2010. május 7., péntek

GÖRHÖNY avagy TÓCSNI, LAPCSÁNKA stb..


Egy ismerősömtől kaptam ezt a nem mindennapinak mondható receptet, gondoltam megosztom Veletek.
Íme:

Táncosgörhöny avagy Pannon Trikolor

Ez az egyik legegyszerűbb magyar étel, s ebben az egyszerűségében rejlik a nagysága!
Kezdjük azzal, hogy fogj egy halom burgonyát, s tegyél hozzá még legalább öt szemet, mert úgyis kevés lesz!
A gyermekek lehántják a héját, aztán nagy türelemmel, de serényen, hogy meg ne barnuljon, le kell reszelni finomra. Lisztet adjál hozzá, annyit, amennyit felvesz, vess bele sót és egy keveset abból a fűszerből, amiről a magyar nép ajkán kelt nóták legtöbbje szól – ha nem vagy dalos kedvű, hát elárulom, a szerelmes rozmaring kívántatik bele, amitől Horatius szerint még a csúnyácska leány is megszépül! A masszát kavargasd, amíg el nem unod, s aztán a kulimászt egy nagyobb fajta evőkanál segítségével szaggasd forró zsiradékba. Ha a táncosgörhönyök mindkét orcájára kiült a mosoly, szedd őket szalvétára, s azon melegében add fel az alant leírt három mártással – vagy egyikével. A többi kulimásszal pedig cselekedd meg ugyanezt rendületlenül, míg csak az hagyja magát!

Apáid vére
Végy egy jókora adag nagyi-féle paradicsommártást. Csorgasd bele szagos virágok mézét, apríts friss rozmaringot és bazsalikomot bele, meg egy termetes gerezd fokhagymát. Szedj a nagypapa Erős Pistájából hozzá annyit, hogy tüzes legyen, mint a magyar legények!

A hon illata
Jó kövér tejföllel és elkapart fokhagymával képezz őrjítően illatos egyveleget. Egy csipet só kell hozzá, és még bele egy kis csombor kerül, ha kerül.

Rétek dala
Oly sok illatos fűszerszám terem szerte szép Magyarországon! A magyar mezőt járva gyűjts belőlük egy jókora marékra valót: turbolya, szeklice, csormolya s mind a sok szépen csengő nevűek lehetnek köztük. Vagdosd igencsak apróra, s vegyítsd el friss joghurttal. Csippents hozzá egy kis sót – aztán kezdetét veheti a görhöny-mártogatás!

Halmos Mónika
Forrás: Kistarcsai Kulturális Egyesület - http://www.kike.hu




7 comments:

murok marci írta...

táncosgörhöny!végig mulattam magamban a receptolvasást:-) nagyon tetszik. csak rá szánom magam, mert eddig csak enni szerettem, és azt hallottam róla, hgy macerás (és hogy büzlik utána egy hétig a lakás)!

Unknown írta...

Nálunk ezt hivják macoknak, feltettem ide még valahová az elejére.

Nagyon jó volt olvasni ezt a magyaros szájízzel leirt receptet.

A gyerekeim könyörögnek,hogy csináljunk, de csak akkor vagyok hajlandó, ha meleg, ajtó ablak nyitva, mert különben még hetek mulva is olajszag lesz a lakásban.

Még emlékszem, amikor kemencébe sütötte nagymamám, tepsibe. Ha kész volt szeletekre vágta. Az volt csak az igazi!!! :)))

Emőke írta...

Mi minden héten egyszer sütünk lepcsánkát itthon. Tényleg gyorsan megvan mi jól meghagymázzuk, megborsozzuk. :)

Kóczi Csilla írta...

Micsoda ízesen megírt egy recept ez! Jókat somolyogtam közben és persze rögtön kedvem szottyant táncos görhönyt (ez a kedvenc elnevezésem-olyan, mint valami gázlómadár neve) készíteni! De azért egy kicsit még én is várok, hogy eljöjjenek a non-stop ablaknyitogatós idők. :o)

Csillu írta...

Igen, a recept leírása egy kincs!
Nekem ez a kedvenc részem: "Ha a táncosgörhönyök mindkét orcájára kiült a mosoly..." ...és látom magam előtt:)

Hallott már valaki a kistarcsai híres-neves Görhöny Fesztiválról?

KIKE írta...

Miazhogy! :)
Mi csináljuk!
Idén szeptember 18-án lesz.
www.kike.hu

halmos monika írta...

Örülök, hogy tetszett!
Olyan jó volt viszontlátni és újra megélni az a hangulatot, amikor ez az írás született!
Gyertek el a Görhönyfesztiválra, Kistarcsára szeptember 18-án!
www.kike.hu
www.halmosmonika.blogspot.com

Megjegyzés küldése