2010. május 3., hétfő
(Sajtos) kifli
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
-3 cup (kb 800g liszt)
-1 ek cukor
-másfél kiskanál (kk) só
-1 kk tejpor
-2 kk vaj
-2.6 dl víz
-másfél kk élesztőpor
-annyi tepsi amennyid csak van
Elkészítés:
A hozzávalókat bepakoljuk a kenyérsütőbe, hagyjuk hogy összekavarja, gyúrja a dolgokat, és miután sípol hogy kész hagyom egy kicsit kelni a tésztát. (Van hogy ottfelejtem egy órára, attól függ mennyire sürgős a dolog). Lisztezett asztalon kinyújtomkb egy ujjnyi vastagságúra a tésztát. Kis háromszögeket vágok ki késsel, és azokat tovább nyújtom, minél vékonyabb annál jobb (azért utána fel is kell tekerni :) ). ahol a legszélesebb, ott kezdem el feltekerni a kifliket, néha kicsit rá is segítek azzal hogy csavarás közben meghúzom kicsit a tésztát a két végénél. Kivajazott tepsibe rakom a kifliket, letakarom konyharuhával, és hagyom kelni amíg olyan kifli nagyságúak nem lesznek.Sütés előtt egy ecsettel megvizezem a tetejüket, és megszórom reszelt sajttal ha sajtos kiflit szeretnék. Előmelegített sütőben sütöm őket kb negyed órát. Mikor szép a színük kiveszem, és többnyire még hűlőfélben megkóstoljuk vajjal és sajttal :) A zsemle ugyanígy készül, csak nem kell szórakozni a nyújtogatással :)
Labels:
kelt tészta,
tésztaféle