A lengyelek boltja messze volt, ott lehetett kapni igazi kenyeret. Az asda, tesco is forgalmazott helyben sült kenyeret, ami végül is nekem ehető volt, azon a néhány napon, amikor kenyeret akartam enni, a Zuram meg a gyógykenyeret részesíti amúgy is előnyben.
Itt messziföldön azért nehezebb kenyérhez jutni. 2 kilométeres körzetben a helyi pékeknek inkább édeskés kenyeret süt a kemencéjük. Távolabb meg nem mindig tudok menni, de néha muszáj bemenni a francia pékhez…
Az ilyen kenyérmentes helyekre ajánlom ezt a nagyon könnyen megsüthető kenyeret.
2,5 dl csészével számolva:
-3 csésze liszt (ehhez a BL 80-as lisztet ajánlottak, de nekem sosem volt ilyenem, mindig rendes finomliszttel sütöttem)
-1,5 csésze víz
-fél teáskanál szárított élesztő
-1,5 teáskanál só
Alaposan elkeverjük a lisztelt az élesztőt és a sót. A vizet is hozzáöntöm és még jól átkeverem, többször már úgy sem kell. Majd 12 órára kelni hagyom és utána a kovász-szerű masszát kiöntöm és áthajtogatom. Mindkét oldalát jól belisztezem és még 30 percig pihentetem letakarva.
Közben a sütőt előmelegítem 250 fokra és egy fedeles üvegtálat is előmelegítek a sütőben.
A kenyértésztát a pihentetés után a meleg tálba teszem és lefedve 30 percig sütöm. Utána leveszem a fedőt és még további 20-25 percig sütöm.
És falatozom!
Az eredeti receptet Dolce Vita oldalán találtam, amikor még volt sütőm :(
2 comments:
hihi, én is épp ezt akartam feltenni:-)
neked van hozzá normális fotód? mert én most nem találtam jobban a gépen, pedig akkor fotóztam többet is :)
Megjegyzés küldése