2010. május 6., csütörtök

Kínai csirke

Hozzávalók (2 személyre, 2 bő ebédre):

- kb fél kg csirkemell filé
- 1 nagy fej hagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes cukkini
- 1 nagy vagy 2 közepes répa
- 1/2 doboz konzerv gomba
- 1/4 csomag petrezselyemzöld
- szójaszósz
- worchestershire szósz
- fél csomag petrezselyemzöld
- vegeta, bors, görög fűszerkeverék (gyros fűszer is jó szerintem), mustár
- kis olaj
- 1 teflon serpenyő fedővel

Előkészítés:

Csirkemellet felvágod kis ujjnyi csíkokra. Felaprítod a zöldségeket, a hagymát is nagyobb darabokra, a petrezselymet finomra.

Elkészítés:

A csirkemellet, hagymát, és a répát megpirítod kicsit oljaon, de nem várod meg, hogy kifehéredjen a husi. Mindezt nagy lángon, nagyon gyorsan. Felöntöd jóóóó sok (tíz evőkanál) worchestershire szósszal, kicsit kevesebb (8 evőkanál) szójaszósszal. Megfűszerezed: vegeta, bors, opcionális: görög fűszerkeverék, mustár (1 evőkanál). Nem kell sózni, a szószok elég sósak önmagukban. Ezt így főzöd fedő alatt kb. tizenöt percig. Aztán hozzáadod a gombát, cukkinit, paprikát, és ha kell akkor még a szószokból úgy, hogy az arányok kb maradjanak. Mindezt így együtt fedő alatt párolod-sütögeted még egy negyed órát ügyelve arra, hogy ne száradjon ki. Ha szükséges, akkor lehet hozzáadni egy fél bögre vizet, hogy ne égjen le. Ezután tető le és fél-szárazra sütögetni (5 perc).

Kiegészítés:

Paprika nélkül is finom. :) Rizzsel szerintem egyszerűen isteni, de kenyérrel is tökéletes ebéd. A zöldségekből legutóbb kétszereztük az adagokat és ugyanolyan jó lett. A hús lehet másféle is, de zsírtalan legyen és ne túl erős ízű/karakteres. A szójától és a ropógós zöldségek miatt kicsit kínai kaja beütése van, azért neveztük el így, de a kínaiak szerint persze semmi köze a kajájukhoz. Mindegy, mert finom.

0 comments:

Megjegyzés küldése