2010. augusztus 30., hétfő

ZAKUSZKA


A zakuszka Erdélyből származó egyfajta zöldségkrém, amit leginkább friss kenyérre kenve fogyasztunk, de hallottam már olyat, hogy ételízesítőként, vagy vegetáriánusok tésztára szószként használják. Otthon mindig ősszel készült, amikor a zöldség ára már nem súrolta a csillagos eget, akkor egy egész nap a zakuszkafőzésről szólt, mert kis adagot nem érdemes gyártani, ha már ilyen macerás és azzal sosem volt gond, hogy nem fogy el (a telet sosem érte meg, annak ellenére, hogy télenmilyenjóislesz címszóval készült). Sokféleképpen elkészíthető, van padlizsános, babos verziója is, az én szívemhez és ízlésemhez legközelebb állót osztom meg:

Hozzávalók kb. 5 üveghez

  • 4 nagy padlizsán
  • 1 kg zöldpaprika
  • 1 kg kaliforniai paprika
  • 5-6 közepes fej hagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 4 db sárgarépa (ez a cukrot helyettesíti)
  • 7 dl olaj
  • 1 evőkanál szemes bors
  • babérlevél

A padlizsánt megsütöm, hideg vízbe finoman lehúzom a héját feldarabolom és hagyom lecsöpögni.A paprikát ugyanígy megsütöm grill rácson vagy bbq sütőn, majd szintén meghámozom és darabolom. A hagymát késsel felaprítom, egy nagyobb edénybe megdinsztelem, hozzáadom a húsdarálón ledarált vagy ennek hiányában botmixerrel gyengén összeaprított paprikát, padlizsánt, reszelt sárgarépát. A répa elhagyható viszont akkor 1 evőkanálnyi cukrot adjunk hozzá. A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, összezúzom és az is mehet a többihez a maradék bő olaj kíséretében. Végül fűszerezem sóval, szemes borssal és babérlevéllel.

Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, amíg az olaj feljön a tetejére. 1-2 nap száraz dunszt után kitűnő reggeli lakoma. Én a szalicilt elhagyom a tetejéről, mert úgysem éri meg a telet:)


2 comments:

Csilla írta...

Ó, ez nagyon guszta! Ki kell mennem paprikáért a piacra, mert itt csak amerikait lehet kapni a boltokban. Ha abból csinálom teljesen, akkor az nem jó szerinted? Ebből a mennyiségből kb. mennyi lesz? Ha nem teszel bele tartósitót, akkor a hütőben tárolod, vagy a kamrában is eláll egy ideig?

Csillu írta...

Ha csak amerikaiból csinálod is fincsi lesz, itt is ritkán lehet kapni az otthonihoz hasonló paprikát boltokban, de piacon levadásztam:) Ebből a mennyiségből nekem 6 befőttesüvegnyi lett és hűtőben tárolom, vagyis már csak az úccsó 2 üveget, a többi már a píritóson vagy ajándékként végezte:)
Az olaj mennyisége elsőre soknak tűnhet, de kell ennyi, az is tartósítja, a vékony olajréteget a tetején én mindig belekeverem, de van, aki símán leönti.

Megjegyzés küldése