a körözöttröl rendszeresen meg szoktam felejtkezni. aztán, amikor néha eszembe jut és elkészítem, nem tudok vele betelni.
mivel itt sajnos olyan igazi juhtúrót még nem találtam (bár már kaptam tippet, még sosem jutottam el a “lange reihe”-n lévö kelet európai boltba), érettebb fetasajtot használok. fele-fele arányban keverem az itteni túróval, amely puha és majdnem folyik, néha hüttenkäse (cottage cheese) kerül bele. ezen kívül egy kis fej apróra vágott hagyma (vagy salotta, vagy fokhagyma), sok örölt piros paprika, egy jó csipet köménymag (a mozsárban porrá törve), só, mustár.ha van itthon, teszek bele piros aranyat is.
elmaradhatatlan hozzá a zöldpaprika és a paradicsom.
ti szeretitek és hogy készítitek?
wieder etwas sehr schnelles und “typisch ungarisches”.
man nehme:
200g fetakäse (ruhig mal von der kräftigeren/ scharfen sorte)
200g quark
salz
etwas senf
1 kleine kleingehackte zwiebel
feuerrotes ungarsiches paprikapulver (nicht in homöopathischen mengen)
etwas frisch gemörserten kümmel (falls man es gar nicht mag, kann man es auch weglassen)
alles gut miteinander vermischen und auf brot gestrichen genießen. am besten schmeckt es, wenn man es am vortag zubereitet und eine nacht im kühlschrank stehen lässt. eilige und ungeduldige dürfen es jedoch auch sofort nach der zubereitung probieren
varianten:
- statt quark hüttenkäse
- statt zwiebel schalotte oder knoblauch
- etwas von der scharfen ungarischen paprikacréme (piros arany) dazu geben
traditionell werden dazu brot, grün-gelber paprika und tomaten gereicht.
2 comments:
Ha szaraz a turo, szoktam egy kanalka sort is beletenni.
de jó, már egy ideje bennem van, hogy körözöttet kéne enni, végre most lesz egy remek receptem is :) :)
Megjegyzés küldése