2010. december 30., csütörtök

Sólet

Lassan itt az év vége, és újév napján a babona szerint érdemes lencsét, babot enni hogy a következő évben is legyen elég pénzünk. Mi nem szoktuk a dolgot a véletlenre hagyni. Nem rajongunk a lencséért, ezért a kihagyhatatlan fogás újévkor a sólet. Én idén főztem először sóletet anyósom receptje alapján, nagyon jól sikerült.

Hozzávalók:
-fél kg tarkabab
-negyed kg gersli
-1-2 db bőrös-csontos füstölt hús (pl.köröm)
-kb. fél kg valamilyen sonka, ha lehet füstölt
-2 nagy hagyma
-1 paradicsom
-1 paprika
-sok pirospaprika
-piros arany, gulyáskrém
-1 füstölt kocka
-1 hatalmas edény, amibe mindez belefér, és még egyszer ennyi víz, lehetőleg bírja a sütőbe helyezést fedőstül


Előkészítés:
A babot előző este beáztatom. A hagymákat felaprítom.

Elkészítés:

A hozzávalókat mind az edénybe rakom, felöntöm annyi vízzel hogy jól ellepje. Odarakom a gázra, kicsi lángon 7-8 órát főzöm. Ezt követően fogom az egészet és beemelem a sütőbe, és fedő alatt sütögetem 1-2 órát (kb. 17O fokon), majd leveszem a fedőt, és addig sütöm, amíg már nagyon kevés leve lesz. Itt kell vigyázni, nehogy odaégjen. Mi főtt tojással és kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat!

3 comments:

Unknown írta...

Gyuszi nagyon szereti, én sajnos ilyet nem főzhetek, a gyerekek nem ehetnek ennyire nehéz kaját. De itt van az illat nálam! Csak Gyuszi meg ne érezze! :))) Nektek meg jó étvágyat hozzá, no meg sok sikert a következő uj évre!

Ziebi írta...

Köszi :)

Hát igen, nem egy könnyű kaja, mi is csak ilyenkor csinálunk :)

JuditAu írta...

Nahát mióta olvastam a recepted, azóta csorog a nyálam. Ma meg is csináltuk, ha nem is ugyanígy (elég korlátozottan lehet nálunk füstölt húsokat kapni), de isssteni lett!!!!
(hopp egy kiló azonnal fel is ugrik...) :DDD
Szóval köszi!

Megjegyzés küldése