2010. május 21., péntek

Ginger nut log

Egyik kedvenc desszertünkkel szeretnék beköszönni hozzátok.
Köszönöm a meghívást!

Gyömbérkekszes fatörzs.
Recept:
1 csomag 2oo gr. gyömbéres keksz (az enyém 3oogr volt és 2 rúd lett belőle)
1 csésze narancslé
28O ml tejszín

Elkészítés:
A narancslevet egy panírozótálba öntöm. Felverem a tejszínt.
A tálalásra kiszemelt tálcát előkészítem.
A kekszet egyenként a narancslébe mártom és megkenem a habbal. Egymásra pakolom őket a kezemben amíg az alsó keksz engedi hogy tegyek még rá. (Vigyázat! ez a kemény keksz nagyon hamar felpuhul a narancslében, nem szabad sokáig benne tartani)
Ekkor a tálcába szépen felállítom és addig "ragasztom" mellé a megmártogatott kekszeket amí tele lesz a tálca.
A kekszek ügyesen megállnak, nem kell félni, hogy eldőlnek.
A kész kekszsort bevonom tejszínhabbal és kész a mű.
Legalább 2 órát hűtőbe kell tenni, hogy az ízek összeérjenek és a kemény gyömbérkeksz is megpuhuljon.
Átlósan szeleteljük, így gyönyörű csíkozott desszertet kapunk, ami nemcsak nagyon finom de szépen is mutat.

Mejegyzés:
1.Eredeti recept narancslé helyett sherry-t ír, de talán narancslével egyszerűbb. Olcsóbbnak mindenképpen olcsóbb. Azoknak akik ragaszkodnak az redeti recepthez mindenképpen ajánlom kipróbálásra a narancsleves verziót is, NAGYON finom.
2.A növényi eredetű tejszínhab nem fog sokat puhítani a kekszen. Aki ezt használ tartsa kicsit több időt a narancslében a kekszet.



Recept eredete: Chris Hardisty: The Complete Vegetarian Cookbook, CLB 1992
344 oldal.









Bocsi a képek minőségéért.

6 comments:

Csillu írta...

húúú...ez egyszerű és nagyszerű!
Mindkét verziójában kipróbálom,köszi!

ORsi írta...

az eredmény nekem is tetszik, csak térlátásom még nem hagyta, hoyg elk´´epzeljem, hogyan is keell a kekszeket egymásba rakosgatni:-(

Anna írta...

Orsi, talán az zavart meg, hogy én az elsőket a kezemben tartva teszem egymásra... Igazából úgy képzeld el mintha egy csomag kekszet látnál a tálcára téve, csak minden keksz között krém van. Végül az egészet bemázolod. Majd készíthetek fázisfotót is, csak a gépünk elromlott és kell kérjek kölcsön vkitől... Most valamivel érthetőbb?

Anna írta...

Csillu, tényleg hamar megvan. Ez a mi "hamar-gyorsan-finomat" desszertünk.

murok marci írta...

anna köszönöm, azt hoiszem, most már értem;-) csak az zavart meg, hogy olyan ferdék a csíkok. de az pedig a kicsit résútos vágástól van, ugye?

Anna írta...

Ja. Ha egyenesen vágjuk, akkor nincs csík! Ezért van a résútos vágás. Azt hittem megemlítettem a receptben is...

Megjegyzés küldése