2010. október 31., vasárnap

happy halloween!

comp_happy  halloween dr

2010. október 27., szerda

CSIRKEMELLTEKERCSEK PESTOVAL SAJTTAL SONKÁVAL


Mostanában valahogy mindig úgy alakult, hogy ha húsétel került az asztalra, az marha volt. 
Szárnyas maximum levesben. Már amikor nem marha lett. Gondoltam legyen kissé változatos, így lett az ebédünk gyöngyölt csirke pestoval, sajttal, sonkával.


Hozzávalók:
csirkemell
sonka
ementali sajt
pesto
só,bors, tej
köretnek burgonya


A csirkemelleket óvatosan felvágom, kettényitom, és vékonyra klopfolom (a rostjait fellazítom, így könnyebben átsül, és méretre is nagyobb lesz).
A csirkemellszeleteket sózom, borsozom, megkenem pestoval. Ráhelyezem a sonka és a sajtszeleteket, majd felgörgetem. 
Egy sütőtálba helyezem úgy, hogy alulra kerüljön a hússzelet vége, hogy ne nyíljon ki (használhatunk akár hústűt is!) A hústekercsek mellé rakom a megmosott és negyedekre vágott apró burgonyát, és ezt az egészet bőségesen meglocsolom tejjel. 
A 200Cfokra előmelegített sütőbe rakom, időnként visszalocsolom a tejjel, és addig sütöm amíg szép színt kap és a burgonya is megpuhul.

2010. október 26., kedd

tagliatelle lazaccal és zöldségekkel – tagliatelle mit lachs und gemüse

két szelet lazac mindig van a mélyhütöben, mert sosem lehet tudni, mikor jön el az az este, amikor semmi sincs a hütöben, viszont úgy alakul, hogy valamit fözni kell(ene). így pl, amikor vasárnap este hazaértünk pár napos pihenönkröl.

a lazacot zacskóstul meleg vízben kb. 30-40 perc alatt  hagytam felengedni, majd olívaolajjal mindkét oldalát bekentem, sóztam, borsoztam, szárított reszelt citromhéjjal megszórtam és 180 °C-on 20 percet hagytam alufóliával lefedve sülni, az utolsó 5 percre levettem a fóliát.

ezalatt 2 közepes krumplit és 2 répát apró kockákra vágva kevés vajon megpirítottam, hozzáadtam egy marék mély-hütött borsót és lefedve 3-4 percet hagytam puhulni. a kifött tagliatellét a pirított zöldségekkel és a lazaccal parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálaltam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         für den fall des falles, dass sonst nichts im kühlschrank ist und ich schnell ein abendessen auf den tisch zaubern soll, habe ich immer lachs in der tiefkühltruhe. so gab es am sonntag, nachdem wir von unserem ostsee-kurzurlaub zurückgekehrt sind, lachs mit tagliatelle.

den lachs habe ich in der plastiktüte im warmen wasser in etwa 30-40 minuten auftauen lassen. danach habe ich ihn mit etwas olivenöl bestrichen, gesalzen, gepfeffert und mit getrockneter zitronenschale berieben.  im 180°C heissen backofen ca. 20 minuten mit alufolie bedeckt gebacken, dann ca. 5 minuten ohne folie noch im ofen stehen lassen.

währendessen zwei kartoffeln und zwei karotten in kleinen würfeln geschnitten in butter angeröstet, eine handvoll tiefkühlerbsen dazugegeben und zugedeckt in 3-4 minuten garen lassen.

die tagliatelle mit dem gemüse und dem lachs, mit petersilie und parmesan bestreut serviert.

comp_steinküste

Gingerbread men


Hát ez az amivel ilyen esős hideg napon el lehet foglalni magunkat, és a gyerekeket.
Gingerbread men
Hozzávalók: 250g liszt
60g vaj (vagy margarin)
75g szirup. ( ez itt Angliában kapható, Golden syrup, amit használtunk, sajnos azt nem tudom máshol fellelhető-e. Állaga a mézhez hasonló.)
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál gyömbér ( mi frisset használtunk, lereszelve, de használható száraz gyömbérpor is)
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
A hozzávalókat szépen összedolgozzuk, hogyha kívánja kicsi lisztet még adhatunk hozzá. Nagyon jól gyúrható tészta lesz a nyújtásnál újragyúrásnál nem kíván alálisztezést, nem ragad.
Ez miatt nagyon jó tészta hogy a gyerekek is kiélhessék magukat a nyújtásban gyúrásban szaggatásban.
Tehát ha kész a tésztánk, késfok vastagságra nyújtjuk, és formákat szúrunk ki belőle,
mondjuk - embereket-
Nagyon gyorsan sül, 180 fokon 7-8 perc! Vagy ha ropogósabbra szeretnénk akkor kicsit tovább, amíg piros lesz. Sülés közben nő is egy kicsit, ezért jó a formák között kis helyet hagyni.
Ezután jön az igazi móka a díszítés.
Mi csokit olvasztottunk, és cukormázat kevertünk, pillecukrot, csokis cornflakest, gyöngycukrot használtunk.
A süti nem igazán édes, ezért nyugodtan lehet cukormázzal bekenni, csokizni.

