2010. november 2., kedd

salarico

ma este hazafelé megvettem a  vacsorának szánt zöldséget. többek között egy saláta-újdonság került a kosaramba: a salarico. a jéghegysaláta és a római saláta keresztezése. szeretem a roppanós salátákat, így a jéghegy is és a római is nagy kedvencem.

a mai napig nem voltam tudatában annak a ténynek, hogy a maritim klíma és az északnémet termöföld minösége kiválóan alkalmas salátatermelésre. kézenfekvö, hogy a jéghegysaláta roppanóságát a római saláta zamatával hozzák össze a kertészek. nem mellékes, hogy a színét is a római salátától kapta, így nem olyan sápadt, mint a jéghegy saláta, hanem üde friss sötétzöld. mindez itt a környéken történik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         minden jel arra mutat, hogy rövidesen a salátabüfék kedvencévé növi majd ki magát.

elsö körben nálunk saláta-vacsora lett belöle és társult hozzá: raddichio, cukkini, paradicsom, édeskömény, egy marék pirított naprafprgó és tökmag, só, bors, olívaolaj és balzsamecet.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         heute abend landete in meinem einkaufskorb ein salarico. salarico ist eine neue salatkreation: er schmeckt knackig wie eisbergsalat und aromatisch wie ein römersalat. seine farbe hat er glücklicherweise vom römersalat erhalten. ein weiteres plus ist, dass der salarico in der region angebaut wird.

bis heute war es mir gar nicht so richtig bewusst, dass der norddeutsche boden verbunden mit dem maritimem klima für den salatanbau  prädestiniert ist.

wie auch immer, der salat hat heute abend sehr lecker geschmeckt. weitere zutaten waren: radicchio,  zucchini, tomaten, fenchel und gartenkresse. sowie eine handvoll geröstete sonnenblumen- und kürbiskerne, olivenöl+balsamico, salz+pfeffer.

image

0 comments:

Megjegyzés küldése