2010. május 13., csütörtök

Sheperd's Pie - Pásztor pite

A párommal  ha a konyhában szorgoskodtunk együtt, akkor mindig valami eszméletlen finom dolog szokott kisülni (ezúttal szó szerint): most a shepherd’s pie-t készítettünk. A lényege az, hogy egy darált bárányhúsos ragut készítünk, azt bele egy tűzálló tálba, a tetejére krumplipürét kenünk, majd be a sütőbe, és egy bő fél óra után kész is a laktató, húsos kalóriabomba. Tomi úgy ette, hogy öröm volt nézni, de mi is lelkesen fogyasztottuk…
A recept hevenyészett Judit-féle fordításban, két személyre (ha nagyobb a család, akkor dupla adag kell belőle):

Eredeti pásztor pite

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 répa apróra vágva
2
szárzeller pucolva, apróra vágva
½ kg darált bárányhús (helyettesíthető marhával is)
2 evőkanál liszt
½ liter marhahúsleves (húsleves kockából is lehet készíteni)
1 babérlevél
1 evőkanál Worchestershire szósz
1 evőkanál paradicsompüré
só és bors
4 db (kb 20 deka) desiré krumpli
40 gramm vaj
125 ml tej
olvasztott vaj a tetejét megkenni

Elkészítés:
Egy serpenyőben kezdjük el hevíteni az olajat kb. közepes hőmérsékleten. Tegyük bele a hagymát, répát, szárzellert, és kb 5 percig, vagy amíg meg nem puhul, addig főzzük.
Adjuk hozzá a darált húst, majd folyamatosan kevergetve főzzük tovább, amíg a hús színe meg nem változik.

Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze alaposan, ezután adjuk hozzá a húslét, babérlevelet, a Worchestershire szószt és a paradicsom pürét. Forraljuk össze, majd húzzuk le a hőfokot és folyamatosan kevergetve 30 percig főzzük. Ízesítsük sóval, borssal.

Közben főzzük meg a megpucolt, felkockázott krumplit sós vízben, kb 15 percig, vagy amíg meg nem puhul. Öntsük le a vizet róla, alaposan csöpögtessük le, majd tegyük vissza ez edénybe, a vajjal együtt. Törjük össze a krumplit alaposan, amíg egyenletesen krémes lesz. Adjuk hozzá a tejet, majd egy fakanállal alaposan keverjük el a tört krumplival. Sóval, borssal ízesítjük.

A sütőt 200 fokra melegítsük elő. Kanalazzuk át a húsos ragut egy kb 2 liter űrtartalmú hőálló tálba. A tetejére kanalazzuk rá a krumplipürét, és egy villával egyengessük el a ragu fölött. Locsoljuk meg vajjal, majd kb 20 perc alatt süssük aranybarnára. Azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat
!

1 comments:

ORsi írta...

nagyon jó lehet! én is készítettem már hasonlót és nekünk is nagyon bejött. de tényleg jó laktató;-)

Megjegyzés küldése