Női szeszély

Csak ma délelőtt tudtam megsütni, de azért itt a beigért recept!

Hozzávalók:
12 dkg vaj
4 tojás sárgája
3 dkg élesztő vagy fél zacskó száritott élesztő
6 evőkanál tej
2 evőkanál cukor
pici só
25 dkg liszt

barakclekvár

4 tojás fehérje
20 dkg cukor
durvára vágott dió

A meleg cukros tejbe megfuttatjuk az élesztőt. Közben a vajat a tojások sárgájáva simára keverjük, majd az élesztővel és a liszttel simára gyurjuk.

Sütőpapirral kibélelünk egy tepsit és szétnyomkodjuk a tésztát. Én kézzel szoktam, mert elég puha hozzá a tészta. Megkenem a tetejét baracklekvárral és kb. fél órát kelesztem. Felverem a tojások fehérjét a 20 dkg cukorral és a sütemény tetejére kenem, darabos dióval megszórom (de csak kicsit, nehogy megégjen!). Bekapcsolom a sütőt 180 fokra és 2 perc mulva be is teszem a tepsit, kb. 25 percig sütöm.

2010. október 25., hétfő

COUSCOUS MARHARAGUVAL


Hozzávalók:

1 póréhagyma
2 paradicsom
3 közepes répa
1 babykukorica konzerv
só, bors
1 evőkanál pirospaprika
1 kk curry
1 kk szerecsendió
fokhagyma
1 tk szójaszósz
1 deci vörösbor
olivaolaj


A húst megmosom, megtörlöm és nagyobb kockákra vágom. A póréhagymát felkarikázom (a zöld részét is) és 2-3 evőkanál olivaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a marhahúskockákat. Fehéredésig pirítom, majd belerakom a felkockázott paradicsomokat, a babykukoricát és a nagyobb karikákra vágott sárgarépákat. Sózom, borsozom, hozzáadom a fokhagymát, a curryt, a szerecsendiót, megszórom pirospaprikával és meglocsolom egy teáskanálnyi szójaszósszal. Utána annyi vizet öntök rá, hogy ellepje a húst. 

A couscous[kuszkusz]t szitába teszem, és azt rárakom a húsos lábos tetejére, és lefedem. 

Kb egy órán át párolom, ha kell, pótolom a vizet, és megkevergetem a couscoust. Amikor a hús is megpuhult,hozzáöntök kb egy deci vörösbort . Átkeverem, picit elfőzöm az alkoholt belőle, és lezárom.
Ha szükséges, utánaízesíthetjük még. 

Amikor kész a couscous, átkeverem kevés sóval és olívaolajjal. 


A kész couscoust a zöldséges marharagu mellé kanalazva azonnal tálalom.

A couscous-ról:

Couscous története
A mai couscous kis szemcsékből vagy golyócskákból áll. Dara lisztből készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hpz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb. 

Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztet feldolgozás módjára utalt.A couscous gyakran készül kölesből, árpából vagy egyéb magvakból. 

A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig. Tudósok abban is vitatkoznak, hogy a couscous  Nyugat-Afrikából vagy Észak-Afrikából (Berber) származik-e. 
Manapság, a couscous marokkói specialitásnak minősül.

A leginkább úgy lehetne leírni, hogy ha a rizs és a tészta házasságot kötne, couscous lenne az utód. 
Gyors és könnyen elkészíthető akár köretnek, akár salátának, desszertnek. Lehet ízesíteni szinte mindennel: gyümölcs, zöldség, hús, tenger gyümölcsei, gyógynövény vagy fűszer, bármit el lehet képzelni hozzá.

Manapság még mindig készítik otthin házilag: belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. 
A kapott golyócskákat szitán szűrik át, (osztályozzák méret szerint), majd a napon kiszárítják és különbözőképpen ízesítik: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős, chilis szószt (harissa). Izrael népe is alapételként ismeri. 
Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt étel.

