2010. december 5., vasárnap

Két dobozolnivaló

Ilyenkor ünnepek előtt a szebb pléhdobozaimnak megvan az a jó szokása, hogy átmeneti szállást kínálnak  mindenféle finom aprósüteményeknek. Ideig-óráig....Eldugva azért kicsit tovább is.
Kétcsokis   ( cca. 50 darab)
Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra. Gőz felett kevergetve összeolvasztok 200 g darabokra tört étcsokit 50 g vajjal, és ha már kihűlt, akkor kézi robotgép segítségével összekeverem két tojással, 150 g cukorral, 50 g liszttel meg egy teáskanál sütőporral. Ezután a masszát két kiskanál segítségével a sütőpapírral borított tepsikre adagolom: fél teáskanálnyi halmokat teszek egymás mellé úgy, hogy legyen köztük 3-3 cm üresen hagyott hely. A sütési idő szigorúan 7-8 perc, mert így lesznek a sütik kívül ropogósak, belül krémesek. Kétcsokisak pedig attól lesznek, hogy egy méretes pöttyöt csurgatok olvasztott fehér csokiból a  már kisült és kihűlt kekszek közepére. Ülhet rá aztán egész törökmogyoró, makadámia dió, smarties vagy amit akartok.


Mogyorós apró ( cca 60 darab)

250 g lisztet összekeverek 50 g darált és 50 g finomra vágott törökmogyoróval és egy csipet sóval. 200 g vajat habosra kavarok 125 g porcukorral és egy zacskó vaníliás cukorral. Hozzáadom a mogyorós lisztet és egy tojás sárgáját. Cipóra formázom majd hűtőben fél órát pihentetem. A tésztát négy részre osztom és egyenként jól átgyúrom. Kb. 30 cm hosszúságú hurkákra sodrom őket és 2 cm-es darabokat metszek le belőlük. Golyókká gömbölyítem és 3-3 centis távolságra sorakoztatom őket a sütőpapírral fedett tepsikre. Utána 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom őket 12-15 percre. Míg sülnek, gőz fölött megolvasztok egy tábla keserű csokit és 25 g vajat. Ha már kihűltek a kekszek, a közepükre csöppentek egyet az olvasztott csokiból és aztán mehet rá még mindenféle finom fogravaló az előző receptben leírtak szerint.

2 comments:

Unknown írta...

Ezek finik lehetnek, szerintem el is fogom késziteni, bár még korán van, vagy átviszem a szomszédba, hogy karácsonyig kitartson! :)

Kóczi Csilla írta...

Aha, szóval Nálatok sincsenek tutibiztos dugihelyek. :o)))

Megjegyzés küldése