2010. augusztus 17., kedd

Jollof Rice




A jollof rice a nigeriaiaknak olyan, mint nekunk a bacskai rizseshus, vagy a spanyoloknak a paella.
Sokszor ettem mar ilyet, de csak ma vettem ra magam, hogy megfozzem.

Hozzavalok:

- olaj (En olivaolajjal csinaltam, kar volt. Legkozelebb palmaolajjal fogom kiprobalni, egesz mas az ize.)
- egy csirke vagy fel-egy kilo porkoltnek valo egyeb hus, falatnyi darabokban (legkozelebb marha lesz.)
- 1-2 fej finomra vagott hagyma
- so, bors, cayenne bors izles szerint
- egyeb fuszerek (nem fontos mind, ha egyet-kettot kivalasztunk, mar jo lesz): chili, fokhagyma, kakukkfu, baberlevel, gyomber, fahej, curry) - bevallom, en mindent tettem bele :)
- 2 csesze husleves
- 2-3 erett paradicsom aprora vagva
- egyeb zoldsegek: zold paprika, zoldbab, zoldborso, sargarepa, kaposzta, ezek mind aprora vagva es ebbol sem fontos mind, eleg 2-3 fele
- 4 csesze rizs (en fel kilo rizotto rizst hasznaltam)
- 1 suritett paradicsom
- egyeb husfelek: fott sonka vagy rak (en rakot hasznaltam)

Elkeszitese:

Forrositsunk egy kis olajat egy nagy serpenyoben. Piritsuk meg a hus mindket oldalat, majd szedjuk ki es tegyuk felre.
Tegyuk a serpenyobe a hagymat, sot, borsot, cayenne borsot es egyeb fuszereket, es addig futtassuk, amig a hagyma meg nem puhul.
Szedjuk ki a fuszeres hagymat es ezt is tegyuk felre.
Egy nagy labasban forraljuk fel a huslevest es ket csesze vizet, majd adjuk hozza a hust es a hagymat. (Ez nem egy magyaros fozesi mod, tudom.)
Lefedve fozzuk kozepes langon.
A serpenyobe tegyuk bele az aprora vagott paradicsomot es az egyeb zoldsegeket. Sussuk oket felkeszre, majd adjuk a hushoz.
Most a rizst tegyuk a serpenyobe es keverjuk ossze a paradicsmsuritmennyel. Keverjuk alaposan ossze, majd ha mindenhol paradicsomos a rizs, ezt is adjuk a hushoz.
Ovatosan keverjuk, majd lefedve kis langon keszre fozzuk.
Ha szukseges, forro vizet vagy huslevest adhatunk meg hozza es tovabb izesithetjuk a fenti fuszerekkel.
Ha szeretnek pl. rakot adni hozza, azt csak a vegen tegyuk bele, mert nagyon hamar megfo.

Talaljuk aprora vagott petrezslyemzolddel, adhatunk melle salatat, szeletelt fott tojast.

3 comments:

Unknown írta...

Valami hasonlót csinált Katám barátja, ő is fel akarja tenni az ő verzióját, de ez is nagyon finom lehetett!

Afromagyar írta...

Igen, az volt, a ferjemnek is izlett. Valami viszont hianyzik belole azokhoz kepest, amit afrikaiak altal fozott jollof rice-ban ereztem, azt hiszem, a palmaolaj ize, es legkozelebb nem csirkemellbol csinalom, az biztos.

Unknown írta...

Szia Andi!
Ezt megfőzöm én is és kösz, hogy leírtad a pálmaolajat, mert tényleg mindennek más az íze tőle.
Böske

Megjegyzés küldése