Couscous fajtái
Marokkói couscous: 
apró szemű, körülbelül háromszor akkora mint a búzadara. Általában ezt a típust szokták a leggyakrabbanszakácsok nagyon gyorsan. 

Izraeli couscous
Ha magyar tarhonyára vágyunk, akkor külföldön izraeli kuszkusz néven ugyanazt találjuk. 

Libanoni couscous
nagyobb, mint az izraeli kuszkusz, körülbelül akkora mint egy kis borsó. Hosszú ideig, lassan, kevergetve főzik (hasonlóképpen, mint a rizottó-t).

Couscous főzése:
Franciaországban találkozunk expressz változatával a zacskós couscous-al is (ugyanolyan zacskóban van mint a gyorsrizs). Forróvíz, só, bele a zacskó, kb 1 perc és kész.
Azonban az igazi, úgymond hiteles coucous elkészítéséhez lényegesen több időre és jó kis úgynevezett "couscoussier"re  lesz szükség . (vagy egy fazékra és szűrőre)

Főzési tippek
  • Ügyeljünk arra, hogy melyik típusú couscous-t vásároltuk (instant vagy hagyományos), hogy a megfelelő időt tudjuk rászánni a főzésére
  • couscoust úgy is el lehet készíteni, mint a főtt rizs. Felhevítjük a vajat, hozzáadjunk a couscoust, elkeverjük, hozzáadjuk a vizet majd felforraljuk. Ha felforrt, lecsökkentjük a hőt legalacsonyabbra, lefedjük és készre főzzük (nincs leselkedés!). Addig főzzük, amíg a folyadék felszívódik. Vagyis a kis szemecskék pergősek lesznek.
  • Ha nincs couscousier-ünk, egy tésztaszűrő és egy fazék is megteszi. Kisebb lyukú tésztaszűrő kell, mert a nagyobbon átesnek a kis szemecskék
  • Csakúgy, mint a szénhidrát-terhelt köreteket, a kuszkuszt is lehet kásának, salátának, vagy desszertnek enni.
  • A főtt couscous egy pár napig hűtőben eláll. Fagyasztóban legfeljebb három hónapig.
  • 1 csésze száraz couscous-ból = 2-2.5 csésze főtt lesz.
  • Ha köretnek szánjuk, 0,5-0,75 csésze főtt couscous-al lehet számolni személyenként.

Habos almássüti

Hozzávalók:

4 tojás sárgája
15 dkg porcukor
20 dkb margarin
25 dkg liszt
8 evőkanál tej
1 csomag sütőpor

1 kg alma
cukor
fahéj

4 tojás fehérje
10 dkg cukor

Elkészités:

A tojások sárgáját, a cukrot és a vajat habosra keverem, majd belekeverem a sütőporos lisztet és a tejet. Sütőpapirral kibélelt tepsibe szétnyomkodjuk és 180 fokos sütőbe el kezdjük sütni. Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük, sütjük, izlés szerint izesitjük.

A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük.

Ha a tészta teteje már megszilárdult, épp elkezd pirulni, akkor kivesszük a sütőből, gyorsan rákenjük az almás pépünket, majd a kemény tojásfehérjéket és gyorsan visszatoljuk a sütőbe. Még kb. 10 percig sütjük, amikor elkezd pirulni a fehérje is, akkor kész.

Egyszerü, dekorativ és nagyon finom süti!

2010. október 21., csütörtök

ŐSZI CSRIKECOMB

Én lennék az új :)

És elsőre hoztam egy finom (mai) őszi ebédünket:




Egy csodás őszi időhöz mi is dukálna jobban, mint egy finom zöldséges-gyümölcsös csirke?

Hozzávalók (3 főre):
3 csirkecomb
1 fej lilahagyma
3 sárgarépa
gesztenye (Én konzervet használtam)
2 mandarin
4 fej gomba
1 alma
rozmaring, só, bors

Megpucolom a zöldségeket és gyümölcsöket, és kb egyforma nagyságúra vágom. Egy sütőtálba pakolom, sózom, borsozom, hozzáadom a rozmaringot, meglocsolom kb 2-3 evőkanál olivaolajjal, majd ezt az egészet összeforgatom. Kb 1 deci vizet öntök rá. A csirkecombokat szintén sózom borsozom (Én a bőrük alatt is szoktam, mert evéskor lehúzzuk róla), majd ráhelyezem a zöldséges-gyümölcsös ágyra, és már mehet is a sütőbe.
Kb 170 Con sütöm, - néha visszalocsolom a szafttal - amíg szép pirosra nem sül a bőre.

