2010. július 1., csütörtök

Comfort Food

A comfort food (komfort étel) kifejezés önmagában megér egy bejegyzést, hisz ez egy relatívan új kifejezés az angol nyelvben, és használata Amerikából indult. Az amerikai Merriam-Webster's Collegiate Dictionary 1972 óta jegyzi, míg az Oxford English Dictionary csupán 1997-től tartalmazza ezt a szócikket. A magyar-angol szótárakban még nem vették fel és hivatalos magyar megfelelője sincs.

A comfort food kifejezést legelőször 1966-ban használták egy újságcikkben, de ez egyedi eset volt. 1972-ben azonban a Family Weekly címlapján ez állt: “Liza Minnelli: Dieting Is All Well and Good, But Give Me ‘Comfort Food’!” (A diéta rendben van és jó is, de néha adjatok komfort kaját!)
A kifejezés hirtelen bekereült a köztudatba és egyre többen használták. A New York Times “On Language” (Nyelvünkről) rovat vezetője, William Safire a New York Times gasztrorovatának íróját, Marian Burros-t "tette felelsőssé" a kifejezés népszerűsítéséért.

Mit jelent akkor a comfort food? Pontosan, amit szó szerint. Ételek, melyek komfort érzést okoznak. A comfort food legközelebb a házias konyha kifejezéshez áll, ám mégsem egyenlő azzal, hisz nem minden otthon készült fogás számít comfort food-nak. Ez a kifejezés többet takar, mint ahogy többet jelent a nass szónál is. Egyszerű, legtöbbször kifejezetten olcsó ételekről van szó, melyek kalóriában, cukorban gazdagok, könnyen emészthetőek, ízletesek, mégsem esszük őket minden nap. Az ország területén mindenhol egyformán készülnek. Az otthont, a családiasságot, a viszonylagos jólétet szimbolizálják. Egyszerű útmenti éttermekben, diner-ekben, bisztrókban is kérhetőek ezek a fogások, ám elegáns éttermekben nem illendő ilyet rendelni. A comfort food fogyasztása legtöbbször nem éhésget űz, hanem azért esszük, mert egyszerűen jólesik és csak vágyunk "valami jóra".
A comfort food nosztalgiát ébreszt, mert az jut eszünkbe róla, édesanyánk hogyan készítette. Minden nemzetnek megvan a maga comfort food repertoárja, még ha nem is így nevezi. Országokon belül pedig az etnikumoknak is külön megvan a sajátos comfort food választéka.

Amerikában ezen ételek számítanak comfort food-nak: brownies, mogyoróvajas-lekváros kenyér, leves-grillezett sajttal, sajtos makaróni, pancakes, tört krumpli gravy-vel, egybensült fasírt (meatloaf), clam chowder, fluffernutters, almaszósz, hushpuppies, clam bakes, hash browns, corn pudding, cheese dream, nachos, funnel cake, smores, buffalo csirkeszárnyak és még megannyi más. *

* A magyar fordítás nélküliekről hamarosan többet is írok.

0 comments:

Megjegyzés küldése