2010. június 9., szerda

Chapati - paneer kurma

Jött csütörtökön is Lakshmi, finom ebédet gyártottunk. Akarom mondani, ő gyártotta én meg lelkesen jegyzeteltem, meg fotóztam, meg előkóstoltam és a végén falatoztam.

cpk (1)

Két, illetve három része van ennek az ebédnek is.

1. a chapati (csapati) itt elmondja a wiki angolul, hogy mi is ez. Egy igazán finom sült lepényke, ami üresen és körettel (köretnek) is nagyon, nagyon jó!!

2. paneer kurma, a paneerról itt olvashatsz angolul.

A kurma meg…most lehetne vitázni, hogy pontosan mi is. Valahol azt olvastam, hogy zöldségfőzelék, de szerintem meg inkább pörkölt-szerűség vagy hát kinek mi, akár szósz is lehet :)

3. uborkasaláta (ez egészen ismerős volt).

Ismerjük meg először a kettes számú játékost a listából, a paneer kurma receptjét:

aprok

-hagyma

-paradicsom

-fokhagyma*

-gyömbér*

-krumpli

-répa

-paneer

-garam masala

-piros csili

-olaj

-só

-cukor

-tejszín

-turmeric por

 

 

-kókusz

-kesudió

-mák

 

A hagymát, a meghámozott paradicsomot felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük, a fokhagymát összenyomjuk, a répát karikákra, a paneert és a krumplit kockákra vágjuk.

paneer

Meleg olajra rádobjuk a paneer kockákat és világosbarnára pirítjuk, majd kiszedjük egy tálba (akármibe).

A meleg olajra rádobjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért és a paradicsomot is, jól átkeverjük, megsózzuk, kevés cukorral megszórjuk. Kicsit pirítjuk, kavargatjuk és megszórjuk a turmeric és a piros csili porral, a garam masalával, hozzáadjuk a répát és a krumplit. Felöntjük kevés vízzel és főzzük, amíg a zöldség puha nem lesz.

zoldseg

Aztán egy fehér szószt kell ráönteni..Na, ez egy kis szürke folt, mert ezt a kutyulmányt úgy hozta előkészítve, de az 1 kanál mákot, a 3 kanál kesudiót és a 2 darabka kókuszt össze kell turmixolni… (legalábbis így értettem, amit próbált magyarázni Lakshmi, hogy mi is ez a fehér valami)

…összeturmixolás után pedig beleöntjük a krumplis szószhoz, beledobjuk a megpirított paneert és egy kevés tejszínt is öntünk bele. Jól összeforraljuk és kész is az egyik felvonás!

paneerkurma

És jön a másik, a csapati:

-liszt

-vaj

-só

-víz

-pici cukor

-tej

-olaj

 

csapati

Jól összedolgozzuk a hozzávalókat és hagyjuk egy picit állni. Gyúrunk rajta és hengerre formázzuk, majd egyenlő részekre felvágjuk és egyenként jól kinyújtjuk, hajtogatjuk, formázzuk és kis aranyos zsebkendőnyi méretre nyújtjuk a legvégén.

Forró (palacsintasütő)lapon megsütjük és olajjal megkenjük mindkét oldalát, majd papírtörlővel letörüljük sütés után.

csapatisul

És itt az uborkasaláta elkészítésének módja is:

-uborka -joghurt
-répa -pici só
-zöld csili
 

ubisali

A meghámozott uborkát felaprítjuk, a répát lereszeljük és összekeverjük a joghurttal, sóval meghintjük és dobunk rá felaprított zöld csilit.

A paneer kurmával és a salátával is egy-egy csapatit megtöltünk, feltekerjük és jó étvággyal befaljuk…

csapati2

*Ha lehetőséged van gyömbér-fokhagyma krémet használj, az egyszerűbb.

2 comments:

ORsi írta...

jók ezek a hús nélküli recepptek nagyon! a joghurtos salátákról nem is beszélve.

Euthymia írta...

...és akkor elmondom, hogy ma is egy csudi joghurtosat gyártott(unk) :) :) hamarost elmesélem azt is ! :)

Megjegyzés küldése