Linzer - liszt és cukor nélkül :)

Saját találmány, ha nem ízlene(ami kizárt), akkor engem lehet szidni. Figyelem: NEM az a nagyon édes tipusú finomság! Pont olyan tea, kávé mellé illő, délutáni nass-falat! :))

stáblista:

10dkg kókuszreszelék
10 dkg darált mandula
8 dkg vaj
5 dkg méz
egy tojás
kk. sütőpor

fél narancs reszelt héja
mokkáskanálnyi fahéj

a fenti összetevőkből homogén masszát gyúrunk, majd meggömbölygetjük és a hűtőbe tesszük.Az állaga olyasféle lesz, mint a lágyabb linzertésztáé.  Ha szükséges, akkor az őrölt mandulából adjunk még hozzá, mert ez hasonlatosan a liszthez, jól összefogja, ha túl lágy maradna a tészta. Az idő rövidsége miatt nálam csak egy órányit pihent a kísérleti adag, de nyugodtan lehet többet is, hogy ne legyen túl ragadós a tészta.
Ha kész, kinyújtom cca. (szűk) ujjnyi vastagra, érdemes alá-mandulázni,( de szerintem lisztből is beleférhet ennyi, amennyi a ragadás-prevenció miatt kell.)
Majd ízlés szerinti formákra szaggatjuk és 180C-n, nálam (villanysütő) szűk 20 perc alatt lett kész.

Ezek után bátran lehet lekvárral kenni és/vagy csokoládéval kenni, de magában, natúr is kellemes süti!

Uj szerzőtárs érkezett hozzánk!

Megint szaporodott a főzőcskézni szeretők száma itt nálunk! Sandra irt ma nekem és természetesen örömmel küldtem neki a meghivót. Ő Franciaországban lakik, bizonyára nagyon sok finomságot fogunk tőle kapni!

Sandra, szeretettel üdvözlünk kis csapatunkba! :)))

Zsömle


Hétvégén Németországban jártunk és hoztunk pár sajtos zsömlét. Hétfőn abból raktam be a fiuknak, Dávid nagyon örült. Mondta, hogy már nagyon unja a kenyereket. Hiába más izü mind a három szendvicse, akkor is, amit teljesen meg tudok érteni. Na, elkezdtem kutakodni, keresni, elolvastam sok receptet, joghurtosat, kefireset, vizeset, magvasat, stb. Mivel az otthoni hozzávalókból kellett gazdálkodnom (igy jár akinek nincs ideje elmenni a boltba), hát megszületett az én zsömlereceptem, a sok elolvasottból ez lett:

2,5 dl tej
1 tojás
2,5 dkg vaj
45 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő

Természetesen megkértem jóbarátomat a kis kenyérsütőgépemet, hogy segitsen most is, igy csak beledobáltam a hozzávalókat. Mikor szépen megkelt, akkor kiboritottam a gyuródeszkára és átgyurtam. 12 egyenlő részre elosztottam a nyers tésztát, gombócokat készitettem belőlük és sütőpapirra raktam őket tisztes távolságra. Kb. 20-30 percig hagytam, hogy megkeljenek. 2-3 percre előmelegitettem a sütőt 180 fokra, és már be is tettem a tepsit, igy nem a forró sütőbe kerültek a zsömlék és nem sült meg gyorsan a teteje. Olvastam valahol, hogy egy kis edénybe tegyünk vizet a sütő aljába, hogy párásabb legyen a levegő. Mikor már kezdett pirosodni a zsömlék teteje, akkor langyos vizzel megkentem őket.

És most jön amit nagymamámtól tanultam. Mielőtt készen lettek volna a zsömék,, bevizeztem két konyharuhát és alaposan(!!!) kicsavartam. az egyiket leteritettem és arra szépen rászedtem a forró zsömléket, a másik nedves konyrahuhával pedig letakartam. Itt hagytam, hogy kihüljenek. Ezt azoknak ajánlom, akik nem szeretik a száraz ropogós zsömléket, nálunk nagyon nem jön be, mindenki a puhát szereti. Ha marad a zsömlékből, akkor másnapra is finom puha marad!

