már biztosan kiderült rólam, hogy kedvelem az ilyen gyorsan készült ételeket. ezt a receptet is leírni több idöbe telik, mint elökészíteni. aztán amígy a sütöben sül, addig lehet valami mással foglalkozni, igaz azt sem sokáig, mert nemsokára készen is van és lehet is ebédelni.
amígh a sütö elömelegedett 200 °C-ra, az új krumplit alaposan megmostam, héját kicsit lekapargattam, az aprókat egészben, a közepesebb méretüeket félbe/ harmadba vágva tettem a tüzálló formába, meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, tettem hozzá 4-5 cikk friss fokhagymát és betoltam a sütöbe kb. 10 percre. ezalatt egy kisebb brokkolit szedtem rózsáira, egy édesköményt vágtam félbe, majd ujjnyi csíkokra, hozzáadtam a krumplihoz, meglocsoltam 1-2 dl tejszínnel és hagytam további 10 percett sülni. ekkor hozzátettem 3-4 kisebb paradicsomot és egy fél csíkokra vágott paprikát, megszórtam reszelt parmezánnal és még egyszer 10 percet sütöttem. a krumpli ennyi idö alatt kellemesen puha lesz, a brokkoli és az édeskömény roppanós marad, a paradicsom és a paprika pedig nem esik szét. éppen minden olyan lesz, ahogyan én szeretem. ízléstöl dfüggöen persze ki-ki süsse annyi ideig, amíg jónak látja. nálunk körte volt egy-egy szelet frissensült mellé, de magában is megállja a helyét. söt, akár tejszín nélkül is lehet készíteni – én azért tettem ráa, hogy a hús mellé legyen egy kis szósz is.
ich finde solche gerichte nach dem feierabend einfach ideal: kaum arbeit in der küche, man muss nicht die ganze zeit daneben stehen und während man noch dies und das schnell erledigt, ist das essen auch schon auf dem tisch.
einige neue kartoffeln gut wachsen, ggf. die schale etwas abrubbeln. die kleinen im ganzen, die mittelgroßen halbiert oder gedrittelt in eine ofenfeste form geben, mit olivenöl vermischen, salzen, pfeffern, einige frische knoblauchzehen dazugeben und für 10 minuten in den vorgewärmten backofen bei 200 °C backen. danach brokkoli und fenchel (enstprechend klein geschnitten: in röschen bzw. in streifen) sowie 1-2 dl sahne dazugeben und weitere 10 minuten backen. zum schluss einige cocktail-tomaten und eine halbe in streifen geschnittene paprika darauflegen, mit etwas parmesan bestreuen und noch einmal 10 minuten backen. so werden die kartoffeln angenehm weich, brokkoli und fenchel bissfest, die tomaten und paprika zerfallen auch nicht. genau so, wie ich es mag. je nach geschmack kann natürlich das gemüse auch etwas länger im ofen verbleiben.
man kann es als hauptgericht oder aber auch als beilage zum frischgebratenen servieren. und natürlich auch ohne sahne – die ist bei mir nur dazugekommen, um ein wenig soße zum fleisch zu haben…
0 comments:
Megjegyzés küldése