Azt hiszem végérvényesen kijelenthető, hogy itt a tavasz. Az egyre erősebb napsugarak a tányérra is csalogatja a finomabbnál finomabb ételeket. A paradicsom, a bazsalikom, és a parmesan egytől-egyig a lelkünknek is jót tesz. Ettől a finom ebédtől - esetleg vacsorától - "a hasunkban is kisüt a nap".
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
20 dkg darált marhahús
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
egy marék finomra vágott bazsalikom (vagy 2-3 evőkanál szárított)
2-3 evőkanál oliva olaj
só, bors
A paradicsom szószhoz:
1 fél póréhagyma
2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátum
2-3 közepes nagyságú sárgarépa
1 babérlevél
1 evőkanál teljeskiörlésű liszt
kb fél liter paradicsomszósz (szerintem az olasz a legfinomabb)
1 kisebb darabolt paradicsomkonzerv (ebből is az olasz a legfinomabb)
5 dl vörösbor (lehetőség szerint ugyanaz legyen amit utánna kínálni fogunk hozzá)
A tálaláshoz:
teljeskiörlésű spagetti
reszelt parmesan
Elkészítés:
Egy tálban összegyúrom a darált húst, a fűszerekkel, hozzáadom a zsemlemorzsát, a felvert tojást, és az egészet jó alaposan összedolgozom.
Megszórom bazsalikommal, és kisebb húsgombócot formálok belőle. (Ebből az adagból Nekem 8 szokott lenni, de lehet nagyobbakat is formázni belőle)
Egy serpenyőben felmelegítem az oliva olajat, és egy párszor óvatosan megforgatva megsütöm a húsgombócokat.
Amikor már szépen megpirultak, kiveszem a serpenyőből, és egy papírtörlővel bélelt tálba teszem.
A fennmaradt forró olajban elkészítem a szószt.
Megpirítom a megtisztított, apróra vágott póréhagymát, hozzácsavarom fokhagymagranulátumot és a karikákra vágott sárgarépákat.
Amikor a hagyma megpuhult – de nem barna!!! –, hozzáadom a babérlevelet és a liszttel csomómentesre elkevert paradicsomlevet.
Utána következik a paradicsomkonzerv, és végül de nem utolsó sorban ráöntjük a bort.
Amikor elkezd forrni, beleteszem a húsgombócokat, alacsonyabb hőmérsékletűre vezsem, és a serpenyőt lefedve, időközönként megkeverve lassú tűzön 20-30 percig főzöm.
Közben egy edényben lobogó sós vízben - a zacskón lévő utasítás szerint - megfőzöm a spagettit.
Ízlés szerint parmesannal megszórva azonnal tálalom.
Ha szeretjük a paradicsomos finomságokat, akkor ne szűkölködjünk a sárgarépával, akár "külön" is kínálható. Vagy köretként húsok mellé is kíválló!
1 comments:
Ha majd a tavasz ide is beteszi a labat, megcsinalom.
Megjegyzés küldése