Rizskoch (rizskók)

Anyukám sokszor csinálta régen, nagyon szerettem, habár egy kicsit mindig is nyögvenyelősnek tartottam, jóóóó sok málnaszörppel locsoltam meg, hogy jobban csússzon.... :)
A netet böngészve hasonló "száraz" recepteket találtam, úgyhogy úgy gondoltam, hogy egy kicsit javítok rajta, hogy könnyű, habosabb állagú legyen a végén. Azt hiszem sikerült is, bár még csak Tomi meózta le, de bízom benne, hogy másnak is ízleni fog...

Hozzávalók (egy nagy tepsihez):

-30 dkg arborio rizs (ez a fajta rizs direkt a szöttyos rizottókhoz való, nem lesz pergős, de most kifejezetten ez a lényeg)
-1,8 liter tej
-10 dkg kristálycukor
-10 dkg porcukor
-1 csomag vanilincukor
-5 dkg vaj
-6 tojás
-1 citrom reszelt héjja

Elkészítés:

A tejet és a rizst beleöntöm egy nagyobb fazékba, hozzákeverem a kristálycukrot és a vanilincukrot, majd először erős lángon felmelegítem, aztán rendszeresen kavargatva addig főzöm alacsony lángon, amíg tejberizs lesz belőle (kicsit pudingos állagú kell legyen a végére). Nem baj, ha a rizs nem teljesen puha ekkor még, ha lehúzom a lángról, még utána is fő. Még forró állapotban belekeverem a vajat. Félreteszem hűlni.
A tojások sárgáját habosra keverem a 10 dkg porcukorral (érdemes géppel felverni, hogy igazán könnyű, habos legyen), belereszelem a citromhéjat is. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
Ha kihűlt a rizs (legalább szobahőmérsékletre, de mindenképpen várj addig, amíg nem forró), beleforgatom először a sárgáját, aztán a habot is.
Sütőpapírral bélelt NAGY tepsibe beleöntöm, majd előmelegített sütőben először 200 fokon, majd 15 perc után 180 fokon készre sütöm (a teteje aranybarna kell, hogy legyen).
Melegen vagy hidegen is fogyasztható málnaszörppel, lekvárral, gyümölcskompóttal, ízlés szerint! Garantáltan nem lesz nyögvenyelős! :)

Jó étvágyat!

2010. október 19., kedd

Marhaszelet vörösboros mártással


Hozzávalók:

marhahus szeletek
vaj a sütéshez
bors
vörösbor
1 fej vöröshagyma
cukor

Elkészités:

A marhaszeleteket vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. Közben megpucolunk egy közepes nagyságu vöröshagymát, apróra vágjuk és 2 dl borral forraljuk. Tegyünk még bele 6-7 evőkanál cukrot és addig forraljuk mig a hagyma megfől, üveges lesz. Akkot leszürjük és a lét a marhahus alá öntjük, tovább főzzük, mig a hus át nem veszi a bor a izét.
Mi sült krumplit és bőséges salátát adtunk hozzá, a megmaradt boros lével meglocsoltuk.

2010. október 17., vasárnap

vörösboros szilvabefött - rotwein-pflaumen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

az úgy kezdödött, hogy vettem a múlt hétvégén egy kiló nagyszemü ringló-féle szilvát. sütni szerettem volna, de úgy alakult, hogy se a múlt hétvégén, sem ezen nem volt rá idöm. a szilvát pedig már ideje volt feldolgozni. így lett belöle vörösboros szilvabefött, amely terveim szerint sült húsok méltó kíséröje lesz. feltéve, ha marad belöle a sült húsig. sült híján vanília-fagyival is nagyon finom…

2,5 dl vizet 15 percet forraltam 8 evökanál nádcukorral, egy vanília rúddal, fahéjjal és csillagánizzsal.  ekkor hozzáadtam a negyedekbe vágott szilvát és 3-5 percet hagytam alacsony tüzön föni. a szilvát egy kiforrázott beföttesüvegbe mértem és az übveget lezártam. a sziruphoz öntöttem 1 dl vörösbort és további 10 percet forraltam, majd ráöntöttem a szilvára.  hagytam kihülni, majd a hütöben hagyom állni a sült húsig.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

es sollte ursprünglich ein pflaumenkuchen werden… zumindest habe ich es so geplant, als ich am letzten wochenende ein kilo pflaumen gekauft habe. doch weder vor einer woche, noch an diesem wochenende hatte ich die zeit und muße, gemütlich zu backen. da die pflaumen aber dringend auf weitere verarbeitung gewartet haben, wurde heute pflaumen in rotwein daraus. nach meinen vorstellungen werden die rotwein pflaumen zu einem braten sehr lecker schmecken. vorausgesetzt, es bleibt von den pflaumen was übrig, bis es bei uns einen braten gibt. die schmecken übrigens auch zum vanille-eis sehr lecker.

