2011. május 5., csütörtök

Húsgombóc leves

 Nagyon szeretjük ezt a tipikusan román ételt. Kissé magyarosítottam ugyan, de nagyon finom így is!
  Hozzávalókaz alap léhez   : 5-6 db.sárgarépa, 1 közepes méretű petrezselyem gyökér (ami nekünk ma kimaradt, mert a közeli boltban épp nem kaptunk ), 1 közepes méretű zeller gumó , só , őrölt fekete bors ízlés szerint ,1 kanál olaj , kevés lestyán levél , egy kisebb paradicsom félbevágva
                  a hús gombóchoz :250 gr darálthús , 1/2 csésze rizs , 1 kis fej vörös - vagy lila hagyma , 1 egész tojás., só, bors, kevés őrölt piros paprika.
 Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom , megmosom és a nagy reszelőn lereszelem. Egy fazékban (most 3 litereset használtam) felhevítem az olajat és megpuhítom rajta a reszelt zöldségeket.
 Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel , sózom borsozom ,beleteszem a paradicsomot ,a lestyán levelet és fedő alatt , kis lángon , majdnem puhára főzöm. Közben a gombóchoz megmosom a rizst , megtisztítom a hagymát és a sajtreszelőn lereszelem, de akár apró kockára vágva is lehet, majd összekeverem a darált húst a hozzávalókkal ,  és kis gombócokat formálok belőle.
   Amikor már félig megpuhult a zöldség , beleteszem a levesbe a gombócokat is, és készre főzöm.   Az igazi ciorbă-hoz tesznek borş -t is. Ezt zacskóban szárított formában is lehet itt nálunk kapni. A neve Borş Magic. Ez teszi igazán különlegessé. De kihagyható , s helyette kevés citromlével savanyítható.( Itt található leírás az eredeti borş elkészítési módjáról)



3 comments:

Bianka írta...

Még sosem készítettem, de finom lehet

Marika írta...

Nyugodtan próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni! A Bors Magic akár el is hagyható, akkor is jó íze van. Édesanyám sosem tett hozzá, mégis imádtam !:)
Jó étvágyat!

Marika írta...

Elnézést kérek mindenkitől! Pár hozzávaló kimaradt, de pótoltam. :)

Megjegyzés küldése