Többféle változat létezik, általában száraz kenyeret is tesznek bele. Tipikusan az az étel, ami soha nem sikerül kétszer egyformán, hiszen a zöldségek sem egyformán érettek, a szakács ízlése is alakítja.
Az én receptem kenyér nélküli, könnyebb változat, amit a hütöböl előkapva, pohárba töltve, önmagában is lehet fogyasztani.
Hozzávalók 8-10 személyre:
egy piros, és egy zöld paprika (Magyarországon 2-3 db hagyományos fehér paprika megfelelő)
egy nagy, vagy két kisebb kígyó uborka
két fej vöröshagyma
két gerezd fokhagyma
2-3 zeller szár
só, bors, oliva olaj, lehetőleg extra szűz, kevés ecet
Nagy fazék, min 5 literes
Először egy kisebb lábasba teszek fel vizet forralni.
Majd kockára vágom a hagymát, és a nagyobb fazékban az oliva olajon kezdem párolni.
Ezután felkockázom a paprikát, hagymát, fokhagymát, zellert és a hagymához keverem. Sóval bőven, fekete őrölt borssal óvatosan hintem meg.
A paradicsom héját a következőképp szedem le: búbján a héját egy kis kereszttel bevágom, majd a közben felforralt vízbe dobom, és kb. 3-5 perc múlva kiveszem őket. Hideg vízzel lehűtöm, és a héját lehúzom. Eközben a többi zöldség párolódik.
Hozzáadom a paradicsomokat, majd kb. fél órán át tovább párolom őket.
Mikor megpuhultak, kézi mixerrel alaposan összeturmixolom, és kb. 1-1,5 liter vizet adok hozzá, hogy kellemes, ne túl híg krémleves legyen. Ekkor adom hozzá az ecetet is, óvatosan, ízlelgetve.
Ezután kb. még fél órán át párolom.
Hütöbe teszem, és pár órát hagyom érni.
Tipp: egy csepp tejszínnel lehet bolondítani, a spanyolok apró kockára vágott piros és zöld paprikát, hagymát kínálnak mellé, pirítóssal is nagyon finom.
0 comments:
Megjegyzés küldése