2010. november 22., hétfő

PETREZSELYMES-FOKHAGYMÁS SPAGETTI

Szeretem a tésztákat. Finom, gyors, laktató. Általában a teljes kiörlésűt veszem, de most megakadt a szemem egy petrezselymes fokhagymáson:



Hozzávalók:
1 dl főzőtejszín
4 deci tej
10-15 deka reszelt sajt (a különböző maradékok épp jók erre a célra)
2 nagy gerezd fokhagyma
bors
provence-i fűszerkeverék
szerecsendió
5 deka vaj

petrezselymes fokhagymás tészta

Elkészítés:
A vajon megpirítom kicsit a rákokat, majd ráteszem az összezúzott fokhagymát, és kb. 1 percig pirítom tovább. 
Utána ráöntöm a főzőtejszínt és a provence-i fűszerkeveréket, a szerecsendiót és megvárom, amíg felforr. 
Ezután beleszórom a sajtokat, majd amikor már elolvadt, felöntöm a tejjel. Ízlés szerint sózom borsozom.

Megfőzöm a tésztát:
Felorralom egy fazékban a vizet, majd amikor már forr rakok bele sót és kis oliva olajat.
Belerakom a tésztát.
Amikor újra forrni kezd, akkor lefedem (fontos, hogy a fedő tökéletesen záródjon a fazékon és a gőz ne tudjon kiszökni), majd  lezárom.
Hagyom a tésztát a fedő alatt a saját levében párolódni pontosan annyi ideig, ahány perc elkészítési időt írnak a tészta csomagolásán.
Amikor lejárt az idő, le is lehet szűrni, kész a tökéletes, olasz tészta al dente!
Az "al dente" (”fogravaló”) vagyis éppen annyira főtt, hogy a legközepén még érződik valamelyest, hogy száraztésztából készült. 

0 comments:

Megjegyzés küldése