a díszítés nem lett tökéletes, de majd fejlődök még :) |
Tegnap valamilyen kelt tésztából készült desszertet kívánt meg a família, és erre esett a választás!
Hozzávalók:
- 500 gr liszt (én most 065-t használtam)
- 25 gr élesztő
- 1dl tej
- 2-3 kanál cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- lekvár (nálunk most házi készítésű áfonya-illetve barack volt)
- a tetejére porcukor
- olaj a sütéshez
A tejet kevés cukorral meglangyosítom, majd beleteszem az élesztőt , s meleg helyen hagyom , amíg feljön a tetejére .
Közben egy tálba szitálom a lisztet , hozzáadom a sót , a maradék cukrot és a tojást. Én kézzel dagasztottam, kenyérsütögép híjján , addig amíg a tészta jól elválik a kezemtől és az edény falától (ahogyan drága nagymamámtól tanultam). Ezután kissé belisztezem a tésztát, egy tiszta konyharuhával letakarom, és meleg helyen duplájára kelesztem.
Ha már megkelt a tészta , lisztezett munkalapra borítom, és körülbelül 2 cm vékonyra nyújtom. Téglalapokat vágok belőle , amelyeknek a közepére teszek egy-egy kiskanál lekvárt(többet is lehet, csak előfordulhat, hogy sütés közben kifolyik). Ezeket összehajtom, a széleit kicsit egymáshoz lapítom( erre azután jöttem rá, miután az első kettő sütés közben kinyílt, mint egy könyv) , majd bő forró olajban mindkét felét szép pirosra sütöm.
JÓ ÉTVÁGYAT!
0 comments:
Megjegyzés küldése