta!


Hát itt van:

A lényeg az, hogy képes a minimális mennyiségü zsirral sütni. Látjátok azt a zöld kanalat a közepében? Azzal kell adagolni az olajat.



Mi a family-t vettük meg, mert ez képes sok ételből a 6 adagot megsütni egyszerre, ami nekünk pont jó.

És azok a képek amik a gépen vannak azok mind igazak.


A kezelőfelület egyszerübb már nem is lehetne:


És itt egy pár példa, amit el lehet késziteni benne. Ma sütkrumplit készitettem a gyerekeknek,
egyetlen kanál zsiradék nélkül, mert fagyasztott krumpliból készitettem, ahhoz nem kell egyáltalán. De ha friss kurmplit vágtam volna össze, akkor is csak egy olyan zöld kanálka olaj kellett volna az egészhez. Ma egyszerüen csak gyorsabb volt elkésziteni fagyasztott krumpliból.


A család megszerette a füszerekkel tuningolt sültkrumplit, főleg a mexikóit. És ugye igy teljesen diétás. Eddig nem süthettem sokszor, mert hiába itattam le róla az olajat, tudjuk jól, hogy még ezután is rengeteg nehezen emészthető olaj maradt a frituban sütött kajákban, hiába szerették a gyerekek.

Tegnap zöldséges-tejszines egytálételt készitettem benne, egy kevéske tejszinnel. Ebben csak
füszerek vannak, egy pici só sem, mégis nagyon finom:
Ha van rá igény, akkor szivesen teszek fel recepteket, amiket már elkészitettem ebben a főző edényben.

Drága, igen az! DE! Nekem havonta 5 liter olaj fogyott el azért, hogy egy párszor ehessünk sütkrumplit. Elvileg ugye 2-3 alkalomnál többször nem is lehetne használni egy olajat sütésre, és bizony ahogy sürüsödött ugy fájdult meg a gyerekek hasa is. Igy nem volt más választásom, ki kellett öntenem, frissel feltölteni a fritut. Ki lehet számolni, hogy mennyibe került ez nekünk havonta! Mellette még elfogyott olivaolajom, főzőmargarinom tekintélyes mennyiséggel havonta. Január közepén vettük meg a gépet. Akkor vettünk hozzá repceolajat (mert azt ajánlott a hozzá adott recepteskönyv), olivaolajam még volt itthon ugy 7 deci. Most március közepe van, mostanra fogyott el a 7 dl-es repceolaj, az olivából szinte alig hiányzik, vajból is kb. annyi fogyott el mint 1 hónap alatt szokott. Utána számoltam az áraknak és elcsodálkoztam, hogy pár hónap alatt behozza nekünk ez a gép az árát. És közben egészségesen étkeztünk!

2012. március 17., szombat

Csirkés Paella

A helyi élelmiszerbolt hálózat reklámújságából ollóztam ki a receptet, nekünk nagyon ízlett...

Hozzávalók:

-4 csésze víz (1 csésze 250 ml)
-Csipetnyi sáfrány
-3 ek extra szűz oliva olaj
-4 csirke alsócomb (én 3 filézett combot használtam)
-2 csirkeszárny (helyette egy nagyobb filé csirkemell volt, nem annyira szeretjük a csontos falatokat)
-1/2 szár chorizo (Magyarországon én csabai lángolt kolbászt használnék hozzá)
-1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
-1 közepes méretű piros kaliforniai paprika
-3 gerezd fokhagyma
-1/2 ek füstölt ízű pirospaprika (ha nincsen, akkor a sima pirospaprika is megteszi)
-2 csésze rizs
-1 nagyobb paradicsom
-1-2 szár újhagyma

Elészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra (180 fokra a légkeverésesnél).
Egy közepes fazékban forraljuk fel a vizet, majd zárjuk el alatta a gázt, szórjuk bele a csipetnyi sáfrányt, majd tegyük félre.
Egy nagy méretű serpenyőben/wokban (a lényeg, hogy a fogója is hőálló legyen) hevítsük fel az olajat.
A csirkehúst (nem kell felvágni!) magas lángon kb 5 percig pirítsuk, minden oldalát egyenletesen, majd szedjük ki a húst.
A vékonyra szeletelt kolbászt  közepes hőfokon kezdjük el sütni az olajban, majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, végül a vékony csíkokra vágott kaliforniai paprikát is. Miután átpuhult a paprika, öntsük bele a rizst, forgassuk át jól. Adjuk hozzá a sáfrányos vizet, keverjük el alaposan.  (aki szereti a csípőset, tehet hozzá egy chili paprikát is)
Mehet bele a csirkehús, sózzuk, borsozzuk, majd a tetejére szórjuk a kis kockára vágott paradicsomot is. Ha a víz forrni kezd, tegyük be az egészet a sütőbe (nem kell lefedni!), majd kb 30 percig süssük.  (akkor jó, ha a rizs kicsit ropogós a serpenyő széleinél)
Tálaláskor szórjuk meg a vékony karikára vágott újhagymával.
Jó étvágyat!