0,25 l wasser mit 8 el rohrzucker, vanillie-schote, zimt und sternanis 15 minuten köcheln lassen. die geviertelten pflaumen in den sirup geben und weitere 3-5 minuten leicht köcheln lassen (sie sollten nicht zerfallen). die pflaumen in ein einmachglas geben und zudecken. den sirup mit 0,1 l rotwein weitere 15 minuten köcheln lassen und zum schluss auf die pflaumen geben. das glas fest verschließen, auskühlen lassen und im kühlschrank lagern.    

2010. október 14., csütörtök

tepsiben sült krumpli – ofenkartoffeln anders

enni továbbra is eszünk, igaz ez a blogon az utóbbi hetekben nem igazán látszik. ma este megint egy pillanatok alatt összeállítható vacsora készült. a többit csak a sütöre kellett bízni és íme: sült krumplivacsora a kamrából. mármint a  a spájz adta lehetöségekböl, mert ugye a sütöben és nem a kamrában sült.

6 közepes krumplit alaposan megmostam, ledörzsöltem, cikkekre vágva olívaolajon megforgattam, sóztam, örölt borssal és csilivel megszórtam, dugtostam közéje 4 fokhagymacikket és két cikkekre vágott salottát és egy cikkekre vágott limettát. alufóliával lefedve 35 percet 180 °C-on sütöttem, majd a fóliát (óvatosan) levéve 10 percet hagytam pirulni 220°C-on. medvehagymás füszeres túróval ettük.  mr. nokedli kommentárja csak annyi volt, hogy “te olyan jókat tudsz fözni”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

für ein schnelles abendessen zu zweit… na ja, zeit ist relativ, aber in 5 minuten vorbereitet, den rest erledigt der ofen.

für zwei personen: 6 kartoffeln gut waschen und gut abbürsten, in spalten schneiden. diese mit zwei in vier geschnittenen schalotten und vier knoblauchzehen in einer feuerfeste form mit olivenöl begießen, salzen, pfeffern und chiliflocken bestreuen. die spalten einer limette dazwischenstecken, mit alufolie fest verschließen und für 35 minuten bei 185 °C backen, die alufolie vorsichtig abnehmen und bei 220 °C weitere 10 minuten goldbraun braten. mit kräuterquark servieren.

kommentar von mr. nokedli:”du kannst so gut kochen…”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sajtosrud

Hozzávalók:

250 gramm vaj
2 dl tejföl
20 dkg sajt
izlés szerint só
izlés szerint ecet (én ehhez kb. 1-2 evőkanállal teszek)
liszt

Elkészités:

A vajat, a tejfölt összekavarjuk és ehhez hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Izlés szerint sózzuk, ecettel izesitjük, majd addig adagoljuk a lisztet, mig nem ragad már a kezünkre a tészta de még elég puha. Egy napra hütőbe tesszük.
Másnap kb. 0,5 cm-re kinyujtjuk, megkenjük tojással, sajtot szórunk rá, majd derelyevágóval felcsikozzuk. Közepes lángon sütjük, amikor már kezd pirosodni a teteje, akkor ki kell venni, mert különben tulszárad.

Sajtostekercs


Egy dekorativ és finom sós sütemény, de egy kicsit macerás!

Hozzávalók:

25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál cukor
1 db tojás sárgája
kicsi tejföl
Töltelékhez: 12,5 dkg margarin
15 dkg sajt
izlés szerint pirospaprika

Elkészités:

A hozzávalókat alaposan összegyurom, három cipót formálok belőlük és pár órára hütőbe teszem. A töltelék hozzávalóit habosra keverem, lehet belekeverni kevés paprikát is, akkor szép rózsaszin lesz a töltelék és még mutatósabb kisülve. A cipókat vékonyra elnyujtom, megkenem a krémmel és feltekerem ugy, mint a bejglit. Másnapig hütőbe teszem, majd sütés előtt felszeletelem ugy ahogy a bejglit szokás. Sütőpapirra rakom egymástól kicsit távolabb, forró sütőbe kisütöm, de csak rózsaszinüre szabad, mert különben megkeseredik a sajt, kiszárad és törni fog!

2010. október 13., szerda

Spenótos tojásrántotta


Reggelire ajánlom az alábbi receptet!

