2011. május 11., szerda

Gnocchi római módra

egy könnyed vacsora.

Néhány finom falat sikeredett már a Mama’s Italian Cookbookból, de ezt most meg is osztom, mert ma nem én főztem, hanem a Zuram (én addig a bejegyzést gyártottam, fotóztam és korgó gyomorral terítettem).

Parmezános gnocchi (Gnocchi alla Romana) 4 főre:

475ml tej

400ml víz

115g vaj és a tepsi kikenéséhez is valamennyi

250g durum búzadara

100g reszelt parmezán

2 tojás sárgája

szerecsendió

2 kanál darált fontina sajt (ez kimaradt, mert nem kerestük a boltban)

só és bors

Összekeverjük a tejet, a vizet, 2 kanál vajat és a fél teáskanál sót egy nagy lábasban és felforraljuk.

Apránként beleszórjuk a durum búzadarát és lassú tűzön 25-30 percig kevergetve főzzük.

2 kanállal a parmezánból hozzákeverünk és sóval, brossal, szerecsendióval fűszerezzük. Ezután félretesszük hűlni.

A sütőt 200 fokosra előmelegítjük és közben vajjal kikenjük a hőálló üvegtálat. Két kanállal a búzadarából gnocchit formázunk és elrendezzük az üvegtálban.

A maradék parmezánt összekeverjük a fontina sajttal (ez elmaradt, mert ilyen sajtunk nem volt) és rászórjuk a gombócokra.

A maradék vajat felolvasztjuk és meglocsoljuk vele a gnocchit.

Aranybarnára sütjük a gombócokat  (kb. 20-25 percig) és hammm megesszük, gyümölcsös cidert iszunk utána.

gnocchi

Gnocchi alla Romana (Roman-style gnocchi)

serves 4

475 ml milk

400 ml water

115 g butter plus extra for greasing

250 g durum wheat semolina

100 g grated Parmesan cheese

2 egg yolks

grated nutmeg

2 tbsp grated fontina cheese

salt and pepper

Combine the milk, water, 2 tablespoons of butter and 1/2 teaspoon of salt in a large saucepan and bring to the boil.

Gradually sprinkle in the semolina and cook over a low heat for 25-30 minutes, stirring constantly. Transfer the mixture to a bowl and stir in 2 tablespoons of the Parmesan cheese and the egg yolks.

Season with salt and pepper and nutmeg. Set aside to cool.

Preheat the oven to 200oC / 400oF / Gas Mark 6 and grease a baking dish. Use two spoons to form gnocchi from the semolina dough and set them in the baking dish. Mix the remaining Parmesan cheese with the fontina cheese and sprinkle over the gnocchi.

Melt the remaining butter and pour it over the cheese. Bake the gnocchi in the preheated oven for 20 minutes, until golden brown.

0 comments:

Megjegyzés küldése