2010. december 14., kedd

Túrós charlotte

Imádjuk, nagyon finom, és dekoratív sütemény. (bár a mellékelt kép sebtében készült, még így is elég jól néz ki...)   :)

Hozzávalók a piskótatekercshez:
-7 tojás
-7 púpozott evőkanál cukor
-7 púpozott evőkanál liszt
-1 csomag sütőpor (vagy eleve self raising flour-t használunk)
-barack (vagy eper) lekvár
-csipet só

A tojásokat szétválasszuk, a sárgáját és a cukrot SOKÁIG keverjük a robotgéppel, amíg kifehéredik, habos lesz. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgájához forgatjuk óvatosan.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd beleszitáljuk kanalanként a habos masszába. A legnagyobb lapos sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beleterítjük a masszát. A 200 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, majd vizes konyharuhára terítjük még melegen, és feltekerjük, megvárjuk, míg kihűl feltekerve. Ezután megkenjük lekvárral, vékonyra szeleteljük. Egy habüstöt, vagy keverőtálat folpackkal kibélelünk, és a szeletekkel kibéleljük a tálat. Néhány szeletet félreteszünk, hogy a tetejére is jusson majd (a végén ez lesz az alja).

Túrókrém hozzávalói:
-1/2 kg túró (vagy friss ricotta)
-3 dl habtejszín
-20 dkg porcukor
-1 zacskó vanilincukor
-1 citrom héja
-1 zacskó zselatin
-1,5 dl tej
-10 dkg gyümölcs (sárgabarack, eper, ananász, őszibarack kompót, bármi lehet ízlés szerint)

A túrót egy szitán átpréseljük, hogy finom állagú legyen (ricottánál erre nincsen szükség), majd a porcukrot, vanilincukrot, citromhéjat is hozzákeverjük. A tejszínt beleöntjük, majd robotgéppel kikeverjük (minél tovább keverjük, annál könnyebb állagú lesz), de vigyázat, nagyon fröcsköl!
A tejet felmelegítjük (nem kell forróra), belekeverjük a zselatinport, majd ezt is beleöntjük a túrós krémbe, robotgéppel tovább keverjük.
A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, majd belekeverjük a krémbe, és az egészet beleöntjük a piskótatekercsekkel bélelt tálba. A maradék tekercsekkel befedjük, visszahajtjuk rá a folpackot, majd egy tányérral letakarjuk, és a hűtőben egy éjszakát, vagy legalább 4-6 órát állni hagyjuk.
Egy nagyobb tányérra, vagy tálra borítjuk a tálat, a folpackot levesszük róla, és lehet fogyasztani!

0 comments:

Megjegyzés küldése