2010. május 15., szombat
Obe ata (afrikai etel)
Ma a ferjem fozott, meghozza egy nagyon egyszeru, de annal finomabb etelt.
Hozzavalok:
•3-4 friss paradicsom (vagy egy konzerv hamozott paradicsom es egy keves suritett paradicsom)
•1 piros paprika (pl kaliforniai megfelel erre a celra)
•valamilyen hus (csirke, kecske, hal, kb fel kilo)
•1 "maggi kocka"
•palmaolaj (ha nincs, barmilyen olaj megfelel, de ebbol az igazi)
•1-2 hagyma
•so, bors, viz
Vagjuk darabokra a csirket es fozzuk meg annyi sos vizben, ami epp ellepi (a fozovizbe daraboljunk hagymat is), majd szedjuk ki, csopogtessuk le es olajon sussuk meg a husidarabokat.
Turmixoljuk ossze a paradicsomot es a paprikat - ehhez is adhatunk hagymat.
Ha a hus kesz, adjuk hozza a szoszt es a zsiradekot (palmaolaj vagy egyeb olaj) is ekkor adjuk hozza. Nem kell sokat, kb 2-3 evokanalnyit. Fozzuk kb 15 percig.
Koret: rizs, semovita vagy pounded yam.
Szemovita: grizbol keszitjuk. 3 dl vizhez egy negyed zacsko grizt adtunk - annyit, amennyit "felvesz" a viz).
Forraljunk vizet, es mikor mar bugyog, tegyuk bele a grizt (kanalankent, kozben keverni kell), es fozzuk nagyon surure. Sot nem szoktak bele tenni, de termeszetesen ha igy izetlennek talaljuk, nyugodtan izesithetjuk. Mikor kesz, egy lapos tanyerra szoktak kiszedni es vizes kezzel osszelapogatjak.
Pounded yam: a yam hasonlit a krumplihoz, csak hosszukasabb. Lenyegeben egy suru, ragacsos "krumplipure". A ferjem porbol csinalta.
Ha van kedvetek, probaljatok ki. Ajanlok hozza sult plantant, amit ferde szeletekre kell vagni es forro olajban kisutni.
A kislanyom kedvence ez az etel :).
0 comments:
Megjegyzés küldése