2010. május 3., hétfő

Paella - tengeri herkentyűkkel

Paellából rengetegféle létezik, úgy-e ez is a földművesek eledele volt anno és az került bele, ami épp volt a raktáron. Az alapja, amiben minden leírás megegyezik, hogy rizs, reszelt paradicsomhús és sáfrány van benne. Az alábbi változat több eredeti recept áttanulmányozása után megalkotott, saját elkészítésű verzió, ami családi kedvenccé avanzsált. Ez a következő:

Hozzávalók:

egy paella-edény, vagy vastag falú öblös edény, vaslábos.

* 2 csirke comb és 2 csirkemell,bőrével együtt felkockázva
* 20 dkg chorizzo kolbász (olyasmi mint a magyar cserkész kolbi, de lehetőség szerint eredetivel érdemes csinálni, mi ezzel szoktuk, szerencsére több helyen kapható)
* 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
* 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
* 3 paradicsom, kimagozva, lereszelve úgy, hogy a héja a kezünkben maradjon (!!!)
* 2 zöldpaprika felkockázva
* 25 dkg rák - nálunk garnéla-farok
* féltucat kagyló
* 1 dl kifejtett zöldborsó
* 3 dl rizs
* 6dl csirkeleves (ha nem muszáj, ne kockából...)
* 3 evőkanál olaj
* só
* törött feketebors
* 1 csapott evőkanál pirospaprika
* sáfrány

A felkocázott csirkét az olajon a hagymával és fokhagymával megpirítjuk.

Hozzátesszük a paprikát, reszelt paradicsomot és tovább sütjük kicsit. A rizst hozzáadjuk, tovább pirítjuk és mikor kezd eltűnni a lé, hozzátesszük a pirospaprikát, majd a csirkelevest.

Hozzátesszük a borsót, kolbászt, majd kis rotyogás után a tengeri herkentyűket és a borsot, sáfrányt is.

5-8 percig kevergetve főzzük nagy lángon, majd mérsékelt lángon, szintén 8 percig rotyogtatjuk, hogy az edény felőli rizs egy barna, sült de nem égett réteget képezzen.

Kész.

Pont annyira finom, mint amennyire hizlal. Nagggyon. :)


0 comments:

Megjegyzés küldése