2010. június 7., hétfő

Tejbegriz

Gondolkodtam, hogy irjak-e erről az egyszerü kajáról, de aztán eszembe jutott, hogy régebben, sokszor milyen tejbegrizeket készitettem, időnként ki sem lehetett robbantani a lábasból, belekötött mint a beton.

Aztán persze a négy gyerek kedvence lett, megszületett a tuti recept is! És most lett egy uj kiskuktám is. Egyik nap az volt Barnus házi feladata, hogy főzni kellett tejbegrizt. Persze a család egyből kapható volt rá, tehát kész volt a vacsi is azon a napon!

Tehát egy higabb változatu tejbegriz hozzávalói:

1/2 liter tej
4 evőkanál buzadara
2 evőkanál cukor
pici vaniliáscukor

Kiskuktám lazára vette a témát! A tejbe belekevert minden hozzávalót, majd igy kezdte el forralni az egészet.


Bőszen kavargatta, le ne égjen, megértette, hogy ez nagyon fontos, mert a griz gyorsan besürüsödik a lábas aljára és kész a baj!

Azért vannak itt tapasztaltabbak is, akik átadják minden tudásukat a felnövekvő nemzedéknek! :)

Belgiumban sokan nehezen találják meg a buzadarát! A neve: Semule de ble. Anco termék, kicsi sárga dobozos, 250 dkg-os kiszerelésben lehet csak kapni. Sokszor van a dobozos tejbegrizeknél, vagy a sütőporok, vaniliáscukrok környékén. Sajnos ahány üzlet, annyi felé rakják, de keressétek, mert van mindenhol! Apróbb, sárgább mint a magyar, de megfőzve nagyon finom, teljesen olyan, mint a magyar griz. Süteményekbe is az eredeti recept szerint kell főzni belőle!

2 comments:

Euthymia írta...

hogy én mennyire nem szeretek tejbegrízt gyártani, hihi emlékszel, egyszer még régen írtam is erről egy bejegyzést :) hehhe.
A ködösben és itt is semolina, amiből főzzük és teljesen finom és nagyon szeretjük :) csak valaki csinálja meg helyettem :)

Csillu írta...

Nálunk is semolina néven fut, egyik ozzi ismerősünk salmonellának nevezi, de imádja, amióta megkóstolta:)

Megjegyzés küldése