Hozzávalók:

tojás
reszeltsajt
olivaolaj
spenót
fokhagyma
bazsalikumlevél
paradicsom

Elkészités:

A spenótot felforrósitott olivaolajra dobom, sürün kavargatom. Közben összezuzott fokhagymát adok hozzá, azzal sütöm tovább. Ha megsült, akkor lehuzom a tüzről, a tojásokat felverem és belekeverem a reszeltsajtot. A tüzre visszateszem a spenótot és a tojást ráöntöm, a tüzet mérsékelem, hogy a spenót meg ne égjen és letakarom fedővel, hogy átsüljön a tojás. Ha megsült, akkor tányérra csusztatom, paradicsonyot szeletelek, ráteszek egy-egy levél bazsalikomot és meglocsolom olivával.

Én nagyon szeretem, aki szereti a spenótot, annak mindenképpen ajánlom, hogy próbálja ki!


Smoothie


Ujabb családi kedvenccel bővült a konyha, be szeretném mutatni nektek a smoothie gépünket:

Németországi bevásárlásunk során bukkantam rá. Sajnos már évek óta keresem azt, ami segitene abban, hogy Barnus több gyümölcsöt egyen. Ugy gondoltam, hogy ez talán segit, hiszen ha olyan helyre mentünk, akkor szivesen fogyasztott tejturmixot. Mivel nem is volt drága, hát beugrott a bevásárlókosárba.

És igen, győztem végre! Barnus soha ennyi gyümölcsöt nem evett, mint mostanában!
Az egyik kedvenc:

Banán (minden smootie alapja), alma, eper, tej, esetleg egy pici cukor.


Már javában használtuk, még fagyit is készitettünk benne, fél pohárnyi fagyasztott gyümülcs, fél pohár naturjoghurt, 1 dl tejszin és pici cukor összekeverésével. Nyami, nagyon finom, elhihetitek!

Barnuska kedvence a TopShop müsorok nézése. Fogalmam sincs miért, de szereti nézni, főleg a főzőseket. Egyszer csak kiabál, hogy gyere Anyuci, mert itt a mi kis gépünk is. Örültem, hogy magunktól is rájöttünk a kis turpisságokra, de adott még hasznos tanácsot a reklám, hiszen eszembe sem jutott, hogy mindenféle krémek, öntetek készitésére is alkalmas. Gyuszi azóta már készitett benne zöldségturmixot is, nagyon finom lett. Igazi paradicsompürét lehet vele késziteni mindenféle füszerekkel.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az egészséges finomságokat! Megéri a befektetést egy ilyen gép a konyhában!

2010. október 12., kedd

Tepsis hús

Tepsis hús
Hozzávalók:

- 4-5 szelet kiklopfolt (kb. tenyérnyi nagyságúra, nem túl vékonyra - 1 cm!) sertéstarja
- füstölt szalonna (mennyisége izlés szerint, lehetõleg kevesebb hússal. A bacon nem igazán jó erre a célra)
- burgonya (kb. 1 kg, de lehet több is)
- savanyú káposzta (1-1,5 kg)
- tejföl (legalább 0,5 l)
- sajt (lehetõleg valamilyen kevébé fûszeres és kemény legyen, nálunk ez a Trappista)
+ ha szereted a sült hagymát, akkor azt is tehetsz hozzá (3-4 közepes fej)
- só

Elkészítés:

A kikészített húst besózod és félreteszed. A szalonnát vékony (tábla szélességû) szeletekbe vágod (kb. 0,5 cm) és szépen sorba egy nagyobb méretû tepsi aljára elhelyezed. Itt lehet választani a mennyiségben: ha csak a füstölt szalonna ízét karod érezni, akkor pár szelet elegendõ, de én azért enni is szeretem így a szalonnát, ezért bõven szoktam alá tenni. A lényeg, hogy ez adjon egy kis zsiradékot, mert más egyéb nem kell alá. A szalonnára jön a karikára vágott (ne legyen nagyon vastag!, kb.1 cm-es) hámozott nyers krumpli. Ha akarsz hagymát is bele tenni, akkor azt közvetlenül a szalonna fölé (szintén karikára) és arra jöjjön a krumpli. A krumpli borítsa be a tepsi teljes felületét több rétegben. A rétegek közé szórj ízlés szerint sót. A tepsi legyen olyan mély, hogy kb. 2/3 részéig tudjad krumplival megtölteni. Ezután jön a savanyú káposzta. Annyi káposzta legyen rajta, hogy a tepsit (és benne a krumplit) befedje! Ezután szépen elhelyezed a szelet húsokat a tetején (nem baj, ha egy kicsit, de csak egy kicsit fedik egymást!). Ezt követõen az egészed nyakonöntöd a tejföllel úgy, hogy mindent eltakarjon. Ezt követõen egyéni ízlés szerinti mennyiségben reszelj a tetejére sajtot. Én annyit szoktam, hogy a húsokat jól ellepje. Ezt követõen az egészet takard be szorosan alufóliával. Elõmelegített, forró sütõben minimum 1 órán keresztül süsd (lehet akár 1,5 óra is, ha mély a tepsi). Ezt követõen vedd ki a sütõbõl, vedd le róla az alufóliát és tedd vissza addig, amig a sajt szép pirosra nem sül a tetején.

