2010. május 6., csütörtök

A sokoldalú csábítás :)

Eredetileg egy főzős-receptkészítős játékra találtam ki az alábbi receptet, de mivel maradt meg az alapanyagokból és ezeket fel is szerettem volna használni, ezért az egy sütiből legalább háromféle édesség lett, de a variációk száma határtalan... :))
A fő süti:

Eper, pezsgőkrémes kosárkában:


A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj (nem margarin!!)
csipet só
2 ek. cukor
1 tojás
2 ek keserű (főzős) kakaópor
egy narancs frissen reszelt héja
2-3 ek. frissen csavart narancslé

a hideg, felkockázott vajat és a lisztet összemorzsolom, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrom, egy kellemes állagú tésztává. Gombóccá formázom és letakarva, vagy folpack-ba csomagolva egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
Éppenhogy lisztezett deszkán félujjnyira nyújtom és egy pohár segítségével köröket szaggatok belőle

a körökből kosárkákat készítek. Ehhez jól jön nagyobb muffin-sütő forma, vagy vajazott alufóliából is lehet készíteni ilyet. Lényeg, hogy úgy alakítsuk a kosárkákat, hogy legyen elég magas pereme, mert sütés közben emelkedik, a kicsire hagyott perem eltűnhet!



180C-ra előmelegített sütőben, kb. 20 percig kell sütni, puha, de nem nyers, linzer-szerű tésztát kapunk. Ha kész, kicsit hűtöm, majd kibélelem őket

Csokikrémmel:


egy ek. vaj
10 dkg étcsokoládé (min. 50%, de ennél magasabb kakaótartalmú is lehet)
2 ek. keserű kakaópor
szükség szerint forró víz


gőzfürdőn, vagy vaslapra tett edényben felolvasztom a vajat és a csokoládét. A kakaóport annyi forróvízzel keverem össze, hogy kissé folyós állagú legyen. amikor a csoki már felolvadt, hozzáöntöm a kakaót és alaposan összemelegítem őket. Ezzel a krémmel vékonyan kibélelem a kosárkákat, a maradék krém pedig a tetejére kerül majd dekorációnak :)



Ameddig a kosarak kihűlnek, jöhet

a krém:

2 tojássárga
2 ek. cukor
2 dl pezsgő - 4 ek.-nyi különvéve
2 dl tejszín
4 lapnyi zselatin, vagy ennek megfelelő mennyiségű porzselatin.


a tojássárgákat a cukorral fehérre keverem, habverő segítségével, majd gőz fölé helyezem az üstöt és apránként hozzáöntöm a pezsgőt és folyamatosan kevergetve besűrítem a krémet.


Félreteszem hűlni. Közben felverem keményre a tejszínhabot. A zselatin lapokat vízbe áztatom, majd kinyomkodom és feloldom 4 ek. meglangyosított pezsgőben. A zselatinos pezsgőt hozzákeverem a pezsgőkrémhez, a pezsgőkrémet pedig összeforgatom a tejszínhabbal.

A már megszilárdult csokis kosarakba kanalazom a pezsgőkrémet és mindegyik közepébe helyezek egy szem csábítóan piros, csók-formájú epret.



A tálcát a krém szilárdulásáig, kb. egy óra, a hűtőbe teszem. Amikor a krém is megszilárdult, akkor a felolvasztott csokikrémet kiskanállal rácsorgatom a kosárkák tetejére.




Aztán mivel a tésztából is maradt, a maradékot felkockáztam és úgy sütöttem meg. A keserűcsoki-krémbe narancshéjat reszeltem (és ha lett volna itthon, akkor egy kiskanálnyi Cointreau-t is kevertem volna bele), így csorgattam a keksz tetejére. a dekorációt is narancshéjjal készítettem rá :)



A többiről nincs kép, de az eredmény azért finom!

Az alaptésztát, ha csak natúr megsütöm, felkockázva/karikázva, akkor hosszú ideig eltartható kekszként funkcionál. Ha valaki keksznek készíti, akkor az alaptésztához javaslom, hogy keverjen egy evőkanál zabkorpát és egy marék mazsolát. :)

A pezsgőkrémet poharakba öntve:

1., édes szőlőszemeket keverek hozzá és így hűtöm be
2., csokikrémmel, eperszemekkel/zselével/lekvárral rétegezem, átlátszó poharakban. Roppant dekoratív :)

0 comments:

Megjegyzés küldése