Hozzávalók kb. 5 üveghez
- 4 nagy padlizsán
- 1 kg zöldpaprika
- 1 kg kaliforniai paprika
- 5-6 közepes fej hagyma
- 1 kg paradicsom
- 4 db sárgarépa (ez a cukrot helyettesíti)
- 7 dl olaj
- 1 evőkanál szemes bors
- babérlevél
- só
A padlizsánt megsütöm, hideg vízbe finoman lehúzom a héját feldarabolom és hagyom lecsöpögni.A paprikát ugyanígy megsütöm grill rácson vagy bbq sütőn, majd szintén meghámozom és darabolom. A hagymát késsel felaprítom, egy nagyobb edénybe megdinsztelem, hozzáadom a húsdarálón ledarált vagy ennek hiányában botmixerrel gyengén összeaprított paprikát, padlizsánt, reszelt sárgarépát. A répa elhagyható viszont akkor 1 evőkanálnyi cukrot adjunk hozzá. A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, összezúzom és az is mehet a többihez a maradék bő olaj kíséretében. Végül fűszerezem sóval, szemes borssal és babérlevéllel.
Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, amíg az olaj feljön a tetejére. 1-2 nap száraz dunszt után kitűnő reggeli lakoma. Én a szalicilt elhagyom a tetejéről, mert úgysem éri meg a telet:)
2 comments:
Ó, ez nagyon guszta! Ki kell mennem paprikáért a piacra, mert itt csak amerikait lehet kapni a boltokban. Ha abból csinálom teljesen, akkor az nem jó szerinted? Ebből a mennyiségből kb. mennyi lesz? Ha nem teszel bele tartósitót, akkor a hütőben tárolod, vagy a kamrában is eláll egy ideig?
Ha csak amerikaiból csinálod is fincsi lesz, itt is ritkán lehet kapni az otthonihoz hasonló paprikát boltokban, de piacon levadásztam:) Ebből a mennyiségből nekem 6 befőttesüvegnyi lett és hűtőben tárolom, vagyis már csak az úccsó 2 üveget, a többi már a píritóson vagy ajándékként végezte:)
Az olaj mennyisége elsőre soknak tűnhet, de kell ennyi, az is tartósítja, a vékony olajréteget a tetején én mindig belekeverem, de van, aki símán leönti.
Megjegyzés küldése