2010. június 19., szombat

Kalauz az amerikai lisztekhez

Többen kérdezték tőlem, hogy sütéshez milyen lisztet használok, mióta itt élek. Amerikában a lisztek elnevezése más, mint Angliában, vagy Európa más országaiban. Íme az amerikai-brit-magyar lisztszótár. (A magyar verzió lektorálásában Limara volt kedves segíteni) **



* Cake & pastry flour = soft flour = BF55 rétesliszt
* All-purpose flour = plain flour = BL55 finomliszt
* Bread flour = strong flour, hard flour, bread flour = BL80 kenyérliszt
* Self-rising flour = self-raising flour = sütőporral dúsított liszt (Magyarországon nem kapható)
* Whole-wheat flour = wholemeal flour, wholewheat flour = teljes kiörlésű liszt 

A lisztválasztás természetesen receptfüggő is. Kenyérsütéshez, egyéb péksüteményekhez kenyérlisztet (bread flour) használok, ahol a recept finomlisztet ír, ott általános lisztet (all purpose flour). Amikor teljeskiőrlésű kenyér vagy pékáru készül, használom a teljeskiörlésű (whole wheat flour) és a kenyérliszt keverékét. Sütőporral dúsított (self-raising flour) lisztet még nem használtam.

Két céget merek biztonsággal ajánlani, mert ezeket használom, a Pillsbury-t és a King Arthur-t.

Mindkét cég forgalmaz fehérítetlen (unbleached = BL112 félfehér lisztnek, ezáltal gészségesebb mint a fehérliszt) lisztet minden változatból. Kicsit drágábbak, mint a többi márka, de a minőség és az egészség megéri. A King Arthur-t különösen szeretem, mert nekik különleges lisztjeik is vannak. Például francia, olasz, ír sörkenyérhez és európai kenyérhez is, s természetesen gluténmentes változt is vásárolható. Ezen kívül remek receptek vannak a honlapjukon, és konyhai segédeszközökből is remek a választék. Érdemes körbelesni náluk.
__________________________
**A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat, így a BL-55: finom(búza)liszt, BL-80: fehér kenyérliszt, BL-112: félfehér kenyérliszt, BFF-55: rétesliszt (másképp: grízes vagy "kétszer fogós"), AD: búzadara, GL-200: Graham liszt; TL-50: tésztaipari liszt, DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara, TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt, RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL-90: világos rozsliszt, RL-125: sötét rozsliszt, RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

4 comments:

Piroska írta...

Koszonom a bejegyzest, mert rovidesen nagy szuksegem lesz ra.

bigacsiga írta...

sütőporral dúsított liszt (Magyarországon nem kapható)
---
Már kapható, én pl. a Tesco-ban találkoztam vele, bár nem hiszem, hogy nagyon el fog terjedni.

Andrass9 írta...

Nagyon jó öszeállítás! Én is King Arthurt használtam. A self-rising flour házilag is előállítható:

8 csésze King Arthur All-purpose
4 evőkanál sütőpor
2 teáskanál só

A cikk végén levő listából kimaradt a BF55, ami az egyszer fogós rétesliszt. Átmenet a simaliszt és a rétesliszt között.

Unknown írta...

Sziasztok,
lehet butának tűnik a kérdés, de ezek az otthoni liszt fajták akkor meg sem találhatóak az Államokban? pl a BL112? Vagy itt mivel érdemes kenyeret sütni?

Válaszotokat köszönöm!
Tamás

Megjegyzés küldése