2010. augusztus 18., szerda

zöldsaláta kenyérkockákkal - grüner salat mit dunklem brot

lassan visszazökkenünk a megszokott kerékvágásba, aminek jegyében ma este egy gyors saláta került a vacsora-asztalra.

már biztosan említettem, hogy a salátákban az a legjobb, hogy azt teszünk bele, ami kezünk ügyében van. egy fél fej jégsalátával, pár paradicsommal, esetleg egy uborkával, pár retekkel már kész csodát (és kalóriaszegény, de nagyon egészséges vacsorát) készítthetünk. tudom, sokan idegenkednek töle, mondván ezzel nem lakik jól az ember. szokás kérdése. egy idö után és föleg este hét után nekünk elég szokott lenni. ha többféle zöldsalátát is teszünk bele, akkor még szebb lesz a látvány a tányéron.

én úgy szoktam készíteni, hogy hétfön veszek 2-3 fajta salátát és felvagdosva egy nagyobb légmentesen záródó müanyag dobozba teszem a hütöbe. ez az adag kitart 3-4 napra. este már csak 2-3 paradicsomot, 1/2 uborkát, néhány vékonyra szelt csiperkét, 1/2 paprikát, pár szem retket, 1/2 édesköményt adok hozzá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         a saláta öntetet is el lehet készíteni egy csavaros üvegben egy hétre elöre. ebben is az a jó, hogy a variációk száma végtelen. nálunk ma este a joghurt-öntet került bevetésre. ehhez az alapok: 2 dl joghurt, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, 1 tk mustár, 1 szétnyomott fokhagyma, csipetnyi só és cukor, 1/2 marék petrezselyem, 3-4 ek víz. a fentieket egy csavaros üvegben alaposan összerázom és tálaláskor a salátára öntöm. persze ízlés szerint, én speciel a kevesebb-öntet-finomabb-híve vagyok. a maradék a hütöben úgy is eláll. tálaláskor azért kicsit még frissen tekert borssal is megszórom.

a ma esti salátátra került friss crouton is. mindig bajban szoktam ugyanis lenni azzal, hogy mi legyen a maradék kenyérvéggel. akárhogy igyekszem a kenyeret jól beosztani, három napra elég, aztán még marad kb. 2-3 szeletnyi, amivel nem tudok mit kezdeni, mert a negyedik nap már nem igazán finom.  ilyen esetekre  találtam ki a fokhagymás croutont, amelyek remek kiegészítöi a zöld salátának és legjobban a joghurtos öntethez illenek. szerintem.

2-3 kenyér szeletet kenyérpirítóban megpirítok, fokhagymával bedörzsölök, éles  késsel felkockázok, majd  egy forró serpenyöben 1 el olívaolajon mérsékelt tüzön megpirítok. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         das schöne am grünen salat ist, dass er einfach  beliebig variabel ist. so wird er nie langweilig und er kommt auch noch superschnell nach einem langen arbeitstag auf den tisch. besonders, wenn man am montag dreierlei salate einkauft und kleingeschnippelt in einer tupperdose im kühlschrank aufbewahrt. für 3-4 tage kann man superschnell einen salat servieren. man gebe nur noch 2-3 tomaten, 1/2 gurke, einige champignons und 1/2 fenchel dazu.

das dressing lässt sich auch nach belieben variieren und wird nie langweilig. man kann es auch gut im voraus in  einem schraubglas zubereiten, es lässt sich gut bis zu einer woche im kühlschrank aufbewahren.

z.b.: 2 dl joghurt, 2 el olivenöl,  1 el balsamico, eine prise salz+zucker, 1 tl senf, 1 knoblauchzehe, 3-4 el wasser. pfeffern am tisch nicht vergessen.

das besondere en meinem heuutigen salat waren die croutons aus dunklem brot. hierfür lassen sich die letzten scheiben des selbstgebackenen und leicht vertrocknetes brotes verwenden: 2 scheiben toasten, mit knoblauch einreiben, würfeln, in einer pfanne mit 1 el olivenöl leicht von allen seiten anrösten.

0 comments:

Megjegyzés küldése