2010. december 11., szombat

kiföztük karácsony - RÉSZEGES GYÜMÖLCSÖK

a kiföztük karácsonyi száma 115 gasztroblogger közremüködésével készült. a maga nemében páratlan pdf-formátumú kiadványban karácsonyi ételek, italok, gasztro- és kézműves ajándékötletek kaptak helyet. a kiadvány adomány ellenében letölthetö. az adományok   a magyar élelmiszerbank egyesülete segítségével jutnak el a rászoruló gyerekekhez és családjukhoz.

én két, még akár az utolsó pillanatban is elkészíthetö gasztro-ajándékot készítettem. kezdjük a részeges gyümölcsökkel:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Hozzávalók
10 dkg aszalt szilva 10 dkg aszalt datolya 10 dkg aszalt füge 10 dkg aszalt sárgabarack 10 dkg mazsola 1 vaníliarúd 4 szem szegfűszeg 1 fahéjrúd 1,5 dl víz 20 dkg cukor 6 dl armagnac vagy konyak

Kis lábasban a vizet a cukorral felfőzzük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és magát a rudat is, valamint a szegfűszeget és a fahéjat. Addig kevergetjük, míg el nem olvad benne a cukor, majd 12 percig lassú tűzön, fedő nélkül, néha megkavarva, szirup sűrűségűre főzzük.
Ez idő alatt a nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket félbevágjuk, és a forró vízben kimosott üvegekben elrendezzük. Ráöntjük a forró, fűszeres szirupot (a fűszereket ízlés szerint ki lehet venni, de benne is maradhatnak), majd az üvegeket feltöltjük az armagnackal/konyakkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ha kihűltek, hűtőszekrényben érleljük őket, legalább egy hétig. A fenti mennyiség 4 fél literes befőttesüveghez elég, én kisebb üvegekbe is szoktam adagolni. Igazán szép, és nagyon finom gasztroajándéknak is, akár az utolsó pillanatban elkészíthető. Lehet sült húsok mellé adni, kínálhatjuk desszertekhez, fagylalthoz, pohárkrémekhez, pudingokhoz.

0 comments:

Megjegyzés küldése