2012. március 15., csütörtök

trikolór gyors ebéd – tricolor-mittagessen

nem csak a mai napra. egyik kedvenc tésztaételem. pillanatok alatt elkészül és mivel nem kell forrón enni remekül el lehet mellette és egy üveg hideg fehérbor mellett üldögélni, beszélgetni.

16 dkg széles-fordrosmetélt

20 dkg fetasajt

2 ek olivaolaj

15 dkg rukola

6-8 kis paradicsom

egy marék fenyömag (száraz serpenyöben kicsit megpirítva)

frissen örölt bors

10 dkg fetasajtot két kanál olívaolajon (egy nagy serpenyöben, alacsony tüzön) felolvasztok. hozzákeverem a kifött tésztát és 10 dkg rukolát. 1-2 percet alacsony tüzön hagyom, majd hozzáteszem a maradék rukolát, fetasajtot, paradicsomot, fenyömagot, megszórom frissen örölt borssal.

piros feher zold 15

160g nudeln

200g fetakäse

2 el olivenöl

150g rucola

6-8 kleine tomaten

eine handvoll pinienkerne (in einer trockenen pfanne leicht geröstet)

frisch gemahlener pfeffer

ein schnelles mittagessen, nicht nur für den heutigen ungarischer nationalfeiertag.

100 g fetakäse in zwei esslöffel olivenöl bei kleiner hitze in einer großen pfanne schmelzen lassen. die gekochten nudeln und 100 g rukola hinzugeben, vorsichtig umrühren und 1-2 minuten auf dem herd stehen lassen. danach die restlichen rukolablätter, fetakäse, tomaten, pinienkerne hinzugeben und mit frisch gemahlenem pfeffer würzen.

2012. március 1., csütörtök

Lepény

Ma egy kicsit összehoztam az angol piet meg a görög lepényt. Mivel az elmúlt napokban nagyon sok ilyen lepénykét ettünk (szpanakopitta), ezért gondoltam, még nosztalgiázzunk egy kicsit ezzel a mai vacsorával. Bár réteslapot itt elég kevés helyen lehet kapni és lusta voltam elmenni oda, ahol van,  ezért most bolti vajastésztát vettem (ezért mondom, hogy összehoztam az angolt a göröggel).

Receptet sem kerestem a neten, sem a görög szakácskönyvben, mert úgy voltam vele, hogy van itthon darált (pulyka) hús, ahhoz veszek egy kis zöldséget és rossz nem lehet, ami kisül belőle. Sima spenótosat most nem szerettem volna csinálni.

De akkor pontosítsuk, hogy és mint is lett ez összerakva.

Hozzávalók:

1 csomag vajastészta

olívaolaj

250 g darált(pulyha)hús

1 szál póréhagyma

1 lilahagyma

feta

3 marék spenótlevél

bors, fokhagymasó, zöldfűszerek (további fűszer ízlés szerint)

1 tojás

tej

szezámmag

lepeny

A lilahagymát apróra, a póréhagymát félbe és karikába vágtam, olívaolajon megpároltam majd hozzáadtam a megvagdosott spenótleveleket. Jól összekevertem, megfűszereztem, fedő alatt pár percig hagytam puhulni. Levettem a tűzről és a feta felét belekevertem (törtem).

A darált húst kevés olajon és fedő alatt megpuhítottam, kicsit főztem, de csak saját levében, fűszereztem és egy kevés ideig erős lángon hagytam elpárologni róla a levet.

Egy tálba összekevertem a zöldséget a hússal.

A vajastésztát egy kis tepsibe beleterítettem és rákanalaztam a zöldséges húst, majd a tetejét megszórtam a feta másik felével és a tészta szélét ráhajtottam. Villával megszurkáltam.

Éppen csak egy löttyintésnyi tejet összekevertem egy tojással és a tészta tetejét megkentem vele.

200 fokra előmelegített sütőbe tettem és 25 percig sütöttem. Újra megkentem a tejes tojással, megszórtam szezámmaggal és visszatettem még 5 percre.

Ezt alapvetően bármilyen töltelékkel elkészíthető (meg réteslappal) és nevezhetjük bárminek. Én most lepénynek hívom..