2011. május 9., hétfő

Kakós csiga és társai (kelt tészta alaprecept)

Én már kipróbáltam jó pár kelt tészta receptet. Többször készítettem kakaós csigát.
Ez a recept nagyon finom, és szuper csigát tudtam belőle készíteni!
(lejjebb még egyéb ötlet a tésztához)

az alaprecept:

50 dkg finomliszt
2 dl tej
2,5 dl élesztő
2 egész tojás
7 dkg cukor
7 dkg vaj
csipet só

Morzsoltjuk az élesztőt langyos, csipet cukros tejbe és hagyjuk felfutni
A liszthez adjuk hozzá a cukrot, sót, tojásokat és a megolvasztott vajat. Öntsük hozzá a megkelt élesztőt és gyúrjuk át alaposan a tésztát (kb. 5-10 percig)
Ha egy kicsit ragadna a tészta akkor adjatok hozzá még egy kis lisztet.
A meggyúrt tésztát kelesszük kb. 1 - 1,5 órán át.
(én egy picit felmelegítem a sütőt, lekapcsolom és oda szoktam betenni a tésztát pihenni, garantáltan megkel)

kakaós csiga:
1 adag kelt tészta
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál cukor
olvasztott vaj kenéshez

A tésztát kinyújtjuk kb. 5 mm-es téglalappá. Kenjük át olvasztott vajjal és szórjuk meg bőven a cukros kakaóval. Tekerjük fel, mint a bejglit. Vágjunk kb. 2-3 cm-es vastag szeleteket és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz nem túl közel. Hagyjuk még pihenni kicsit (10 perc) és süssük 180 fokon aranybarnára. Amikor megsült és kivesszük a tepsit akkor egy kis tejjel locsoljuk meg őket még forrón és akkor másnap is puha marad.az alapreceptből lehet kalácsot készíteni, brióst, lekváros buktát és aranygaluskát is!
briós:
a tésztából kis hurkákat készíts és sodord össze vagy fond kis koszorúvá, tetejét kend meg tojással és szórjál rá kristály vagy nagy szemű "jég" cukrot. 180 fokon süsd.
bukta:
nyújtsuk a tésztát 5 mm-es vastag téglalappá és vágjunk kis téglalapokat (5×8 cm). Tegyél minden téglalapra 1-1 teáskanál nem túl folyós lekvárt, göngyöld fel, kend meg a tetejét tojással. Hagyd picit pihenni, és mehet a 180 fokos sütőbe.
aranygaluska:
a tésztából kis golyókat formázunk és egymás mellé tesszük őket egy kivajazott kuglóf formába. Kend meg olvasztott vajjal és szórd meg bőven cukros darált dióval. Tegyünk még egy sor gombócokat és ismét vajazzunk és szórjuk meg a cukros dióval. Ismételjük, míg a tészta el nem fogy. Pihentessük picit és mehet a 180 fokos sütőbe. Hozzá vanília puding vagy sodó és kész is finom desszert.
sodó: 1 l tej, 10 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 1 rúd vanília
a cukrot kikeverjük a tojássárgájával habosra, a vanília rúd belsejét hozzákaparjuk (a rúd is belemehet). Hozzáöntjük a tejet és nagyon lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk. Hagyjuk kihűlni.

Próbáljátok ki, ha szeretitek ezeket a finom sütiket!

3 comments:

Marika írta...

Nyammm$ Mindegyik nagyon finom, de a kedvenceim közé a kakaós csigát és az aranygaluskát sorolnám!A sodó is jól hangzik!
Köszi , hogy megosztottad!

ORsi írta...

jaj, ide vele, azonnal megennék párat belöle:) föleg a kakaósból. de a aranygaluskát sem tolnám félre...

Unknown írta...

Sos csigakat is lehet belole csinalni? Gondolom a cukrot ki kell hagyni

Megjegyzés küldése