2010. július 1., csütörtök

lecsó - letscho

itt volt az ideje az idei elsö lecsó elkészítésének, de bevallom, nem jutott volna eszembe, ha nem látom anikónál a remek lecsó-fényképet és az ínycsiklandozó leírást. tegnap este került kosaramba a nettóban a magyar sárga paprika, mert uggye lecsót csak abból lehet fözni. szerencsére nyáron szokott lenni a plusban, nettóban, pennyben, lidl-ben, ha jól emlékszem már az aldiban is láttam.

a lecsóban több dolog is meggyözödés kérdése:

- hogyan kell a paprikát felvágni? hosszúkásra vagy karikákra? (karikákra, na jó a csumájánál lehet hosszúkásra)

- a hagymát apróra vagy karikákra? (karikákra)

- a paradicsomnak le kell- e húzni a héját vagy sem? (le) 

- kell-e bele piros örölt paprika vagy sem? (nem)

- kell-es borsozni vagy sem? (nem)

- kell-e bele fokhagyma vagy sem? (nem)

- rizzsel vagy anélkül? (anélkül)

- tojással? (igen)

- virslivel? (nem muszáj, de nem ront rajta)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a felkarikázott hagymát (ideális esetben 2-3 közepes méretüt)  egy kevés olajon megfuttatok, rádobom a karikákra vágott paprikát (két személyre 5-6) és 3-4 paradicsomot (amelyet elözöleg kereszt alakban bevagdostam, forrásban lévö vízzel leöntöttem, letakartam és 5-10 percig állni hagytam, ezek után könnyen lejön a héja), sózom és 10 perc alatt fedö alatt hagyom összeföni. ekkor hozzáadok 2 karikára vágott virslit és a legkisebb fokozatoin 3-4 percet lefedve hagyom. elzárom alatta a tüzet és 2 tojást keverek hozzá. 1-2 percet állni hagyom, de nem többet, hogy a a tojás ne csapódjon ki.  ha van itthon petrezselyem azzal is megszórom, de tulajdonképpen csak a színe miatt.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ein klassiker der ungarischen küche, das sommergericht nr. 1. jede ungarin hat ihr letscho-rezept. dabei ist letscho in einigen wichtigen fragen eine echte glaubenssache.

- wie schneidet man die paprika richtig: in ringe oder in streifen? (in ringe, es ist jedoch erlaubt, sie gegen ende in streifen zu schneiden) 

- wie werden die zwiebel geschnitten, klein oder in ringe ? (in ringe)

- muss man die haut der tomaten abziehen? (unbedingt!)

- gehört rotes paprikapulver rein? (nein, völlig überflüssig)

- gehört pfeffer rein? (nein)

- gehört knoblauch rein? (nein)

- mit reis oder ohne? (ohne)

- mit eier oder ohne? (mit)

- mit wurst oder ohne? (muss nicht, schadet aber auch nicht)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         das wichtigste ist natürlich die ungarische paprika. diese gelben-hellgrünen paprikaschoten gibt es im sommer glücklicherweise bei plus, netto, penny, lidl, aldi usw. für zwei personen braucht man etwa 5-6 paprikaschoten, 2-3 tomaten, 2-3 mittelgroße zwiebel, etwas sonnenblumenöl, salz, 2 debrecziner od. wiener würstchen, 2 eier.

die in ringe geschnittenen zwiebeln in öl etwas andünsten, die in ringe geschnittene paprikaschoten dazugeben, die tomaten (kreuzweise eingeschnitten, mit kochendheißem wasser übergossen, ca. 5 minuten stehen lassen, so kann man die haut leicht abziehen) dazugeben, slazen und etwa 10 minuten leicht köcheln.  die wurst dazugeben, 5 minuten auf kleinster flamme weiterköcheln. das feuer ausstellen und zwei verschlagene eier dazugeben. kurz stehen lassen. mit frischem brot servieren.

0 comments:

Megjegyzés küldése