Cukkini (gyümölcs) kenyér

Amerikai barátnőmtől kaptam a következő receptet. Első látásra nagyon bizalmatlan voltam vele, ugyanúgy mint a répatortával, de végül megkóstoltam mert isteni illata volt, és nem csalódtam. Kiváló téli süti recept, nem a fogyókúrás fajtából, így érdemes vendégségbe vinni, vendégeknek készíteni. Csak vigyázzunk, hogy még az elején rakjunk el magunknak egy kis darabkát, mert hamar el fog fogyni! :)

Hozzávalók:

-3 pohár liszt (mi sima fehér lisztet használunk)
-1 teáskanál só
-1 teáskanál szódabikarbóna
-1 teáskanál sütőpor
-3 teáskanál őrült fahéj
-3 tojás
-1 pohár étolaj
-2 és 1/4 pohár kristálycukor
-3 teáskanál vaníliakivonat
-2 pohár reszelt cukkini
-1 pohárnyi darált dió





2010. október 10., vasárnap

Cheddar és Cikória Saláta

20 perc alatt kész, adagonként 441 kcal
Igazi őszies saláta, akár előételként, akár könnyű ebédként is el tudom képzelni.




Hozzávalók 4 személyre:


A salátához
200gr cikória (endívia)
1 piros alma
85gr dió feldarabolva
100gr érett cheddar sajt

Az öntethez
5ek. oliva olaj
2tsk. méz
1ek. magos mustár
2ek. citromlé

Az öntethez minden hozzávalót jól kikeverünk.
Az almát és a cikóriát megmossuk. A cikóriát levelekre szedjük, az almát cikkekre vágjuk, a sajtot is vékony csíkokra vágjuk, és a tányérra helyezzük, majd a feldarabolt diót köré szórjuk. Befejezésként jöhet az öntet.

2010. október 2., szombat

kelbimbó keletiesen – rosenkohl orientalisch

na jó, csak némi túlzással keleties, de akkor is nagyon finom. azzal kezdtem, hogy egy teflonserpenyöben sonkakockákat megpirítottam, majd egy kis tálkában félretettem. amíg megpirultak, megtisztítottam és félbevágtam a kelbimbót. a teflonserpenyöben egy evökanál vajat felolvasztottam és szépen sorban belefektettem a kelbimbókat, majd hagytam  kb. 2-3 perc alatt megsülni, sóztam, megszórtam római köménnyel, 2 csipet kakaóporral és egy csipet örölt csilivel. felönötttem 1 dl vízzel, szórtam bele egy csipet szódabikarbónát (az emésztésre és a zöld szín megtartására is jó) és letakarva 3-5 percet föztem. hozzáöntöttem 1 dl tejszínt plusz 2-3 evökanál tejfölt és hagytam további 5 percet föni. fött krumpülival, a sokával és petrezselyemmel megszórva tálaltam.    OLYMPUS DIGITAL CAMERA         orientalisch ist vielleicht übertrieben, aber eine prise  kreuzkümmel und ein teelöfelchen kakakopulver muten zumindest sehr exotisch an. aber bevor es soweit ist….

schinkenwürfel in der teflonpfanne knusprig braten und beiseite stellen. den rosenkohl putzen, halbieren und in der teflonpfanne in etwas butter ca. 2-3 minuten bei mittlerer hitze anbraten, bis sie anfangen goldbraun zu werden. salzen, kreuzkümmel, kakaopulver und etwas chili dazugeben, mit 0,1 wasser aufgießen und ca. 5  minuten zugedeckt köcheln lassen. 0,1 sahne und 2-3 el créme fraiche dazugeben und ca. 3 minuten weiter köcheln lassen.

mit kartoffeln bzw. schinken und petersilie bestreut servieren.